Kaupunginvaltuusto, kokous 12.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Valtuustoaloite: Selvitys pienydinvoimaloiden tarpeesta (lisäpykälä)

KAJDno-2023-785

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Tuukka Karjalaisen (ps.) esittämä sekä Anssi Mannisen (ps.), Valtteri Arffmanin (ps.), Tea Heikkisen (ps.), Minna Partasen (ps.) ja Teemu Nivan (ps.) kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Selvitys pienydinvoimaloiden tarpeesta. 

Kajaanin kaupungin tulee selvittää pienydinvoimaloiden käyttötarve alueen teollisuudelle ja asukkaille. Tarpeiden selvittäminen ja voimala-alueiden pohtiminen olisi hyvä olla tehtynä ennen, kuin niitä alkaa ilmestyä markkinoille. Näin reagointiaika on vähäinen ja Kajaani pääsee hyödyntämään tätä uutta potentiaalia tarvittaessa. 

Pienydinvoimalaitokset ovat olleet esillä yhtenä niistä muodoista, jotka tulevat olemaan yksi ratkaisu siirtyessä kohti fossiilittomia polttoaineita sähkön- ja lämmön tuotannossa. 

Modulaarisuus, pieni koko ja käyttöturvallisuus mahdollistavat sijoittamisen suurienkin kaupunkien sisäpuolelle ja tehostavat kaupunkirakentamisen tilankäyttöä. 

Pienydinvoimalaitokset tarjoavat loputtoman mahdollisuuden sähkön- ja lämmön tuotannon osalta kaupungille mutta hyödyt muuallakin ovat suuret ja tässä mielikuvitus on vain rajana. Esimerkiksi koulut alueella voivat suuntautua tämän alan työvoimatarpeisiin, tutkimukseen ja kehittämiseen. Alueellamme on kaivoskin, joka ottaa uraania talteen sivuvirtana. Olisiko jalostukseen eväitä jo kotimaassa? Voisiko myös Kainuun Prikaati hyödyntää tai kehittää voimaloita puolustusteollisuuden tarpeisiin? Voimmeko turvata Kajaanin tai jopa koko Kainuun energiatarpeet ilman suuria maisemaa muokkaavia laitoksia ja näin säilyttää kansalliset arvomaisemat? 

Esitän, että Kajaanin kaupungin tulee aloittaa pienydinvoimalaitosten tarpeiden selvittäminen teollisuudelle ja asukkaille ja mahdollisten voimala-alueiden pohtimisen, jotta olemme valmiina tulevaisuutta varten."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §