Kaupunginvaltuusto, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Valtuustoaloite: Kiintiöpakolaisten määrä laskettava nollaan Kajaanissa

KAJDno-2023-265

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Tea Heikkisen (ps) esittämä sekä muun Kajaanin Perussuomalaisten valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Kajaani ottaa vuosittain EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta 100 kiintiöpakolaista, joihin ei lasketa ukrainalaisia sotaa pakenevia ihmisiä. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, ja sisäministeriön alustavien arvioiden mukaan Suomeen on odotettavissa tänä vuonna jopa 40 000 ukrainalaista tilapäistä suojelua hakevaa ihmistä. 

Maaliskuussa 2022 Kajaanin vastaanottokeskuksen majoituspaikkoja oli 150 ja Migri antoi toimeksiannon tuplata majoituspaikkamäärä 300 paikkaan. Vuoden 2022 lopulla Kajaanin vastaanottokeskuksen asiakkaana oli 600 ukrainalaista. Kapasiteetti on moninkertaistunut ukrainalaisten tilapäistä suojelua hakevien henkilöiden vuoksi. Kajaaniin on saapunut paljon lapsia, joiden palvelut, kuten perusopetus ja varhaiskasvatus, on kyettävä järjestämään.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että kiintiöpakolaisten kuntapaikkojen määrä lasketaan kuluvana vuonna nollaan. Etenkin sivistystoimen rajallisten resurssien vuoksi on keskityttävä ukrainalaisten auttamiseen ja varmistettava, että vastaanottopalvelut voidaan järjestää lain edellyttämällä tavalla Kajaanissa jo oleskeleville. 

Perussuomalaisten Kajaanin valtuustoryhmä."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Jukka Piirainen, Kansainvälisten palveluiden johtaja, jukka.piirainen@kajaani.fi
Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungilla on toistaiseksi voimassaoleva sopimus Kainuun ELY-keskuksen kanssa pakolaisten vastaanottamisesta, Sopimus kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. Henkilöt ovat kotouttamispalveluiden asiakkuudessa 3 - 4 vuoden ajan, jonka jälkeen he siirtyvät tavanomaisiin kuntalaisten palvelujen piiriin. Kaupunki saa valtiolta laskennallista korvausta asiakasmäärän mukaan, lisäksi korvataan hakemuksesta erityiskustannuksia mm. terveydenhuollosta ja tulkkauksen järjestämisestä. Kajaanin kaupunki ja muut Kainuun kunnat ovat hyväksyneet Kainuun maakunnan kotouttamisohjelman vuosille 2023 - 2025; voimassa oleva ohjelma on edellytys kuntakorvausten maksamiselle. 

Kajaanin kaupunginhallitus hyväksyi uusitun kiintiöpakolaisten vastaanottoa koskevan sopimuksen 27.11.2020, jolloin sopimuksella kuntapaikalle osoitettavien pakolaisten määräksi vahvistettiin 100 henkilöä vuodessa. Tämä määrä sisältää kiintiöpakolaiset ja ns. hätätapaukset, turvapaikkaprosessin kautta oleskeluluvan saaneet ja perheenyhdistämisen kautta tulevat henkilöt. Sopimuksen perusteella kaupunki ottaa vastaan kiintiöpakolaisia vuosittain yhteisesti ELY-keskuksen kanssa sopivaksi arvioidun määrän. Vuodelle 2023 Kajaani on sitoutunut ottamaan 80 kiintiöpakolaista, mukaan lukien hätätapaukset.

Määrään ei kuulu itsenäisesti kuntaan muuttavat, koska heille ei erikseen osoiteta kuntapaikkaa. Ukrainalaiset tilapäistäsuojelua saavat henkilöt voivat hakea kotikuntamerkintää vuoden tilapäistäsuojelua saatuaan ja kotikuntamerkinnän saatuaan he voivat muuttaa Suomessa mihin kuntaan tahansa itsenäisinä kuntaan muuttajina.

Kajaanissa on tällä hetkellä kotoutumispalvelujen asiakkuudessa n. 240 asiakasta / 125 taloutta. Asiakkuudesta poistuu vuoden aikana vuonna 2019 tulleet kiintiöpakolaiset sekä vuonna 2020 turvapaikkaprosessin kautta oleskeluluvan saaneet asiakkaat, joita on yhteensä n. 30 henkilöä. Riittävä ja tasainen asiakasmäärä takaa riittävät taloudelliset resurssit. Muutama vuosi sitten Kajaaniin saapui melko vähän kiintiöpakolaisia ja tämä on näkynyt useina viime vuosina talouden haasteina. Nykyisellä saapuvalla asiakasvirralla taloudelliset resurssit saadaan kohtuulliseen tasapainoon, mahdollistetaan asiakkaille monipuoliset ja laadukkaat palvelut sekä tuetaan perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen toimintaa. Kotoutumispalveluiden ylijäämäisistä vuosista taseeseen kertyneillä varoilla sivistystoimen palveluihin on osoitettu lähes miljoona euroa. Muutaman viime vuoden aikana taseeseen ei ole jäänyt ylijäämää asiakasmäärien laskiessa radikaalisti (pahimmillaan reilusti alle 150 asiakasta). Parin viime vuoden asiakasmäärän lisääntymisellä taloutta on saatu tasapainoisemmaksi ja eri toimintojen tukeminen on mahdollistunut. Sivistystoimi saa valtiontukea suoraan oppilasmäärän kasvamisesta, joten siltä osin perusopetuksen johtajan Päivi Rissasen mukaan ei ole haastetta.

Turvapaikanhakijoiden palveluista vastaava Kajaanin Vastaanottokeskus on 400 paikkainen, ja lisäksi tällä hetkellä käytettävissä on 200 yksityismajoituspaikkaa. Täyttömäärät ovat keskuksessa 320 paikkaa (80%) ja yksityismajoituksessa 220 paikkaa (110%). Kajaanin vastaanottopalvelujen piirissä on tällä hetkellä n. 500 ukrainalaista tilapäistäsuojelua saavaa asiakasta, n. 280 henkilöä keskuksen majoitustiloissa sekä n. 220 henkilöä yksityismajoituksessa. Tällä hetkellä on erittäin vaikea arvioida kuluvan vuoden aikana saapuvia tilapäistäsuojelua hakevien asiakkaiden määrää – arviot vaihtelevat muutamasta tuhannesta muutamaan kymmeneen tuhanteen. Tämän vuoksi myös Kajaaniin saapuvien asiakkaiden määrää on hyvin vaikeaa arvioida. Vastaanottopalveluiden piiriin kuuluu lisäksi turvapaikan hakijoita, joita tällä hetkellä Kajaanissa on n. 40 henkilöä ja jotka asuvat keskusmajoituksessa.Vastaanottopalveluiden kuluista vastaa Maahanmuuttovirasto.

Vastauksena aloitteeseen todetaan, että Kajaanin kaupunki on sitoutunut vastaanottamaan Kainuun ELY-keskuksen kanssa voimassa olevan sopimuksen perusteella pakolaisia kuluvana vuonna 80 henkilöä. Vastaanotettavan henkilömäärän tai sopimuksen muuttaminen kuluvalle vuodelle ei ole mahdollista. Jatkossakin tasaisen asiakasmäärän ylläpitäminen on järkevintä toiminnan ennakoitavuuden, tehokkuuden ja taloudellisen järjestämisen kannalta.   

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi. 

Päätös

Tea Heikkinen Pasi Kilpeläisen kannattamana esitti, että asia palautetaan valmisteluun.

Äänestyksen tulos: Asian käsittelyn jatkaminen JAA 9, asian palauttaminen EI 2.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan esityksen.

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 9 kpl 82%

    Eero Suutari, Auli Halonen, Veli-Matti Karppinen, Helena Ohtonen, Teuvo Hatva, Marjatta Immonen, Päivi Fonselius, Miikka Kortelainen, Silja Keränen

  • Ei 2 kpl 18%

    Pasi Kilpeläinen, Tea Heikkinen

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §