Kaupunginvaltuusto, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Valtuustoaloite: Kaupungin metsien energiapuiden harvennushakkuut on aloitettava välittömästi  (lisäpykälä)

KAJDno-2023-637

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Paavo Niemelän (kesk.) esittämä sekä muun Kajaanin Keskustan valtuustoryhmän allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"KAUPUNGIN METSIEN ENERGIAPUU HARVENNUSHAKKUUT ON ALOITETTAVA VÄLITTÖMÄSTI

Kajaanin kaupungilla on useille metsäalueille hoitosuunnitelma, samalla uusia hoitosuunnitelmia tehdään. Jostakin syystä hoitosuunnitelmien toteuttaminen ei etene kaupungin metsissä. Kaupungin metsät kaupungin läheisyydessä ja ympärillä olevat puistot ja metsäpalstat työntävät energiapuuta suuria määriä eikä niille tehdä mitään. Kaupungin metsäalueet, jotka rajoittuvat kantateihin työntävät pajukkoa ja risukkoa.  Asuntoihin, kävely- ja pyöräteille sekä kantateihin päin metsät- ja puistoalueet näyttävät hoitamattomilta ja epäsiisteiltä. Esimerkkinä vaikkapa Lentokentän ja Kaupungin keskustan välinen tieosuus joka ei näytä kaupunkilaisen eikä lentokentältä Kajaanin matkustavan silmissä siistiltä ja hyvältä. Golf kentän ympäristö on epäsiistin ja hoitamattoman näköinen.

Kaupungin omistama kaukolämpölaitoksella on pula energiapuusta. Energiapuu polttoaineesta kilpaillaan teollisuuden kuitupuu tarpeiden kanssa. Harventamalla kaupungin omia metsiä lämpöyhtiö maksaa energiapuulle kuluvana vuonna erinomaisen hinnan ja samalla kaupungin energiayhtiö pystyy paremmin turvaamaan energiahuollon. Harvennushakkuiden ansiosta puu kasvaa nopeammin ja sitoo hiiltä enemmän. Risukoissa ja pajukoissa on vaikea kulkea. Harventamalla metsiä niiden näköesteet poistuvat ja maisema kaunistuu. Jäljellä olevat puut voivat paremmin ja kasvavat nopeammin.

Harvennushakkuut voidaan tehdä peitteisesti välttäen avohakkuita. Harventamalla energiapuut ja pajukot pois kaupungin metsien käyttö monipuolistuu ja retkeilykäyttö sekä virkistyskäyttö mahdollistuu laajemmalla alueilla viihtyisyyden lisääntyessä.

Harvennushakkuiden taloudellinen vaikutus on noin n. 0,5 milj. euroa. ja suurimpana hyötyjänä on oma energiayhtiö sekä kaukolämmön käyttäjät, kaupungin asukkaat.

Edellä mainittujen asioiden perusteella Kajaanin keskustan valtuustoryhmän esittää, että harvennushakkuiden toteuttaminen on aloitettava välittömästi."

 

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §