Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 17.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätökseen 2022-157

KAJDno-2022-743

Valmistelija

  • Juha M Moilanen, Rakennustarkastaja, juha.ma.moilanen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin rakennusvalvontaviranomaisena toimii ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto.

Rakennuslupa tulee myöntää asemakaava-alueella kun:

  • rakennushanke on voimassaolevan asemakaavan mukainen;
  • rakentaminen täyttää lainmukaiset tai sen nojalla asetetut vaatimukset;
  • rakennus soveltuu paikalle;
  • rakennuspaikalle on käyttökelpoinen pääsytie tai mahdollisuus sellaisen järjestämiseen;
  • vedensaanti ja jätevedet voidaan hoitaa tyydyttävästi ja ilman haittaa ympäristölle; sekä
  • rakennusta ei sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista.

Yllä mainittut kriteerit huomioiden rakennustarkastaja on myöntänyt rakennusluvan 8.6.2022 paritalon rakentamiselle kiinteistölle 205-5-15-16, osoitteeseen Keskuskatu 31a.

Rakennusluvan hakuvaiheessa, naapurin kuulemisen yhteydessä, kohteen rajanaapuri on jättänyt muistutuksen (liite) rakennuslupahakemuksesta. Muistutuksen seurauksena on rakennusvalvonnan kutsumana pidetty kiinteistöllä 25.5.2022 MRL 133§ mukainen alkukatselmus. Paikalla katselmuksessa oli muistutuksen tehneen kiinteistön omistajat ja rakennusliikkeen edustajat. Rakennustarkastaja on myöntänyt rakennusluvan 8.6.2022, jonka jälkeen lupapäätöksestä 2022-157 on tehty oikaisuvaatimus (liite). Oikaisuvaatimuksessa ollaan päätökseen tyytymättömiä ja vaaditaan rakennuslupaa peruutettavaksi ja uudelleen haettavaksi. Luvan hakija on toimittanut vastineen (liite) oikaisuvaatimukseen.

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty samat vaatimukset ja ehdot kuin lupahakuvaiheen muistutuksessa, lupapäätöksessä (liite) on annettu vastineet kyseisille asioille. 

Lisätietoja: rakennustarkastaja Juha Moilanen, juha.ma.moilanen@kajaani.fi, p. 040 6783 224

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto hylkää oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Rakennustarkastajan myöntämässä rakennusluvassa toteutuu oikeusvaikutteisen asemakaavan, Kajaanin kaupungin rakennusjärjestyksen ja Suomen rakentamismääräyskokoelman mukainen rakentaminen. Vähäisenä poikkeamana myönnetty toinen ajoneuvolittymä kuuluu rakennustarkastajan harkintavaltaan MRL 175§ ja 171§.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Osapuolet

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS   (Poikkeamisluvat)

 

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella valituksella.

Valitusaika

Tämä päätös on annettu julkipanon jälkeen (päätöksen antopäivämäärä käy ilmi päätöksestä)  ja sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon silloin kun se on annettu. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa lupajaoston päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuun ottamatta. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tahi arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmässä ilmoitettava

- valittajan nimi ja kotikunta
 - postiosoite ja puhelinnumero, joihin asian käsittelyä koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä kohdin ja mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi
 - perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä taikka jos valituksen laatijana on muu henkilö, on valituskirjelmässä ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmään on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja tai yleinen oikeusavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Pohjois-Suomen  hallinto-oikeudelle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän ja muiden valitusasiakirjojen lähettäminen postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.  Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa  https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituskirjelmän toimittamisesta faksina tai sähköpostina säädetään tarkemmin sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa (13/2003).

Valitusviranomainen on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

 
 Käyntiosoite: Isokatu 4, 3. krs, 90100  OULU
 Postiosoite: PL 189, 90101  OULU
 Faksi: 029 56 42841
 Sähköposti: pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
 Puh. 029 56 42800 (vaihde)
 Virka-aika: klo 8.00–16.15
 

Valituksista perittävät maksut

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä hallinto-oikeudessa 270 euroa, ellei valittaja edellä mainitun lain 7 §:n nojalla vapaudu maksuvelvollisuudesta. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei tuomioistuinmaksulain 9 §:n nojalla peritä. Maksua ei myöskään peritä tuomioistuinmaksulain 5 §.ssä erikseen säädetyissä asioissa eikä saman pykälän 15- kohdan perusteella myöskään asioissa, joiden käsittely tuomioistuimessa on muualla laissa säädetty maksuttomaksi. Maksuvelvollinen on tuomioistuinmaksulain 6 §:n nojalla vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.