Kaupunginvaltuusto, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Valtuustoaloite: Kajaanista lapsiystävällinen kaupunki (lisäpykälä)

KAJDno-2023-636

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Veli-Matti Karppisen (kesk.) esittämä sekä muun Kajaanin Keskustan valtuustoryhmän allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Kajaanin Keskusta esittää Kajaanin kaupungin hakeutuvan lapsiystävälliseksi kaupungiksi. Lapsiystävällinen kuntamalli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja kansainväliseen Child Friendly City- malliin ja se auttaa kuntia ja kaupunkeja edistämään lapsen oikeuksien toteutumista. Malli tukee tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kaupungin hallinnossa ja lasten arjen palveluissa, erityisesti että heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

Kajaanin Keskusta haluaa toiminnan koskevan kaikkia Kajaanin kaupungin toimialoja. Lapsiystävällinen toimintamallin tulee vahvistaa ja kiinnittää huomiota erityisesti seuraavissa asioissa: lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen, lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteisiin vastaaminen, harrastamisen tukeminen sekä lapsivaikutusten arviointi osaksi kaupungin päätöksentekoa.

Koordinaatioryhmänä toimii osallisuus ja hyvinvointi jaosto yhdessä nuorisovaltuuston, nuorisotoimen, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin edustajien kanssa. Mallin yhteyshenkilönä ja koordinaattorina toimii hyvinvointikoordinaattori Veera Lintula.

Kajaanin kaupungilla on mahdollista saada UNICEFin myöntämä tunnustus onnistuneesta työstään lapsiystävällisyyden edistämiseksi. Tunnustuksen edellytyksenä on, että työ on edennyt suunnitelmallisesti lapsen oikeuksia edistäen, ja että työtä jatketaan tavoitteellisesti.

Lisää UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallista www.lapsiystavallinenkunta.fi.

Kajaanin Keskustan valtuustoryhmä."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §