Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 17.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Lausunto jätehuoltomääräysten uudistamisesta

KAJDno-2018-189

Valmistelija

  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Perustelut

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä pyytää lausuntoa Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta jätehuoltomääräysten muutosluonnoksesta. Lausunto on pyydetty toimittamaan 9.9.2022 mennessä. Luonnos jätehuoltomääräyksistä sekä jätehuoltomääräysten perusteluosa ovat oheisliitteenä. Luonnos jätehuoltomääräyksistä sekä jätehuoltomääräysten perusteluosa ovat nähtävillä myös Kajaanin kaupungin internet-sivuilla www.kajaani.fi>kuulutukset sekä Ekokympin internet-sivuilla www.ekokymppi.fi.

Yhtenäiset jätehuoltomääräykset koskevat kaikkia toimialueen kuntia, joita ovat Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi ja Vaala. Jätehuoltomääräyksissä määräyksiä annetaan mm. jätteiden lajittelusta, keräyksesta, kuljetuksesta, hyödyntämisestä ja roskaantumisen ehkäisemisestä.

Jätehuoltomääräyksiä on nyt tarkistettava jätelakiin tehtyjen muutosten, erityisesti EU:n asettamien keräystavoitteiden myötä. Jätelaki velvoittaa erilliskeräämään ja kierrättämään jätteitä nykyistä tehokkaammin. Merkittävimmät muutokset, joita jätehuoltomääräysten luonnoksessa esitetään voimassaoleviin määräyksiin, ovat seuraavat:

1. Biojätteen ja hyötyjätteiden kuljetus siirtyy jätelain muutoksen vuoksi kunnan vastuulle asuinkiinteistöjen ja kunnan hallinto- ja palvelutoiminnan osalta. Käytännössä Ekokymppi kilpailuttaa nämä kuljetukset. Ekokymppi määrittelee erilliskeräysalueet, joilla näitä kuljetuksia toteutetaan.

2. Kunnan järjestämään kuljetukseen sisältyy astiapalvelu ja pesupalvelu. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas saa uuden astian palvelun alkaessa tai astiarikon tai astian vaihdon yhteydessä. Astiat pestään myös säännöllisin väliajoin.

3. Kompostointi-ilmoitus muuttuu määräaikaiseksi ja ilmoituksessa pyydetään aiempaa laajemmin tietoja kompostoinnista.

4. Kunta velvoitetaan järjestämään poistotekstiilien alueellinen keräys ja kerätty poistotekstiili toimitetaan kotimaahan uusiokuidun valmistukseen.

5. Lasipakkausten erilliskeräys joudutaan eriyttämään metalli-lasin erilliskeräyksestä tuottajayhteisön asettamien vaatimusten vuoksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vähintään neljän huoneiston kiinteistöille tulee yksi jäteastia lisää pakkauslasia varten.

6. Tuottajayhteisöt maksavat korvausta erilliskerätystä pakkausjätteestä. Korvaus maksetaan niille asuinkiinteistöille, joista pakkausjätteitä kerätään kiinteistöittäin.

 

Lisätietoja antaa ympäristönsuojelutarkastaja Taina Huttunen, puh. 040 586 3159, tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto lausuu jätehuoltomääräysten päivittämisen luonnoksesta seuraavaa:

Jätehuoltomääräysten luonnos on perusteellinen ja yksityiskohtaisesti laadittu. Viranomaisia jätehuoltomääräykset perustelumuistioineen tulevat palvelemaan hyvin. Yksittäisen kuntalaisen näkökulmasta katsottuna jätehuoltomääräykset ovat laajat ja tarkat ehkä osin vaikeaselkoiset, hyvä olisikin laatia kuntalaisia ja vapaa-ajan asukkaita varten tiivistetty versio määräyksistä. Uusien jätehuoltomääräysten muutosvaihe vaatii muutoinkin hyvää viestintää ja tiedottamista kuntalaisille ja taloyhtiöille varsinkin, kun kierrätyskelpoisen hyötyjätteen erilliskeräysvelvoitteet asuinkiinteistöillä tiukentuvat. 

Määräysluonnoksen 18 §:ssä määrätään kuivakäymäläjätteen, lemmikkieläinten ulosteen ja saostussäiliö -sekä pienpuhdistamolietteen kompostoinnista. Kohtaa tulee täsmentää tarkennuksella, että kuivakäymäläjätettä ja saostussäiliö- sekä pienpuhdistamolietettä saa kompostoida vain haja-asutusalueella.

Määräysluonnoksen 19 §:ssä määrätään, että kiinteistön tulipesissä saa polttaa käsittelemätöntä puujätettä, risuja ja oksia sekä paperia ja kartonkia vain vähäisiä määriä sytykkeenä. Voimassa olevissa määräyksissä on määrätty tässä yhteydessä, että kaikenlaisten muovien polttaminen on kielletty. Määräys muovien polttokiellosta olisi hyvä lisätä uusiinkin määräyksiin tähän pykälään, vaikka kielto onkin perustelumuistiossa mainittuna.

Määräysluonnoksen 21 §:ssä velvoitetaan ilmoittamaan ennakkoon kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle omassa asumisessa syntyvän puhtaan tiili- ja betonimurskeen pienimuotoisesta ja kertaluontoisesta käytöstä maanrakentamisessa. Tätä kohtaa tulee tarkentaa siten, että käytöstä on ilmoitettava vähintään 30 vuorokauttta aiemmin, ellei kunnan ymäristönsuojelumääräyksissä muuta mainita.

Jätehuoltomääräysten (2 §)  mukaisesti Ekokymppi vastaa jätteenkuljetusten kilpailuttamisesta ja tilaamisesta. Lupajaosto esittää, että tässä yhteydessä Ekokymppi edellyttää jätteenkuljettajilta kuljetusten järjestämistä siten, että jätteet noudetaan kiinteistöiltä alueittain keskitetysti, esimerkiksi samalla ajokerralla samalta kadulta. Näin vähennetään ylimääräisten kuljetusmatkojen määrää ja siitä aiheutuvien ilmastopäästöjen syntymistä.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä

Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §