Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 21.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Lausunto Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle Terrafame Oy:n hakemuksesta;kipsisakka-altaan sulkeminen sekä toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta

KAJDno-2024-931

Valmistelija

  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Kuvaus

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pyytää Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa hakemuksesta (PSAVI/16183/2023), Terrafame Oy:n kipsisakka-altaan 1 sulkeminen sekä toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta. Lausunto on pyydetty toimittamaan 1.8.2024 mennessä, lausunnon toimittamiselle on saatu lisäaikaa 30.8.2024 saakka.

Hakemuksen pääasiallinen sisältö

Lupahakemus koskee Terrafame Oy:lle 20.6.2022 myönnetyssä ympäristölupapäätöksessä (Nro 87/2022, Dnro PSAVI/2461/2017) annettuja lupamääräyksiä 127 ja 189. Lupamääräyksen 127 mukaan kipsisakka-altaaseen 1 ("KSA1") ei saa sijoittaa jätettä ja sen lohkot 1–3 on suljettava lupamääräyksen 189 mukaisesti. Lupamääräyksessä 189 tarkennetaan, että kipsisakka-allas 1 on suljettava valtioneuvoston asetuksen kaatopaikoista (331/2013) ja sen liitteen 1 mukaisella vaarallisen jätteen kaatopaikkaa koskevalla pintarakenteella. Edelleen lupamääräyksen 189 mukaan sulkemiseen ja mahdolliseen muotoilutäyttöön liittyvä suunnitelma yksityiskohtaisine rakennus- ja laadunvalvontasuunnitelmineen ja toteutusaikatauluineen on toimitettava hakemuksena aluehallintovirastolle.

Terrafame Oy on toimittanut aluehallintovirastolle lupamääräyksen 189 mukaisen hakemuksen, joka on nyt lausuttavana. Terrafame Oy hakee ympäristönsuojelulain (527/2014) mukaista ympäristölupaa kipsisakka-altaan 1 lohkojen 1–3 sulkemiselle kaatopaikka-asetuksen (VNA 331/2013) mukaisella vaarallisen jätteen kaatopaikan pintarakenteella sekä geotuubeissa kuivatun kipsisakan hyödyntämiselle sulkemiseen liittyvissä muotoilutäytöissä.

Toiminnan aloittamista koskeva hakemus

Terrafame Oy hakee ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista oikeutta luvanvaraisen toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Yhtiö haluaa aloittaa kipsisakka-altaan sulkemistyöt viivytyksettä, koska hankkeen toteuttaminen kestää useita vuosia. Hakija esittää aloittamisoikeuden vakuudeksi 200 000 euron suuruista vakuutta lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttumisen varalle.

Sijainti ja läjitetyt jätteet

Kipsisakka-allas 1 (KSA1) sijaitsee Terrafamen tehdasalueen länsipuolella ja sen kokonaispinta-ala on patorakenteineen noin 61 ha. Se on rakennettu ja otettu käyttöön vaiheittain vuodesta 2008 alkaen, kun ensimmäisenä rakennettu osa KSA1 lohko 1 on hyväksytty käyttöön toukokuussa 2008. Kipsisakka-altaaseen 1 on läjitetty vuosina 2010–2017 yhteensä noin 5 Mm3 rautasakkaa (RaSa), loppuneutralointisakkaa (LoNe) sekä keskusvedenpuhdistamolla muodostuvaa vesienkäsittelysakkaa. Edellä mainitut jätejakeet on luokiteltu vaarallisiksi jätteiksi. Keskusvedenpuhdistamon ja loppuneutraloinnin sakan johtaminen kipsisakka-altaaseen 1 on lopetettu vuonna 2017. Kipsisakka-altaaseen 1 kertyvä vesi eli sulamisvedet ja sadanta, pumpataan kipsisakka-altaaseen 2 jälkiselkeytystä varten ja edelleen Latosuon kautta Nuasjärveen.

Kipsisakka-altaan sulkeminen

Kipsisakka-allas 1 suljetaan vaarallisen jätteen kaatopaikan vaatimukset täyttävällä pintarakenteella. Suunnitelmissa on huomioitu kipsisakan painuminen ajan kuluessa. Lisäksi on huomioitu puhtaiden sade- ja hulevesien sekä kipsisakasta erottuvan huokosveden erillään pitäminen erilaisilla tiivisrakenteilla.

Pohjanvahvistustoimenpiteet

Pintarakenteen ja muotoilutäytön toteuttaminen edellyttää altaisiin läjitetyn kipsisakan kantavuuden lisäämistä. Tämä tehdään eri tekniikoin lohkolla 1 ja lohkoilla 2 ja 3.

Lohkon 1 suljettavan alueen työalusta ("pohja") muotoillaan geotuubisakoilla koillisreunan keskikohtaa kohden viettäväksi. Pohja lujitetaan geosynteettisillä lujitteilla sekä niiden päälle tulevalla työalusta-/tukikerroksella murskeesta. Tukikerroksen vedenjohtavuutta parannetaan keskiosan loivilla alueilla salaojamatolla.

Lohkojen 2–3 työalusta lujitetaan synteettisillä geolujitteilla ja työalustakerroksella. Lujitetyön onnistumiseksi alue jaetaan lohkoihin, joita reunustavien käytävien pohja lujitetaan massastabiloinnilla noin 3–5 m syvyyteen. Käytävien pinta kallistetaan massastabilointia leikkaamalla reunapatoja kohden viettäväksi. Stabiloitujen käytävien reunoille rakennetaan pintavesiojat puhtaiden vesien keräilemiseksi ja johtamiseksi sekä salaojat pintatiivisteen alapuolisten likaisten vesien keräämiseksi. Stabiloinnin päälle rakennetaan liikennöintikerrokset. Käytävien lähtökaltevuus valitaan siten, että pintavesiojien ja salaojien kaltevuus on painumien jälkeen vähintään 0,3–0,5 %.

Muotoilutäyttö

Hakemuksessa esitetään, että kipsisakka-altaaseen tehdään ennen sulkemistoimenpiteitä muotoilutäyttöä erillisellä geotuubikentällä kuivatulla kipsisakalla. Kipsisakan kuivaamista koskeva hakemusasia on samanaikaisesti vireillä aluehallintovirastossa.

Muotoilutäytön avulla tasataan syntyviä epätasaisia painumia ja tehostetaan pintavesien keräystä varsinaisen peiterakenteen päältä. Muotoilutäytössä hyödynnettävän, jätteeksi luokitellun kuivatun sakan määrä on noin 200 000 m3/a ja yhteensä koko allasalueella noin 1 145 000 m3.

Varsinainen sulkemisrakenne

Sulkemisrakenne toteutetaan muotoillun ja lujitetun alueen päälle. Rakenne muodostuu alhaalta ylöspäin seuraavista kerroksista: suodatinkangas, 250 mm:n kiilaus- ja asennuskerros, bentoniittimatto, synteettinen tiiviste LLDPE-muovikalvosta, salaojamatto, 300–500 mm:n kuivatuskerros murskeesta, suodatinkangas ja 800–1000 mm:n pintakerros turpeen ja kivennäismaan seoksesta.

Pintakerroksen kasvittuminen varmistetaan tarvittaessa sopivalla nurmiseoksella. Rakenne on riittävä antamaan suojan pidemmäksikin aikaa juuriston osalta ja mahdolliseen pintaan kohdistuvaan paineeseen (esim. metsäkone tai aurinkopaneelikenttä). Sikäli, kun alue pidemmällä aikavälillä kasvittuu luontaisesti, sinne valikoituu olosuhteita sietävä kasvusto. Pinnassa käytetään turve-maa-ainesseosta, jolloin puusto jää todennäköisesti pienikokoiseksi. Toiminnanharjoittaja seuraa kasvittumista, rakenteen toimivuutta ja painumia.

Vesien johtaminen

Tiivisteen yläpuolisen kuivatuskerroksen vedet ja pintavalumavedet johdetaan painovoimaisesti altaan keskiosan painanteeseen ja edelleen vesien purkupisteelle altaan itäreunalle. Tiivisteen alapuoliset kuivatusvedet johdetaan allasta 1 kiertävään huokosvesien keräilylinjaan.

Salaojiin kerättävät huokosvedet ja puhtaat pintavedet johdetaan reunapadon tuntumaan ja edelleen padon läpi. Puhtaat pintavedet johdetaan aluetta ympäröivään ojastoon ja salaojiin kerättävät huokosvedet johdetaan putkiverkostolla ja pumppaamoilla keskusvedenpuhdistamolle

Ympäristövaikutukset

Hakemuksessa esitetään, että suunnitellulla toiminnalla on kokonaisuutena vähäiset ympäristövaikutukset.

Vakuus

Kipsisakka-altaan 1 sulkeminen sisältyy lupamääräyksen 196 mukaisesti yhtiön nykyiseen vakuuteen. Kipsisakka-altaille on laskettu vakuutta 131,3 ha alalle, luiskaneliöiksi laskettuna, yksikköhinnalla 30 €/m2 yhteensä 39 400 000 €. Vakuus on asetettu ja siitä on toimitettu asiakirjat Kainuun ELY-keskukselle. Terrafamen tämänhetkisen arvion mukaisesti yksikköhinta riittää altaan sulkemiseksi. Yhtiö katsoo, että vakuutta tulee vapauttaa sulkemisen edetessä vastaavasti suljettuihin pinta-aloihin ja yksikköhintaan perustuen.

Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelutarkastaja Taina Huttunen, puh. 040 586 3159, etunimi.sukunimi(a)kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena lausuu hakemuksesta seuraavaa:

Positiivinen asia on, että kipsisakka-allasalueita suljetaan hallitusti niiden käytön päätyttyä, näin saadaan pienennettyä mahdollisia ympäristöriskejä sekä saadaan vähennettyä vesien valuma-alueita ja myös vähennettyä vesien käsittelyn tarvetta. Positiivista on myös, että sulkemisessa hyödynnetään kuivattuja geotuubisakkoja, näin vältytään käyttämästä neitseellisiä luonnonvaroja sulkemisessa. 

Sulkemistoimenpiteiden aikana on kiinnitettävä huomiota työnaikaiseen pölyämiseen ja pölyn ympäristöön leviämisen estämiseen, vaikkakin lähimmät asutut kiinteistöt ovat yli kilometrin etäisyydellä, voi hienojakoinen pöly kantautua kauaskin. Samoin on kiinnitettävä huomiota vesienhallintaan jo sulkemisen aikana. 

Pintamaa on tärkeää saada sulkemistoimenpiteiden päätyttyä nopeasti kasvittumaan, jotta vältytään eroosiolta ja sulkemisen jälkeiseltä pölyämiseltä, lisäksi nopea kasvittuminen on edesauttamassa sitä, että suljettu alue saadaan myös visuaalisesti hyvään tilaan. 

Sulkemisen jälkeinen tarkkailu on tärkeää toteuttaa riittävän kattavana, jotta varmistutaan, että rakenteet toimivat suunnitellusti. Riittävällä seurannalla myös mahdollistetaan ennakoiva toiminta tilanteissa, joissa sulkemistoimenpiteet eivät olisikaan olleet riittäviä tai sattuisi jotain ennalta arvioiden poikkeavaa. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §