Kaupunginhallitus, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 251 Kainuun kuntien yhteinen kotouttamisohjelma 2023 - 2024

KAJDno-2018-493

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi
  • Jukka Piirainen, Kansainvälisten palveluiden johtaja, jukka.piirainen@kajaani.fi

Perustelut

Kunnan tai useamman kunnan yhdessä on kotoutumislain (laki kotoutumisen edistämisestä / 30.12.2010/1386) mukaan laadittava kotouttamisohjelma. Ohjelman tarkoitus on edistää kotoutumista ja monialaista yhteistyötä. Ohjelma hyväksytään kunkin kunnan kunnanvaltuustossa ja tarkistetaan vähintään kerran neljässä vuodessa. Kotouttamisohjelma otetaan huomioon kuntalain mukaisesti myös kunnan talousarviota ja -suunnitelmaa laadittaessa.

Kainuun kunnat ovat yhdessä Kainuun Sote -kuntayhtymän ja Kainuun ELY-keskuksen kanssa valmistelleet ensimmäisen yhteisen kotouttamisohjelman vuosiksi 2014 – 2017. Vuosille 2018 – 2019 laadittu kotouttamisohjelma päivitettiin vuosille 2020 – 2021. Kotouttamisohjelma päivitettiin ja ajantasaistettiin tältä pohjalta vuodelle 2022. Vuoden 2022 aikana laadittiin uudistettu kotouttamisohjelma seuraaville kahdelle vuodelle, jossa huomioitiin osittain vuoden 2025 alusta voimaan tuleva uusittu laki kotoutumisen edistämisestä sekä vuoden 2023 alussa alkava hyvinvointialueen toiminta. 

Kotouttamisohjelmaa 2023 - 2024 on ollut tekemässä Kajaanin kaupungin lisäksi Hyrynsalmi, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi sekä Kainuun Sote -kuntayhtymä, Kainuun ELY-keskus ja alueen oppilaitokset. Ohjelmassa linjataan paikallisella tasolla maahanmuuttajien kotoutumiseen liittyvät tavoitteet, haasteet, kehittämistoimenpiteet ja resurssit.

Vuoden 2023 - 2024 kotouttamisohjelmassa on huomioitu erityisinä piirteinä hyvinvointialueiden toiminnan aloittaminen vuoden 2023 alusta. Myös muita päivityksiä on huomioitu ja kirjattu ohjelmaan. Tulevista mahdollisista muutoksista on mainittu lyhyesti, koska tällä hetkellä ei vielä tiedetä, mitä vaikutuksia niillä on kotouttamisohjelmaan jatkossa. Tavoitteisiin päästään vain eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä. Kotouttamisohjelman konkreettisena tavoitteena on tehdä näkyväksi ja tuoda tietoon eri viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden tekemä maahanmuuttajien kotouttamista edistävä työ Kainuussa ja luoda toimivat käytännöt yhteistyöhön.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy liitteenä olevan Kainuun kuntien yhteisen kotouttamisohjelman 2023 - 2024. 

Päätös

Hyväksyi.

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Tea Heikkisen Pasi Kilpeläisen kannattamana tekemän esityksen. "Kotouttamisohjelman sivun 3 viimeiseen kappaleeseen toisen virkkeen jälkeen lisätään virke: Lähtökohtaisesti tämä toteutetaan varmistamalla maahanmuuttajaväestön riittävä suomen kielen taito.

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti lisäyksen: "Lisäksi kaupunginhallitus seuraa kotouttamisohjelman tavoitteiden toteutumista vuosittain."


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §