Kaupunginhallitus, kokous 25.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Valtuustoaloite: Kajaanin kaupunki organisoimaan ystävätoimintaa maahanmuuttajalapsille ja nuorille

KAJDno-2022-363

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Anne Kemppaisen (vihr) esittämä ja Vihreä liitto -valtuustoryhnän kannattamana seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

Kajaanin kaupunki organisoimaan ystävätoimintaa maahanmuuttajalapsille ja nuorille

"Vihreä valtuustoryhmä esittää, että Kajaanin kaupunki ottaa aktiivisen roolin eri toimijoitten koolle kutsujana ja yhdistäjänä maahanmuuttajalasten ja -nuorten ystävätoiminnan järjestämisesssä. Tämä on erityisen ajankohtaista juuri nyt, kun Kajaaniin on saapunut Ukrainalaisia perheitä sodan kauhujen keskeltä.

Kajaanissa on useita vapaaehtoisia toimijoita, jotka ovat huomioineet eri tavoin maahanmuuttajalasten ja -nuorten hyvinvoinnin ja osallistamisen. MLL:n Kainuun piiri järjestää ystävätoimintaa, urheiluseurat ovat kutsuneet lapsia mukaan harrastuksiin, useat vapaaehtoiset auttavat perheitä pärjäämään ja viihtymään täällä. Myös Kajaanin kaupunki on toiminut kiitettävästi mm. järjestäen nopeasti Ukrainasta paenneille lapsille perusopetusta. Toiminta jää kuitenkin erillisinä toimijoina helposti hajanaiseksi ja osalla tavoittamattomaksi. Erityisesti sotaa paenneiden lasten ja nuorten voi olla hyvin vaikeaa löytää ystäviä uudessa tilanteessa ja vieraassa kaupungissa.

Esitämme, että Kajaanin kaupunki kutsuu koolle vapaaehtoistoimijoita ja kaupungin omia toimijoita, kuten nuorisotoimen ja toisen asteen oppilaitokset. Kajaanin kaupungilla on mahdollisuus yhdistää toimijat, tehdä toimintaa näkyväksi ja aktivoida kaupunkilaisia mukaan. Kaupungin oppilaitokset voivat kannustaa nuoria mukaan ystävätoimintaan esimerkiksi tarjoamalla opintopisteitä/hyväksilukuja osallistumisesta.

Käytännössä kaupungin organisoiman toiminnan voi tuoda kaupunkilaisten ja maahanmuuttajalasten ja nuorten lähelle järjestämällä yhteistyössä ystäväjuhlat. Juhlissa eri toimijat pääsevät esittäytymään ja maahanmuuttajalapset ja -nuoret saavat kokemuksen siitä, että heidät otetaan yhteisöön lämmöllä vastaan. Tavoitteena on luoda turvallinen mahdollisuus maahanmuuttajille tutustua paikallisiin ja samalla myös kannustaa Kajaanilaisia nuoria tutustumaan maahanmuuttajiin ja vapaaehtoiseen auttamistyöhön. Tällainen toiminta olisi myös kaupunkistrategian mukaista panostamista lasten ja nuorten hyvinvointiin, kaupunkilaisten osallisuuteen ja kajaanin kaupungin myönteiseen imagoon.

Toimijoiden koollekutsuminen on syytä tehdä nopeasti ja ystäväjuhlat järjestää ennen ennen koululaisten kesälomia. Yhdistetään kaupungin ja kaupunkilaisten ajankohtainen auttamishalu arvokkaaksi toiminnaksi."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kaupungin nuorisopalvelut on ottanut aktiivisen roolin aloitteen tarkoittaman yhteistyön rakentamisessa paikallisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa. 

Ystävyyden juhla -tapahtuma järjestettiin 2.6. klo 16 – 19 Kajaanin lasten liikennepuistossa. Pääjärjestäjänä oli kaupungin nuorisopalvelut. Järjestöistä MLL, SPR ja Spartak ry ilmoittautui mukaan. Perusopetuksen kautta tiedotettiin tapahtumasta etenkin monikulttuurisiin luokkiin, kuten ukrainalaisille. Sateisen sään vuoksi tapahtuma hieman typistyi ja MLL ja SPR päättivät pitää omille monikulttuuriselle verkostoilleen sisätiloissa tapahtuman Monikan tiloissa. Runsaasta vesisateesta huolimatta tapahtumassa kävi noin 130 henkilöä, pääasiassa kantasuomalaisia perheitä. MLL:n ja SPR:n tapahtumassa kävi noin 20 monikulttuurista henkilöä. Ystävyyden juhlassa ohjelmassa oli livemusiikkia, polkuautoilua, kasvomaalausta, tiedotusta nuorisopalvelujen toiminnoista, makkaranpaistoa, kasvomaalausta ja pihapelejä. Tunnelma oli hyvä.

Kaupungin nuorisopalvelut on sopinut MLL:n ja SPR:n kanssa, että monikulttuurista yhteistyötä tiivistetään syksystä alkaen järjestämällä yhteisiä tapahtumia ja tarjoamalla järjestöille tiloja monikulttuuriseen lasten ja nuorten toimintaan. Nuorisopalvelut on järjestänyt ukrainalaisille ja muillekin maahanmuuttajalapsille kesäkuussa ja heinäkuussa kesäkerhotoimintaa kerran viikossa. SPR:n ja MLL:n ystävyystoiminnalle on lainattu välineitä mm. metsäseikkailuun ja suunnitteilla on, että ryhmä tulisi kokkailemaan keskustan nuorisotilalle.

Koulunuorisotyöntekijät ovat järjestäneet valmistaville ulrainalaisluokille mm ryhmäytystunteja ja muutakin yhteistyötä on suunnitteilla kouluaikaan.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Hyväksyi.