Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Valtuustoaloite: Äänestysaktiivisuuden lisääminen (lisäpykälä)

KAJDno-2023-790

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Heikki Hekkalan (sd.) esittämä sekä muun Kajaanin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Esitys liikkuvasta äänestyspaikasta (äänestysbussi) ja drive-in-äänestyspaikan perustamisesta äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi Kajaanissa. Selvitetään myös molempien edellä mainittujen pisteiden toimiminen ennakkoäänestys pisteinä. Lisäksi tulee selvittää, mihin nuoret kajaanilaiset haluaisivat ennakkoäänestyspaikkoja.

Drive-in-äänestyspaikka toimii myös omalta osaltaan yhtenä lisänä esteettömyyttä ajatellen, helpottaen liikuntarajoitteisten äänestämistä.

Nuorten mielipide on askel tulevaisuuteen äänestysaktiivisuuden kohentamisessa Kajaanissa.  Nuorten kuulemisen voi toteuttaa esimerkiksi mielipidekyselyllä lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Esimerkkinä mahdollisena äänestyspaikkana nuorille kajaanilaisille voisi toimia Kajaanin kaupungin omistama lukio sekä ammatilliset oppilaitokset. Näin ollen nuorille äänestäminen on helpompaa, joka mahdollistaa äänestysinnon kasvun ja myöhemmin äänestysinnon ylläpidon. Nuorisovaltuusto ja vaalilautakunta voi valmistella asiaa yhdessä.

Perusteluna aloitteelle tuomme esiin Kajaanin äänestyspaikkojen / alueiden yhdistämisen. Lisäksi on huomioitava, että Kajaanissa oli maan alhaisin äänestysaktiivisuus edellisissä kuntavaaleissa 2021 (46,5%), jota tulee pyrkiä kasvattamaan.

Sos.dem. ryhmäaloite

Kajaanissa 12.6.2023"

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §