Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 253 Kajaanin kaupungin lausunto Pyöriännevan tuulivoimapuiston YVA-ohjelmasta

KAJDno-2022-1043

Valmistelija

  • Enja Valkonen, Kaavasuunnittelija, enja.valkonen@kajaani.fi
  • Kirsi Kyllönen, kaavasuunnittelija, kirsi.kyllonen@kajaani.fi

Perustelut

Perustelut

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on pyytänyt Kajaanin kaupungin lausuntoa Winda Energy Oy:n Pyhännän Pyöriännevan tuulivoimapuistoa koskevasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma). Asian diaarinumero on POPELY/2203/2022.

Hanke ja sen toteuttamisvaihtoehdot

Winda Energy Oy suunnittelee tuulipuiston rakentamista Pyöriännevan alueelle Pyhännän kuntaan. Tuulivoimahankealue sijaitsee noin 50 km Kajaanin keskustasta länteen ja noin 4 km etäisyydellä Kainuun maakuntarajasta. Hankealue käsittää yhtenäisen alueen, jonka pinta-ala on noin 2 580 hehtaaria.

Hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa (YVA) tarkastellaan seuraavia hankevaihtoehtoja:

VE0: Hanketta ei toteuteta.

VE1: Tuulivoimahankealueelle rakennetaan enintään 31 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 320 metriä ja yksikköteho 6–10 MW.

VE2: Tuulivoimahankealueelle rakennetaan enintään 26 voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on enintään 320 metriä ja yksikköteho 6–10 MW.

Tuulipuistohankkeen sähkönsiirtoa varten rakennetaan hankealueen kaakkoisreunaan sähköasema. Tuotettu sähkö on tarkoitus alustavien suunnitelmien mukaan siirtää sähköasemalta valtakunnan verkkoon 110 kV voimajohdolla. Kyseisen ilmajohtolinjan liityntävaihtoehdot ovat Fingridin sähköasema Vuolijoella ja Elenian 110 kV alueverkon johto Vuolijoki-Pihtipudas, minkä liityntäpiste sijaitsisi mahdollisesti Harsunlehdon alueella. Sähkönsiirron osalta tarkastellaan 0-vaihtoehdon lisäksi neljää vaihtoehtoa (SVE1-SVE4).

Arviointityön toteutus

Ympäristövaikutusten arviointi kohdennetaan tuulivoimapuiston ja sähkönsiirron keskeisimpiin ympäristövaikutuksiin. Hankkeen vaikutukset arvioidaan koko sen elinkaaren ajalta eli noin 50 vuoden mittaiselta ajanjaksolta huomioiden rakentamisen ja toiminnan aikaiset sekä käytöstä poiston vaikutukset.

Hankkeessa ennakoidaan ympäristövaikutusten kohdistuvan tuulivoiman osalta erityisesti maisemavaikutuksiin ja maankäyttöön sekä linnustoon. Sähkönsiirron osalta ympäristövaikutusten ennakoidaan kohdistuvan maankäyttöön.

Vaikutusten arviointi toteutetaan asiantuntijatyönä laadittaviin selvityksiin ja olemassa olevaan tietoon perustuen. Tämän hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin laatimisesta vastaa konsulttityönä FCG Finnish Consulting Group.

Hankkeen aikataulu

YVA-ohjelman laatiminen on käynnistynyt alkuvuodesta 2022. YVA-ohjelma on jätetty yhteysviranomaiselle eli Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle lokakuussa 2022. Ympäristövaikutusten arviointia varten laadittavat selvitykset on tehty maastokaudella 2022. YVA-selostuksen on tarkoitus valmistua alkuvuodesta 2023. Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä YVA-selostuksesta saadaan alustavan aikataulun mukaan keväällä/kesällä 2023.

Pyöriännevan tuulipuistohankkeen toteuttaminen edellyttää tuulivoimarakentamisen mahdollistavan osayleiskaavan laatimista. Osayleiskaava on suunniteltu toteutettavaksi vuosina 2022–2023.

Alustavan aikataulun mukaan tuulipuiston rakentaminen alkaisi 2025–2026 ja käyttö aikaisintaan vuonna 2027.

Lausuntonaan Kajaanin kaupunki esittää seuraavaa:

Arviointiohjelmassa on esitetty laajasti suunnitelmat siitä mitä vaikutuksia YVA-menettelyn aikana arvioidaan ja miten arvioinnit tehdään.

Sähkönsiirron vaihtoehdot sijoittuvat Pyhännän ja Kajaanin tai Pyhännän, Kajaanin ja Vieremän kuntien alueille. Sähkönsiirtoreitit sijoittuvat Pyhännän kunnan ja Kajaanin kaupungin alueella Piiparinmäen tuulivoimaosayleiskaava-alueelle sekä reittivaihtoehdot SVE1, SVE2 ja SVE4 vireillä olevan Harsunlehdon tuulivoimapuiston osayleiskaavan alueelle. Lisäksi reittivaihtoehdot SVE1 ja SVE4 sijoittuvat Luolakankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavan alueelle. Sähkönsiirtoreitin suunnittelussa tulee huomioida myös suunnitteilla oleva Kokkosuon tuulivoimahanke, jonka kaavoitusaloite on hyväksytty.

Sähkönsiirron ratkaisuissa on tehtävä yhteistyötä suunnitteilla olevien tuulivoimahankkeiden toimijoiden kanssa, jotta reitti on huomioitavissa Kajaanin suunnitteilla olevissa hankkeissa. Voimajohtosuunnittelussa tulee käyttää mahdollisimman paljon jo olemassa olevia johtokäytäviä ja uusien voimajohtojen rakentamisen sijaan tulee selvittää esisijaisesti yhteispylväiden käytön mahdollisuutta muun muassa metsän pirstoutumisen välttämiseksi. Voimajohtojen osalta vaikutukset tulee esittää hankkeen oman voimajohdon ja sen aiheuttaman johtoalueen leventämisen sekä yhteispylväiden käytön osalta.  

Erityisesti SVE3 reittivaihtoehto ei ole Kajaanin kaupungin näkemyksen mukainen. Toteutuessaan voimajohto muodostaa uutta johtokäytävää yli 20 km Kajaanin ja Pyhännän alueelle. Suunniteltu voimajohto kulkee Piiparinmäen tuulivoimaosayleiskaavan läpi, johon ei ole osoitettu voimajohtomerkintää. Myös Kainuun voimassa olevassa maakuntakaavassa tai Kainuun tuulivoimamaakuntakaavan luonnoksessa suunnitellulle voimajohtolinjalle ei ole osoitettu pääsähköjohtomerkintää tai pääsähköjohdon yhteystarvetta. Voimajohdolla on toteutuessaan mahdollisesti vaikutuksia ympäröivään asutukseen Kajaanin Vuolijoella muun muassa maiseman osalta.

Voimajohtolinjojen rakentamisessa ja kuljetusliikenteessä syntyvien melu-, tärinä-, pöly- ja ilmapäästöjen vaikutukset tulee arvioida ja selvittää lähimpien asuinpaikkojen sekä herkkien luontokohteiden osalta. Voimajohtojen osalta tulee lisäksi selvittää koronamelun sekä sähkö- ja magneettikenttien terveysvaikutukset. Voimajohtojen ja hankkeiden yhteisvaikutukset erityisesti maiseman osalta tulee ottaa kattavasti huomioon hankkeen arvioinneissa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kajaanin kaupunki antaa Pohois-Pohjanmaan ELY-keskukselle esittelytekstin mukaisen lausunnon Winda Energyn Oy:n Pyhännän Pyöriännevan tuulivoimapuistoa koskevasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §