Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 255 Valtuustoaloite: Koivukosken sillan liikennejärjestelyt

KAJDno-2022-365

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Heikki Hekkalan esittämä (sd) ja Suomen sosiaalidemokraattinen puolue -​valtuustoryhnän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

Valtuustoaloite: Koivukosken sillan liikennejärjestelyt

"Oikeusistuimet ovat kumonneet Kruununpuodinmäen siltahankkeen. Niinpä Kajaanin joen ylittävän autoliikenteen sujuvoittamiseksi on etsittävä muita ratkaisuja.

Vuosia ja jopa vuosikymmeniä on ollut yleisessä tiedossa, että tultaessa joen pohjoispuolelta kaupungin keskustaa kohti autoliikenne ruuhkautuu Koivukosken sillan jälkeen Lönnrotinkadun alkupäässä.

Tuon epäkohdan poistamiseksi tai ainakin vähentämiseksi, sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että Kajaanin kaupunki selvittää mahdollisuuden leventää ajorataa, Koivukosken sillan jälkeen Brahenkadun puoleisessa päässä siten, että se olisi saman tai lähes saman levyinen, kuin mitä ajoradan leveys on Brahenkadun liittymän jälkeisen keskikorokkeen kohdalla. Myös keskikoroketta leikataan kuvan mukaisesti, joka tuo kaistaleveyttä lisää.

Esittämämme Lönnrotinkadun levennyksen ansiosta sillalta pääsisi ajamaan Lönnrotinkadun kahdelle, osin kolmellekin ajokaistalle, sekä kääntymään joustavasti ainakin Brahen- ja Välikadulle, sekä jopa Kauppakadulle. Nyt se ei ole aina mahdollista, sillä pahimmassa tapauksessa yksikin auto seisoessaan sopivasti ennen Brahenkadun risteystä olevassa kadun kapeimmassa kohdassa voi seisottaa takanaan sillalta tulevaa ajoittain pitkääkin autojonoa.

Ryhmämme käsityksen mukaan ehdottamamme toimenpiteet ovat teknisesti helposti toteutettavissa, eivätkä vaadi suuria taloudellisia panostuksia."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Jari Kauppinen, Suunnittelupäällikkö, jari.kauppinen@kajaani.fi
Teemu Rissanen, Suunnitteluinsinööri, teemu.rissanen@kajaani.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Lönnrotinkadun liikennejärjestelyjä Koivukosken sillan päädyn ja Brahenkadun risteyksen kohdalla tulee tarkastella liikenteen sujuvuuden parantamiseksi.

 

Koivukosken sillassa oleva reunapalki on kiinteä rakenne, ja siten määrittää kevyen liikenteen väylän ja ajokaistan sijainnin sillan kannen ja kadun yhtymäkohdassa. Ajokaistan leventäminen tässä kohtaa edellyttäisi kevyen liikenteen väylän kaventamista. Liikenneratkaisujen lähtökohtana on kuitenkin pidettävä, että kevyen liikenteen olosuhteita ja turvallisuutta ei heikennetä. Brahenkadun risteyksessä olevan keskisaarekkeen leikkaaminen eli kolmannen ajokaistan rakentaminen kyseiseen kohtaan on sinällään mahdollista. Kolmannesta kaistasta tulisi kuitenkin vain kymmenen metriä pitkä. Se olisi liikenteen välityskyvyn kannalta hyödytön tai jopa haitallinen, sillä se johtaa tilanteeseen, jossa Koivukosken sillalta tulevat kolme ajokaistaa ja Brahenkadulta tuleva yksi kaista supistuvat Välikadun risteykseen saavuttaessa kahdeksi kaistaksi. Jotta liikenteen välityskyky saatasiin sujuvammaksi, tulisi Lönnrotinkadun reunassa oleva pysäköintikaista muuttaa ajokaistaksi. Tämä puolestaan edellyttäisi Välikadun risteyksessä Lönnrotinkadun ylittävän suojatien leventämistä kolmen ajokaistan mittaiseksi, joka puolestaan heikentäisi kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta merkittävästi. Suojatien pidentäminen olisi suunnitteluohjeiden vastainen ratkaisu, sillä suojatien maksimipituudeksi on kyseisissä ohjeissa annettu seitsemän metriä. Lisäksi Brahenkadulta tuleva ajoneuvo joutuisi Kauppakadulle Prisman suuntaan kääntyessään vaihtamaan kaistaa kaksi kertaa. Kaistojen vaihtoon käytettävissä oleva matka kävisi ruuhka-aikaan liian lyhyeksi. Näillä perusteilla aloitteen mukaista ratkaisua ei ole tarkoituksenmukaista toteuttaa.

 

Lisätietoja asiasta antavat suunnitteluinsinööri Teemu Rissanen, p. 0447100360, ja suunnittelupäällikkö Jari Kauppinen, p. 044 7100034, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle aloitteeseen esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle tiedoksi ympäristöteknisen lautakunnan lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §