Kaupunginvaltuusto, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Valtuustoaloite: Maksuton kiekkopysäköinti Kajaanin keskustaan (lisäpykälä)

KAJDno-2023-453

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Anssi Mannisen (ps) esittämä sekä muun Kajaanin Perussuomalaisten valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Kajaanin kaupunkikeskustan hiljeneminen on jo pitkään ollut tosiasia. Monet yritykset ovat lopettaneet toimintansa ja tyhjien liiketilojen määrä kasvaa huolestuttavasti. Havaintojen mukaan asiakasvolyymit ovat lähes puolittuneet vuodesta 2007. Syitä on monia. Yritykset ovat menettäneet asiakkaita mm. verkkokaupoille, pysäköintipaikkojen määrä on vähentynyt merkittävästi ja erityisesti markettien maksuttomat pysäköintipaikat houkuttelevat asiakkaita hyvin. Pysäköintilippuautomaatteihin ei kolikoita enää lompakossa ole käteiskaupan romahtamisen myötä. Erilaisia pysäköintisovelluksia löytyy, mutta puolella asiakkaista sellaista ei ole, eivätkä syystä tai toisesta aio sellaista hankkia.

Kaupunki voi auttaa keskusta-alueen yrityksiä ja asiakkaita kohtaamaan paremmin muuttamalla maksullisen pysäköinnin kahden tunnin kiekkopysäköintiin kaupungin hallinnoimilla alueilla. Maksutonta pysäköintiä kokeiltiin viimeksi v. 2020 useiden kuukausien ajan koronan takia. Tämä oli menestys ja näkyi heti kassavirrassa. Asiakkaiden antama positiivinen palaute oli päivittäistä.

Kajaanin keskustan pysäköintistrategian 2019 sivulla 7 taulukossa 2 todetaan, että pysäköintipaikkojen käyttöasteet ovat kauttaaltaan alhaisia. Näin olleen ylipitkien pysäköintien rajoittaminen maksuja keräämällä ei ole aiheellista.

Pysäköinninvalvonnan toimintakate on ollut koko ajan laskeva, joten myöskään taloudelliset seikat eivät tue maksullisen pysäköinnin jatkamista.

Pysäköinninvalvonnan talouden toteuma konsernihallinnon kirjanpidosta vuosilta 2017-2020:
Toimintakate:

- 2017  69 762,56€

- 2018  25 159,74€

- 2019  14 840,07€

- 2020  13 380,32€

Huomioitavaa toimintakatteen kehityksessä on se, että vuonna 2018 korona ei vielä vaikuttanut ihmisten liikkumiseen ja pysäköintituotot laskivat yli 23 % edellisestä vuodesta.

Maksullisen pysäköinnin muuttaminen kiekkopysäköinniksi on ollut useita kertoja käsittelyssä ja syystä, koska asia on tärkeä. Kajaanin kaupungin tulee auttaa kaupunkikeskustaa sekä siirtyä maksullisesta pysäköinnistä eteenpäin kiekkopysäköintiin.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että kaupunki muuttaa maksullisen pysäköinnin keskusta-alueella kahden tunnin kiekkopysäköinniksi kaupungin hallinnoimilla alueilla.

Perussuomalaisten Kajaanin valtuustoryhmä."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §