Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 17.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston tiedoksi merkittävät asiat

KAJDno-2022-57

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi
  • Paula Malinen, Ympäristönsuojelutarkastaja, paula.malinen@kajaani.fi
  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös 23.06.2022:

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä on tehnyt koetoimintailmoituksen pölyalitteen käyttökelpoisuudesta maisemointivallin täyttökerroksessa luonnonmateriaaleja korvaavana aineena, sekä alitteen mahdollisia ympäristövaikutuksia, kun alitetta käytetään valleissa isompia määriä erilaisissa koerakenteissa. Koeluonteiset maisemointivallit oli tarkoitus toteuttaa Majasaaren jätekeskuksen alueella.

Aluehallintovirasto on katsonut, että suunniteltu toiminta ei ole ympäristönsuojelulain 31 §:n tarkoittamaa toimintaa eikä anna ilmoituksen johdosta määräyksiä. Hakija ei voi toteuttaa koetoimintailmoituksessa esitettyä pölyalitteen käyttöä maisemavallissa ja muissa koerakenteissa (KAJDno-2022-568).

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös 23.6.2022:

Terrafame Oy on tehnyt koetoimintailmoituksen toiminnasta, jolla selvitetään akkukemikaalitehtaalla muodostuvan nestemäisen ammoniumsulfaatin vaikutuksia bioliuotusprosessiin. Ammoniumsulfaatti on mikrobien typen lähde ja sen on todettu parantavan mikrobien kasvua. Tarkoitus on jatkaa 7.1.2022 aloitetun koetoiminnan mukaista ammoniumsulfaatin syöttöä liuoskiertoon sekä primääri- ja sekundäärikasoille. Aiemmassa koetoiminnassa ammoniumsulfaattia on syötetty kasaan hyvin paljon pienemmällä määrällä kuin oli arvioitu. Tässä koetoiminnassa on tavoitteena nostaa syötepitoisuudet halutulle tasolle ja saada riittävän pitkä seuranta-aika (6-12 kk) tulosten todentamiseksi. Koetoiminnan osana voidaan testata myös kiinteän ammoniumsulfaatin käyttöä typenlähteenä. Aluehallintoviraston ratkaisun mukaisesti Terrafame Oy voi jatkaa ilmoituksen koeluontoista toimintaa 31.12.2022 asti. (KAJDno 2021-877).

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös 28.6.2022:

Kajaanin Romu Oy on 30.9.2019 toimittanut aluehallintovirastoon metalliromun kierrätyslaitoksen toiminnan olennaista muuttamista ja ympäristöluvan tarkistamista sekä jätteenpolttolaitosta koskevan ympäristölupahakemuksen.  Kajaanin Romu Oy on 5.5.2022 pyytänyt, että lupakokonaisuuteen kuuluva metalliromun kierrätyslaitoksen toiminnassa muodostuvan pölyn ja alle 3 mm:n alitteen hyödyntäminen maarakentamisessa käsiteltäisiin nopeutetulla aikataululla. 

Aluehallintovirasto on 5.5.2022 jakanut jätteiden hyödyntämisen maarakentamisessa omaksi lupa-asiakseen ja päätöksellään 28.6.2022 hylännyt hakemuksen. AVI on katsonut, että hakemuksen mukainen pölyn ja 0-3 mm alitteen käyttäminen rakenteessa on enemmän kyseisen jätteen loppusijoittamista kuin hyödyntämistä. Näin ollen jätteen hyödyntämiselle hakemuksen mukaisesti ei voida myöntää lupaa.

Hakijalla on mahdollista suunnitella mainitun jätejakeen varastointi ja mahdollinen loppukäsittely toteutettavaksi kaatopaikalla ja hakea erikseen lupaa vaarallisen jätteen kaatopaikalle. Jäte voidaan myös sijoittaa muualle toteutettavalle vaarallisen jätteen kaatopaikalle omalle erilliselle täyttöalueelle. Jätteen myöhempi hyödyntäminen on huomattavasti helpompaa maanpäälliseltä kaatopaikalta. Myös rakenteiden toimivuuden seuraaminen ja pilaantumisen vaaran rajoittaminen on helpommin toteutettavissa maanpäällisestä rakenteesta (KAJDno 2021-220).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Merkitsee tiedoksi.

Päätös

Kokouksessa tiedoksi annettiin syksyn alustavat kokouspäivät:

21.9. klo 16.15

12.10. klo 16.15

16.11. klo 16.15

7.12. klo 16.15

 

Merkitsi tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §