Perustelut
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa asiasta,Terrafame Oy:n kaivoksen vesienhallinnan ja käsittelyn tehostaminen sekä sakkojen kuivaläjityksen toteuttaminen. Lausunto on pyydetty toimittamaan 1.8.2024 mennessä. Lausunnon toimittamiselle on saatu lisäaikaa 30.8.2024 saakka.
Hakemuksen pääasiallinen sisältö
Lupahakemus koskee aluehallintoviraston 20.6.2022 Terrafame Oy:lle antaman ympäristö- ja vesitalouslupapäätöksen nro 87/2022 lupamääräyksissä 33 ja 130 asetettuja velvoitteita.
Taustaa
Terrafamen vesienhallintaa on kehitetty yhtiön toiminnan aikana mm. vesienkeräilyä on tehostettu, juoksutuskapasiteettia ja -käytäntöjä on optimoitu ja tarkkailua on tihennetty. Vesienhallinnassa tavoitellaan erityisesti ympäristöön johdettavan sulfaattikuormituksen pitämistä haitattomalla tasolla sekä alueen vesimäärien optimointia siten, että runsassateiset tai toisaalta vähäsateiset vuodet eivät aiheuta riskiä alueen pato tai- ympäristöturvallisuudelle.
Keskusvedenpuhdistamon käyttöönotto vuonna 2017 mahdollisti keskitetyn vesienkäsittelyn ja sen että kipsisakat muodostuivat suoraan kipsisakka-altaille. Vesienkäsittely keskusvedenpuhdistamolla onkin toiminut tehokkaasti erityisesti metallien saostuksessa ja varsinaiseen vesienkäsittelyprosessiin ei olla esittämässä merkittäviä muutoksia. Keskeisiksi kehityskohteiksi on tunnistettu ensisijaisesti kahden linjan ajomallia tukevat hankkeet, joissa vesien johtamista liuoskiertoon ja vesienkäsittelyyn optimoidaan entistäkin tarkemmin, sekä juoksutuskapasiteetin varmistaminen siten, että Terrafamen tuotannon ympäristölupapäätöksessä nro 87/2022 määräyksissä 36 ja 39 myönnetyt kuormituskiintiöt voidaan tarvittaessa hyödyntää kokonaisuudessaan.
Kipsisakka-altaat on luokiteltu kaatopaikoiksi ja kaatopaikka-asetus kieltää nestemäisen jätteen sijoittamisen kaatopaikalle. Nykyinen vesienkäsittelysakan käsittelyprosessi, jossa kipsisakka-altaat toimivat yhtenä olennaisena prosessivaiheena, ei siten ole enää tämän tulkinnan perusteella mahdollista. Kipsisakka-altaita ei tule käyttää vesien varastointiin, mutta niillä on ollut isohko vesimäärä kiintoaineen laskeuttamisen varmistamiseksi. Vapaan veden määrä kipsisakka-altaassa KSA2 oli huhikuussa 2024 0,27 milj.m3 ja kipsisakka-altaassa KSA3 0,51 milj.m3. Vuoden 2024 aikana on tavoitteena ajaa vuoden loppuun KSA3 mahdollisimman tyhjäksi vapaasta vedestä varautuen tasausaltaiden ja geotuubikentän käyttöönottoon. KSA2:n vapaan veden määrää ajetaan pienemmäksi purkuputkella niin kauan, kunnes kiintoainepitoisuus alkaa nousemaan. Sen jälkeen KSA2:n vettä pumpataan tasausallas 2:een kiintoaineen laskeuttamiseksi. Tavoite KSA2:n tyhjentämiseksi vapaasta vedestä on vuoden 2025 alkupuolella. Vapaan veden siirto toteutetaan lauttapumppauksilla tasausaltaisiin. Kuivanapitopumppaus vesitaseellisesti on verrattain pieni, noin 150–200 m3/h kovien sateiden tai sulamisen aikana. Tällä hakemuksella on esitetty tehtäväksi muutos vesienkäsittelyyn siten, että kiintoaine poistetaan neutralointilietteistä geotuubeissa, niistä sakka siirretään läjitettäväksi kipsisakka-altaille ja kiintoaineen laskeutuminen varmistetaan erillisessä tasausalataassa.
Lupamääräyksen 33 mukainen selvitys
Ympäristö- ja vesitalousluvan nro 87/2022 määräyksen 33 mukaisesti Terrafame Oy:n on toimitettava jätevesien käsittelyn kehittämistä koskeva suunnitelma toimenpide-esityksineen hakemusasiana aluehallintoviraston ratkaistavaksi.
Lupamääräyksen 33 mukaisessa selvityksessaä Tarrafame Oy on esittänyt jätevesien käsittelyn kehittämiseksi seuraavia toimenpiteitä:
- keskusvedenpuhdistamon osalta kahden linjan ajomallia vesien sulfaattipitoisuuden perusteella (käytössä),
- suojapumppausten yksityiskohtaisempaa hallintaa (käytössä),
- valuma-alueiden hallintaa sisältäen alueiden sulkemisen (käytössä)
- sivukivialueen jätetäytön suotovesien erottaminen muista hulevesistä (käytössä)
- purkuputken virtaamakapasiteetin nosto (käytössä)
- sivukivialueen suotovesien ohjaus loppuneutralointiin ja metallien talteenottolaitoksen neutralointiprosessien prosessilaitteiden hyödyntäminen vesienhallinnassa (käytössä)
sekä
- käänteisosmoosikalvotekniikan käyttöönotto (esiselvitysvaiheessa).
Edellä esitetyiilä toimenpiteillä, siltä osin, kun niitä on jo toteutettu, on hakemuksen mukaan saatu pienennettyä kaivoksen vuosittaista sulfaattikuormitusta vuosina 2020–2023 noin 2000–5000 t/a. Nyt käsiteltävänä olevassa hakemuksessa ei haeta muutoksia toimintaa koskevassa täytäntöönpanokelpoisessa ympäristö- ja vesitalouslupapäätöksessä nro 87/2022 vesiin johdettavia päästöjä koskeviin määräyksiin.
Sakkojen kiintoainepitoisuuden nostamista koskeva hakemus (lupamääräys 130)
Sakkojen käsittelyyn liittyvien muutosten osalta hakemus koskee seuraavia jätteenkäsittelyyn liittyviä uusia toimenpiteitä:
- sakkojen kuivaamiseen liityvän uuden geotuubikentän rakentaminen,
- kaikkien sakkojen kuivaaminen geotuubikäsittelyllä,
- geotuubeissa kuivattujen sakkojen sijoittaminen kipsisakka-altaille sekä,
- kahden uuden vesialtaan rakentaminen (tasausaltaat 1 ja 2).
Suunniteltu geotuubikenttä sijaitsee kipsisakka-altaan 2 länsipuolella. Geotuubikentän läjityskapasiteetti on yhteensä noin 206 300 m3 (märkätilavuus) ja hakemuksen mukaan kuivunutta kipsisakkaa kertyy kahden kuukauden aikana noin 145 500 m3. Geotuubikenttä on suunniteltu vastaamaan kahden kuukauden neutralointiprosessissa muodostuvaa sakkamäärää. Geotuubien täyttö ja kuivuneen kipsisakan siirto geotuubikentältä kipsisakka-altaalle voi tapahtua samanaikaisesti eri puolilla geotuubikenttää.
Geotuubeista lähtevän veden laatu riippuu käsitellyn lietteen laadusta. Geotuubikentän alueen sekä geotuubeista suotautuneet vedet johdetaan kipsisakka-altaiden 2 ja 3 väliselle alueelle sijoitettavan viettoviemärilinjan kautta joko uudelle tasausaltaalle 1 tai 2. Vesien johtaminen tasausaltaille tehdään sulkuventtiilijärjestelyin siten, että vedet voidaan ohjata jompaankumpaan tasausaltaaseen. Sulfaattipitoisuuden perusteella korkeasulfaattiset (yli 5000 mg/l) vedet pumpataan tasausaltaalle 1 ja matalasulfaattiset vedet (alle 2000 mg/l) tasausaltaalle 2.
Uudet tasausaltaat 1 ja 2 rakennetaan Torvelansuon alueelle kipsisakka-altaan 3 itä- ja kipsisakka-altaan 2 eteläpuolelle..Tasausaltaan 1 käyttötarkoitus on tasata prosessivesiä häiriötilanteissa. Vastaavasti tasausaltaalle 2 johdetaan louhos- ja ympäristövesiä, geotuubeista suotautunutta vettä ja tarvittaessa loppuneutraloinnin sakeuttimen ylitettä yhteensä enintään 1500 m3/h. Tasausaltaalta vesi puretaan ylivuotona Latosuolle ja sieltä edelleen toimintaa koskevan ympäristöluvan mukaisesti purkuputkella pääosin Nuasjärveen. Altaat on suunniteltu erottamaan purettavasta vedestä kiintoainetta. Tasausaltaan 1 tilavuus on 250 000 m3 ja pinta-ala 5,0 ha ja tasausaltaan 2 vastaavasti 500 000 m3 ja 9,7 ha.
Hakemuksessa ei haeta muutoksia toimintaa koskevassa täytäntöönpanokelpoisessa ympäristö- ja vesitalouslupapäätöksessä nro 87/2022 vesiin johdettavia päästöjä koskeviin määräyksiin.
Toiminnan aloittamista koskeva hakemus
Terrafame Oy hakee ymristönsuojelulain 199 §:n mukaista oikeutta esitettyjen toimintojen aloittamiseen mahdoliisesta muutoksenhausta huolimatta. Perusteluina aloittamiselle yhtiö esittää, että geotuubikenttä ja tasausaltaat on rakennetava niin että ne pystytään ottamaan käyttöön ja siten lieteläjitys lopettamaan ympäristöluvassa nro 87/2022 edellytetyssä aikataulussa 1.1.2025. Hakija esittää toiminnan aloittamiselle 50 000 euron vakuutta lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttumisen varalta.
Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelutarkastaja Taina Huttunen, puh. 040 586 3159, etunimi.sukunimi(a)kajaani.fi
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi
Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toteaa hakemuksesta seuraavaa:
Hakemuksessa on esitetty selvitys koskien jätevesien käsittelyn kehittämistä. Hakemuksessa on myös esitetty sakkojen käsittelyyn liittyviä muutoksia. Lupajaosto pitää positiivisena asiana, että vesien käsittelyä edelleen kehitetään ja parannetaan, näin saadaan vähennettyä vesistä ympäristöön aiheutuvaa kuormitusta. Toimenpiteet toteutetaan kaivosalueen sisällä ja hakemuksen mukaan ei ole odotettavissa, että toimenpiteiden toteuttamisesta aiheutuisi juurikaan ympäristövaikutuksia kaivosospiirin ulkopuolelle.