Kaupunginhallitus, kokous 25.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 208 Hallintosäännön muutos 1.1.2023 alkaen - Pelastuslaitoksen ja Vilakkeen muutokset ym.

KAJDno-2018-1022

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

1.Osana 1.1.2023 toteutuvaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistusta Kainuun Pelastuslaitos siirtyy hyvinvointialueista annetun lain perusteella yleisseuraantona osaksi Kainuun hyvinvointialuetta. Kainuun Pelastuslaitosta koskevat säännökset poistetaan kaupungin hallintosäännöstä.

2. Kaupunginvaltuusto on päättänyt talouden sopeuttamissuunnitelman linjauksen mukaisesti lakkauttaa Vimpelinlaakson kehittämisliikelaitoksen 1.1.2023 alkaen ja siirtää sen tase-erät peruskaupungin taseeseen ja toiminnan osaksi ympäristöteknisen toimialan toimitilapalveluja. Hallintosäännöstä poistetaan Vimpelinlaakson kehittämisliikelaitosta koskevat säännökset. 

3. Kainuun ympäristöterveydenhuolto on päätetty siirtää kaikkien kuntien yhteisellä Kainuun ympäristöterveydenhuollon perussopimuksella Kainuun Sotelta Sotkamon kunnalle ns. isäntäkuntamallilla hoidettavaksi. Kajaanin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt perussopimuksen kokouksessaan 26.9.2022. Hallintosääntöön lisätään ao. kohta.  

4. Nuorisosihteerin virka on muutettu nuorisopäällikön viraksi. Hallintosääntöön tehdään nimikemuutos.  

5. Maankäyttö- ja rakennuslain 12 a luvun 91 b §:n mukaan kunnat voivat tehdä kaavoitukseen ja kaavan toteuttamiseen liittyviä maankäyttösopimuksia. Tarkoituksena on jakaa kaavan toteuttamisesta aiheutuvat kustannukset oikeudenmukaisesti maanomistajan ja kunnan kesken siten, että yksityinen maa on kaavoitettavissa ilman, että kustannukset jäävät kunnan vastattavaksi. Ennen kaavaluonnoksen tai -ehdotuksen nähtävillä oloa voidaan sopia sitovasti vain kaavoituksen käynnistämisestä ja siihen liittyvien kustannusten korvaamisesta (sopimus kaavoituksen käynnistämisestä). Käynnistämissopimus on esisopimustyyppinen ja tähtää myöhemmin laadittavan, kaavan toteuttamista koskevan sopimuksen laatimiseen. Sopimukseen otetaan kaavan tavoitteet, sovitaan kaavoituksen käynnistämisestä ja niistä perusteistä, joiden pohjalta maanomistajan maksuvelvollisuus myöhemmin perustuu. Sopimus toimii välineenä kaavoitushankkeen edistämiseen, mutta ei anna maanomistajalle subjektiivista oikeutta kaavaan. 

Hallintosääntöön lisätään säännös siitä, että ympäristötekninen lautakunta hyväksyy kaavoituksen käynnistämissopimukset. 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että hallintosääntöön tehdään seuraavat muutokset:

1. Pelastustointa koskevat säännökset poistetaan kohdista 11 §,16 §, 18 §, 19 §, 20 §, 22a §, 27 §, 28 §, 33 §, 42 §, 139 § ja 152 §.

2. Vimpelinlaakson kehitttämisliikelaitosta koskevat säännökset poistetaan kohdista 12 §, 16 §, 18 § ja 29 §.

3. Kohtaan 13 § lisätään säännös: Kainuun ympäristöterveydenhuolto: Ympäristöterveydenhuollon järjestämisestä ja päätöksenteosta huolehtii kuntien yhteisen sopimuksen perusteella Sotkamon kunta.  

4. Muutetaan 28 § Sivistystoimiala, tulosyksiköiden päälliköiden tehtäväkohdassa 8. oleva nuorisosihteerin nimike nuorisopäälliköksi 

5. 27 §:ään Lautakuntien tehtävät ja toimivalta kohtaan Ympäristöteknisen lautakunnan tehtävät lisätään 27. kohta "hyväksyy kaavoituksen käynnistämissopimukset" 

 

Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023. 

Päätös

Hyväksyi.