Kaupunginvaltuusto, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Valtuustoaloite: Opettajien määräaikaisten viransijaisuuksien kesäkeskeytyksen palkka (lisäpykälä)

KAJDno-2023-634

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettujen Karoliina Kuvajan (vihr.) esittämä sekä Silja Keräsen (vihr.) ja Mikko Alakärpän (vihr.) allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Opettajien määräaikaisten viransijaisuuksien kesäkeskeytyksen palkka

Koska perusopetuksen opettajilla on vuodessa kesäkeskeytys, opettajien palkat jyvitetään niin, että kesäkeskeytyksen palkan eteen tehdään työ koulun lukuvuoden aikana. Opettajat, jotka ovat esimerkiksi virkavapaalla tai vanhempainvapaalla, ovat oikeutettuja palaamaan työhönsä kesän opetuksettoman ajan alussa ja saamaan kesäajalta palkan. Määräaikaisen viransijaisen työsopimus päättyy silloin lukukauden loppuun, eikä hän käytännössä saa palkkaa kaikesta tekemästään työstä, kun palkan maksu ohjautuu palaavalle viranhaltijalle.

Toiset kaupungit ovat päättäneet maksaa kesäajan palkan sekä sijaiselle että viranhaltijalle, koska sijaiselle maksamatta jättäminen on koettu epäoikeudenmukaiseksi. Jos sijaiselle ei makseta, johtaa se suoraan siihen, että määräaikaisiin viransijaisuuksiin, jotka päättyvät lukuvuoden loppuun, on haastavaa saada hakijoita.

Mikään ei estä nykytilanteessa työnantajaa maksamasta palkkaa kesäkeskeytyksen ajalta sekä viranhaltijalle että sijaiselle. Tilanne kuormittaa määräaikaisten lisäksi työvoimapalveluita. Määräaikaisten reilu kohtelu vahvistaisi Kajaanin mahdollisuuksia saada päteviä opettajia jatkossa sekä lisäisi rekrytoinnin näkökulmasta perusopetuksen veto- ja pitovoimaa. Kajaanissa on tehty paljon työtä opetushenkilöstön työolojen parantamiseksi, myös määräaikaisten tilanteen osalta. On kuitenkin tarpeen selvittää aloitteessa nostettu asia kouluhenkilökunnan (esim. opettajat, avustajat) osalta ja tehdä tarvittavat parantavat toimet. Se osaltaan lisää määräaikaisen henkilöstön arvostusta. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että koko lukuvuoden työt tehneille määräaikaisille opettajille maksetaan jatkossa palkka myös kesäkeskeytyksen ajalta, vaikka viranhaltija palaisikin töihin, ja että sama käytäntö ulotetaan myös muuhun koulun henkilökuntaan kuten koulunkäyntiavustajiin.

Kajaanissa 8.5.2023."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §