Kaupunginhallitus, kokous 25.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 207 Vimpelinlaakson kehittämisliikelaitoksen lakkauttaminen

KAJDno-2022-927

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston 13.6.2022 § 34 hyväksymässä talouden sopeuttamissuunnitelman päivityksessä linjattiin, että Vimpelinlaakson kehittämisliikelaitos lakkautetaan 31.12.2022 ja sen toiminnot siirretään osaksi ympäristöteknistä toimialaa.  

Vimpelinlaakson kehittämisliikelaitos on perustettu vuonna 2004 ja sen tehtävänä on ylläpitää ja kehittää valtiolta 1990-luvulla luovutuksena siirtyneitä Vimpelinlaakson ja Seppälän oppilaitoskiinteistöjä. Kiinteistöt ovat pääosin toisen - ja korkea-asteen koulutuksen käytössä. Luovutusehtojen mukaan kiinteistöt tulee säilyttää opetustoimen valtionosuutta saavan toiminnan käytössä.

Liikelaitoksen liikevaihto on ollut viime vuosina noin 4,2 milj. euroa. Liikelaitoksella on tilinpäätöksen 2021 mukaan pitkäaikaista vierasta pääomaa 7,6 milj. euroa ja peruspääoma on 4,5 milj. euroa, josta on maksettu sitovana tavoitteena korkoa kaupungille. Taseessa on kertynyttä edellisten tilikausien ylijäämiä hieman yli 2 milj. euroa.   

Liikelaitoksen hallinnassa on n. 64 000 m² tiloja. Taseen pysyvien vastaavien rakennusten arvo on 14,3 milj. euroa, jonka lisäksi on muita aineellisia hyodykkeitä ja palautuskelpoisia liittymismaksusaamisia 2,8 milj. euroa.    

Liikelaitoksella ei ole palkattua henkilöstöä, vaan se on hankkinut kaikki tarvittavat hallinto-, talous-, rakennuttamis- ym. palvelut joko kaupungin sisäisesti keskitettyinä tukipalveluina tai ostopalveluina. Liikelaitoksen johtajana on toiminut kaupungin toimitilapäällikkö oman toimensa ohella. Liikelaitoksen lakkauttamisella ei ole henkilöstövaikutuksia eikä yhteistoimintamenettely ole tarpeen. 

Hallinnollisesti liikelaitoksen rakennusomaisuuden hallinta-, ylläpito-, kunnossapito- rakennuttaminen- ym. tehtävät siirtyvät ympäristöteknisen toimialan tilakeskuksen vastuulle, joka on jo muutoinkin hoitanut liikelaitoksen em. tehtävät.

Liikelaitoksella on ollut oma investointi- ja rahoitusosa. Lakkauttamisen jälkeen toisen- ja korkea-asteen oppilaitosinvestoinnit sekä niiden rahoitus ovat mukana ja huomioidaan peruskaupungin talousarviossa. 

 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Vimpelinlaakson kehittämisliikelaitos lakkautetaan 31.12.2022. Liikelaitoksen tehtävät siirretään osaksi ympäristöteknisen toimialan tehtäviä ja tase-erät siirretään osaksi peruskaupungin tasetta.  

Päätös

Hyväksyi.