Kaupunginhallitus, kokous 4.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 LISÄPYKÄLÄ: Itseoikaisu Talouden sopeuttamissuunnitelman 2023-2026 päivittäminen (lisäpykälä)

KAJDno-2023-1613

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Yleinen talouden tila ja kuntatalous

Suomen talous on taantumassa vuonna 2023. Bruttokansantuote (bkt) supistuu vuonna 2023 0,5 prosenttia investointien ja kotitalouksien kulutuksen vähenemisen takia. Heikko talouskehitys ja ripeä menojen kasvu pitävät julkisyhteisöt sitkeästi alijäämäisinä. Julkisyhteisöjen alijäämän arvioidaan olevan 2,5 prosenttia suhteessa bkt:hen vuonna 2023. Alijäämä kasvaa 3,5 prosenttiin vuonna 2024 yhtäältä hitaan verotulojen kasvun ja toisaalta nopean menojen kasvun vuoksi

Valtiovarainministeriön joulukuun 2023 ennusteen mukaan taantuma väistyy ja talous alkaa kasvaa vähitellen vuonna 2024. Inflaation hidastuminen ja korkojen lasku yhdessä kotitalouksien kohtuullisen hyvän tulokehityksen kanssa lisäävät kotitalouksien ostovoimaa. Vuonna 2024 bkt kasvaa 0,7 prosenttia. Kasvu vahvistuu 2,0 prosenttiin vuonna 2025 ja 1,6 prosenttiin vuonna 2026.

Kuntahallinto jää myös edelleen alijäämäiseksi, ja alijäämä syvenee hintojen nopean kasvun ja investointien seurauksena. Ikääntyvä rakennuskanta, muuttoliike ja infrarakentaminen pitävät kuntien investointimenot korkealla. Kasvavat alijäämät merkitsevät kuntahallinnossa sopeutuspaineita sekä edellyttävät investointien huolellista tarveharkintaa.

Kuntien tulonsiirrot valtiolta laskevat vuonna 2024, sillä kuntien valtionosuuksia pienennetään tuntuvasti nk. sote-siirtolaskelman tarkentumisen seurauksena. Lisäksi hallituksen päättämä yhden prosenttiyksikön indeksijarru hidastaa valtionosuuksien kasvua vuosina 2024–2027. Vuoden 2022 verotuksen valmistuttua vuoden 2023 lopulla ilmeni, ettei syksyn talousarvion yhteydessä arvioitu sote-siirtolaskelmaan liittyvä valtionosuusleikkaus ollut riittävä. Jotta uudistuksen periaatteena oleva kustannusneutraalisuus kuntien, hyvinvointialueiden ja valtion välillä saadaan varmistettua, tehdään kuntien valtionosuuksista vielä lisäsiirto. Hallitus päätti kuitenkin jaksottaa uuden lisäleikkauksen vuosille 2025–2027, jottei ennakoimattoman suuri leikkausvaikutus kohdistu valtionosuuksiin vielä vuonna 2024 tilanteessa, jossa suuri osa kunnista oli jo päättänyt vuoden 2024 talousarviostaan. Näin kunnat saivat lisäaikaa sopeutua ennakoitua niukempiin valtionosuuksiin.

Kajaanin kaupungin talouden tilannekuva

Kajaanin kaupungin (sis. liikelaitokset) talousarvio vuodelle 2024 on alijäämäinen 2,9 milj. euroa ja taloussuunnitelman vuodet 2025–2026 ovat myös selkeästi alijäämäisiä. Nettoinvestoinnit vuonna 2024 ovat 20,2 milj. euroa ja investointitason arvioidaan säilyvän vastaavalla tasolla myös suunnitelmavuosina. Vuoden 2024 talousarviossa lainamäärän on arvioitu kasvavan 8 miljoonaa euroa.

Talousarvion mukaan lainakanta ei saa ylittää suunnittelukaudella vuoden 2026 loppuun asti vuoden 2022 lainakannan tasoa 138 miljoonaa euroa ja tulorahoituksen tulee riittää vieraan pääoman korkojen ja lyhennysten maksuun. Talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025–2026 mukaisella kehitysuralla tavoite ei tule toteutumaan.

Kajaanin Peruskaupungin (sis. konsernipalvelut, sivistystoimiala, ympäristötekninen toimiala ja Vuolijoen aluelautakunta) alijäämä vuodelle 2024 on 4,9 milj. euroa. Peruskaupungin osalta verorahoitus ei riitä kattamaan toimintakatteen tasoa talousarviossa eikä suunnitelmavuosina ja vuosikate jää alhaiselle tasolle.

Kajaanin kaupungin vuosien 2022–2026 talouden sopeuttamissuunnitelman (KV 12.6.2022 § 34) tavoitteena oli saavuttaa 2,5 milj. euron säästöt pitkällä aikavälillä. Sopeuttamisohjelma ei ole toteutumassa täysimääräisesti, vaan ohjelmasta ollaan käyttötalouteen vaikuttavien toimenpiteiden osalta n. 0,9 milj. euroa jäljessä.

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittäminen ja tavoite

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2024 talousarvion käsittelemisen yhteydessä käynnistää talouden sopeuttamissuunnitelman 2023–2026 päivittämisen ja edellyttää toimialoja ja liikelaitoksia tarkastelemaan palveluverkkoon ja -rakenteisiin liittyviä sopeuttamistarpeita ja mahdollisia lisätulolähteitä. Päivitetty talouden sopeuttamissuunnitelma tulee tuoda päätöksentekoon siten, että se voidaan ottaa huomioon vuoden 2025 talousarvion laadintaohjeessa.

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen tavoitteena on 3,5 milj.euron pysyvät sopeutustoimet toimintakatteen vahvistamiseksi vuodesta 2025 alkaen. Sopeuttamisessa keskeistä on myös TE-uudistuksen siirtyvien kustannusten ja siirtyvän valtionosuusrahoituksen täysimääräinen tasapainottaminen vuodesta 2025 alkaen.

​Pysyvät sopeutustoimet edellyttävät tekemisen määrän ja/tai laadun vähentämistä ja/tai tulojen lisäämistä vuodesta 2025 alkaen. Kaupungin palveluissa, joissa toimintakausi on muu kuin kalenterivuosi, sopeutustoimet on esitettävä siten, että ne vaikuttavat täysimääräisesti jo vuoden 2025 alusta lukien, käytännössä tarvittaessa 1.8.2024 alkaen.

Sopeuttamistavoite on laskettu talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025–2026 mukaisilla investointitasoilla.

Talouden sopeuttamissuunnitelman laatimista ohjaavat talouden sopeuttamisen viitekehys ja periaatteet (liitteenä).

Talouden sopeuttamissuunnitelman valmistelun prosessi ja aikataulutus esitetään kokouksessa. (oheisliitteenä)

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy talouden sopeuttamisen tavoitteen ja talouden sopeuttamisen viitekehyksen ja periaatteet liitteen mukaan.

Kaupunginhallitus edellyttää toimialoja ja liikelaitoksia valmistelemaan ja esittämään palveluverkkoon ja -rakenteisiin liittyviä sopeuttamistarpeita ja mahdollisia lisätulolähteitä 31.3.2024 mennessä.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi
Jyrki Komulainen, Henkilöstöjohtaja, jyrki.komulainen@kajaani.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2024 talousarvion käsittelemisen yhteydessä käynnistää talouden sopeuttamissuunnitelman 2023–2026 päivittämisen ja edellyttää toimialoja ja liikelaitoksia tarkastelemaan palveluverkkoon ja -​rakenteisiin liittyviä sopeuttamistarpeita ja mahdollisia lisätulolähteitä.

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen tavoitteena on 3,​5 milj. euron pysyvät sopeutustoimet toimintakatteen vahvistamiseksi vuodesta 2025 alkaen. Sopeuttamisessa keskeistä on myös TE-​uudistuksen siirtyvien kustannusten ja siirtyvän valtionosuusrahoituksen täysimääräinen tasapainottaminen vuodesta 2025 alkaen. ​Pysyvät sopeutustoimet edellyttävät tekemisen määrän ja/tai laadun vähentämistä ja/tai tulojen lisäämistä vuodesta 2025 alkaen. Kaupungin palveluissa,​ joissa toimintakausi on muu kuin kalenterivuosi,​ sopeutustoimet on esitettävä siten,​ että ne vaikuttavat täysimääräisesti jo vuoden 2025 alusta lukien,​ käytännössä tarvittaessa 1.8.2024 alkaen. Sopeuttamistavoite on laskettu talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025–2026 mukaisilla investointitasoilla.

Talouden sopeuttamissuunnitelman laatimista ohjaavat talouden sopeuttamisen viitekehys ja periaatteet sekä sopeuttamissuunnitelman valmistelun prosessi ja aikataulutus on hyväksytty kaupunginhallituksessa 9.1.2024.

Yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen:

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen yhteydessä käydään läpi kaupungin palveluverkkotarpeet ja -rakenteet sekä tavoitellaan toimintojen edelleen kehittämistä ja tehostamista sekä yhteistyön tiivistämistä koko kaupunkikonsernissa.

Palveluverkon tiivistämisessä ja henkilöstöresurssin yhteensovittamisessa hyödynnetään henkilöstön eläköitymistä ja muuta poistumaa, mutta palveluverkkomuutosten myötä henkilöstön tehtäväkuviin ja työntekopaikkoihin voi tulla olennaisia muutoksia. Myös henkilöstön lomauttaminen tai irtisanominen voi olla mahdollista säästöjen aikaansaamiseksi. 

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittäminen ja sen käytännön toteuttaminen tulee todennäköisesti lähivuosina aiheuttamaan henkilöstöön kohdistuvia toimenpiteitä siinä määrin, että on tarpeen käynnistää kaupungin koko henkilöstöä koskeva yhteistoimintamenettely (Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella 449/2007).

Yhteistoimintaneuvottelut käydään kevään 2024 aikana ennen talouden sopeuttamissuunnitelman hyväksymistä kaupunginvaltuustossa kesäkuussa 2024.

Asia on käsitelty yhteistyötoimikunnassa 31.1.2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää käynnistää talouden sopeuttamissuunnitelman 2023 - 2026 päivittämiseen liittyvän yhteistoimintamenettelyn. Yhteistoimintamenettely käydään kevään 2024 aikana. 

Päätös

Hyväksyi.

Henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.

Valmistelija

Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Toimialat ja liikelaitokset ovat viranhaltijatyönä valmistelleet talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämistä yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. 

Talouden sopeuttamissuunnitelman valmistelun tilannekatsaus esitetään kokouksessa.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi valmistelun tilannekatsauksen.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Kaupungin toimialat ja liikelaitokset ovat valmistelleet kaupunginhallituksen ohjeistuksen (KH 9.1.2024 § 11) mukaisesti talouden sopeuttamissuunnitelman 2023-2026 päivittämistä. Sopeuttamissuunnitelman päivittämisen tavoitteena on 3,5 milj.euron pysyvät sopeutustoimet toimintakatteen vahvistamiseksi vuodesta 2025 alkaen. Sopeuttamisessa keskeistä on myös TE-uudistuksen siirtyvien kustannusten ja siirtyvän valtionosuusrahoituksen täysimääräinen tasapainottaminen vuodesta 2025 alkaen.

Talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämiseen liittyvät yhteistoimintaneuvottelut käytiin työnantajan ja ammattijärjestöjen edustajien kanssa 11.3.-24.4.2024 välisenä aikana. Henkilöstön näkemyksiä säästökohteista kartoitettiin kyselyn avulla ja tulokset on huomioitu sopeuttamisesitysten valmistelussa. Sopeuttamisohjelmaa on käsitelty johtoryhmän ja kaupunginhallituksen seminaareissa ja viety tiedoksi valtuustolle tilannekatsauksina sekä päätösten ennakkovaikutusten arvioinnin osalta.  

Kuntatalouden tilannekuva keväällä 2024

Kuntatalouden vuosi 2023 oli vahva kertaluonteisista syistä johtuen, mutta tulevat vuodet näyttävät heikommilta ja kuntataloudessa on odotettavissa mittavia sopeutuspaineita. Kuntien menot kasvavat ansiokehityksen ja hintojen noustessa. Myös investointitason arvioidaan pysyvän lähivuosina korkeana. 

Kuntatalousohjelma on valmisteltu osana maan julkisen talouden suunnitelmaa ja valtion talousarvioesityksen valmistelua. Kehysriihen pohjalta laaditussa Kuntatalousohjelmassa on linjattu useista kuntatalouteen vaikuttavista päätöksistä, joiden yhteisvaikutus vahvistaa kuntataloutta. Kuntien peruspalvelujen valtionosuuteen tehdään 277 miljoonan euron lisäys vuodesta 2025 lähtien. Lisäyksellä lievennetään viime vuoden lopulla tehdystä sote-siirtolaskelman päivityksestä aiheutuneita vaikutuksia. Kunnallisverotuksen efektiivisyyttä parannetaan poistamalla ansiotulovähennys ja samalla valtionverotukseen tehdään muutokset, joilla rajataan verotuksen kiristymistä. Kuntien verotulomenetysten korvauksia alennetaan kunnallisverotuoton kasvua vastaavasti. Hallitusohjelman rahastotalouteen kohdistuvien säästöjen kanavointiratkaisun seurauksena kuntatalous vahvistuu yhteensä noin 70 miljoonaa euroa vuodessa. 

Osana uusia sopeuttamistoimia kuntien velvoitteita vähennetään tai kuntien maksutuloja lisätään siten, että julkinen talous vahvistuu 100 miljoonaa euroa vuodesta 2025 lähtien. Hallitusohjelman mukaisesti kuntien peruspalvelujen valtionosuuden indeksikorotukseen tehdään yhden prosenttiyksikön korotusta vastaava säästö ja osana uusia sopeutustoimia ammatillisen koulutuksen rahoitusta vähennetään yhteensä 100 milj. eurolla vuodesta 2025 alkaen.

Kuntatalousohjelman päätösten yhteisvaikutus vahvistaa kuntataloutta, mutta samaan aikaan kuntien talousnäkymät heikkenivät merkittävästi kevään kuntatalousohjelman tuoreessa kehitysarviossa. Jos kunnat eivät toteuttaisi kehyskaudella sopeutustoimia lainkaan, kuntien ja kuntayhtymien vuosikatteet eivät valtiovarainministeriön arvion mukaan riittäisi kehysvuosina edes poistoihin, saati nettoinvestointeihin. Suunnittelukauteen liittyy merkittäviä epävarmuustekijöitä. TE-palveluiden rahoitus ja kuntien kasvavat vastuut työttymyysturvaetuuksien rahoittamisesta voivat olla alimitoitettuja ja normien purun todelliset vaikutukset realisoituvat vasta lakimuutosten myötä. Hallituksen useat säästöt perustuvat siihen, että valtionavustusten, kehittämishankkeiden tai muiden budjetoitujen toimintojen määrärahoja leikataan ja riskinä on myös, että kunnat lähtevät kompensoimaan näiden palveluiden tuottamista omalla rahoituksellaan.

Sopeuttamisesitykset (liitteenä)

Liitteenä esitys Kajaanin kaupungin talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämiseksi 2023-2026.

Sopeuttamisesitykset koskevat Kajaanin kaupungin toimialoja ja liikelaitoksia. Sopeuttamisohjelmaa esitetään vahvistettavaksi kaupungin ja liikelaitosten osalta yhteensä 3,7 milj. euroa. Toimintatuottoja vahvistetaan 0,9 milj. euroa ja toimintakuluista karsitaan 2,8 milj. euroa. Sopeuttamistoimia toteutetaan 1.8.2024 alkaen ja toimien toteutus kohdentuu pääosin vuosille 2025 ja 2026.  

Sopeuttamisesitysten jakauma

Konsernipalvelut 0,75 milj. euroa
Sivistystoimiala 1,30 milj. euroa 
Ympäristötekninen toimiala 1,11 milj. euroa
Koulutusliikelaitos 0,15 milj. euroa
Mamselli -liikelaitos 0,20 milj.euroa 
Vesi - liikelaitos 0,23 milj. euroa
YHTEENSÄ

3,745 milj. euroa

Päätösten vaikutusten ennakkoarviointi

Sopeuttamisohjelman esitysten valmistelussa on toteutettu päätösten ennakkovaikutusten arviointi kaupunginhallituksen vahvistaman (23.1.2024 § 24) mallin mukaisesti. Päätösten ennakkovaikutusten arvioinnissa on huomioitu esitysten yhteys strategiaan, kuntalaisten hyvinvointiin, lapsivaikutukset, yritysvaikutukset, talousvaikutukset, vaikutukset kuntaorganisaatioon ja henkilöstöön sekä ympäristövaikutukset.

Päätösten ennakkovaikutusten arvioinnit liitteenä.

Kuuleminen ja osallistaminen

Sopeuttamissuunnitelman koulukohtaiset kuulemistilaisuudet järjestettiin 6.5.2024 Jormuan koululla ja 13.5.2024 Vuolijoen koululla. Yleinen esittely- ja kuulemistilaisuus järjestiin Kajaanissa 16.5.2024. Kaupungin vaikuttamistoimielimistä vammais-ja vanhusneuvosto ja Vuolijoen aluelautakunta toimittivat lausunnot päivitetystä sopeuttamissuunnitelmasta. 

Liitteenä vaikuttamistoimielimien lausunnot ja oheisliitteenä muistiot kuulemistilaisuuksista ja kannanotot sopeuttamisohjelman päivittämisestä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus

  1. toteaa talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämiseen liittyneet yhteistoimintaneuvottelut käydyiksi ja vahvistaa neuvottelujen tuloksen.
  2. hyväksyy liitteenä olevan talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen 2023-2026 ja esittää edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi

 

Päätös

Miikka Kortelainen Päivi Fonseliuksen kannattamana teki liitteenä olevan esityksen sopeuttamissuunnitelmaksi, esityksen loppusumma 3,548 milj. €.

Veli-Matti Karppinen Marjatta Immosen kannattamana teki liitteenä olevan esityksen, jonka mukaan suunnitelmasta poistetaan Jormuan ja Vuolijoen koulujen lakkauttamiset ja lisätään teatterille säästövelvoite ja tulotavoite; esityksen loppusumma 3,517 milj. €.

Helena Ohtonen teki liitteenä olevan esityksen sopeuttamissuunnitelmasta poistettavista kohteista ja tuloveroprosentin nostamisesta 0,1 %lla; esityksen loppusumma 3,574 milj. €. Esitys raukesi kannattamattomana.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan äänestysjärjestysehdotuksen: ensin äänestetään Miikka Kortelaisen esitys vastaan Veli-Matti Karppisen esitys ja sen jälkeen kaupunginjohtajan esitys vastaan em. äänestyksen voittanut esitys.

Äänestykset:

1) Miikka Kortelaisen esitys JAA 7 ääntä, Veli-Matti Karppisen esitys EI 3 ääntä, 1 poissa.

Puheenjohtaja totesi Miikka Kortelaisen esityksen voittaneen äänestyksen.

2) Kaupunginjohtajan esitys JAA 1 ääni, Miikka Kortelaisen esitys EI 7 ääntä, 2 tyhjää, 1 poissa.

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen Miikka Kortelaisen esityksen.

Kaupunginhallitus

1. totesi talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämiseen liittyneet yhteistoimintaneuvottelut käydyksi ja vahvisti neuvottelujen tuloksen. 

2. hyväksyi Miikka Kortelaisen esityksen talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämsestä vuosille 2024 - 2026 ja esittää sen edelleen kaupungnvaltuustolle hyväksyttäväksi. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 70%

    Eero Suutari, Miikka Kortelainen, Anne Kemppainen, Rea Stricker, Pasi Kilpeläinen, Helena Ohtonen, Päivi Fonselius

  • Ei 3 kpl 30%

    Veli-Matti Karppinen, Marjatta Immonen, Teuvo Hatva

  • Kyllä 1 kpl 10%

    Teuvo Hatva

  • Ei 7 kpl 70%

    Miikka Kortelainen, Anne Kemppainen, Pasi Kilpeläinen, Helena Ohtonen, Rea Stricker, Eero Suutari, Päivi Fonselius

  • Tyhjä 2 kpl 20%

    Marjatta Immonen, Veli-Matti Karppinen

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi
  • Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Hallintolain 50 §:n 1 momenti 3 kohdan mukaan viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos päätöstä tehdessä on tapahtunut menettelyvirhe. 

Kaupunginhallituksen kokouksessa 28.5.2024 suoritetuissa äänestyksissä on asetettu kannatetut muutosesitykset äänestyksessä ensin vastakkain ja näistä voittanut esitys asetettu kaupunginjohtajan pohjaesitystä vastaan. Kuntaliiton tulkinnan ja ohjeen mukaisesti äänestys on syytä varmuuden vuoksi suorittaa siten, että molemmat kannatetut muutosesitykset asetetaan suoraan kaupunginjohtajan pohjaesitystä vastaan.

Kaupunginhallitus poistaa kokouksessa 28.5.2024 § 113 tehdyn päätöksen ja tekee asiasta uuden päätöksen. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus

  1. toteaa talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämiseen liittyneet yhteistoimintaneuvottelut käydyiksi ja vahvistaa neuvottelujen tuloksen.
  2. hyväksyy liitteenä olevan talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisen 2023-2026 ja esittää edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi. 

 

Päätös

1) Puheenjohtaja teki käsittelyjärjestysehdotuksen, että kaupunginjohtajan pohjaesitys ja kukin mahdollinen muutosesitys käsitellään yhtenäisenä taulukkona, ei erillisinä riveinä. Veli-Matti Karppinen Marjatta Immosen kannattamana esitti, että esitykset käsitellään yksittäisinä riveinä.

Äänestyksen tulos: Puheenjohtajan esitys JAA 8, Veli-Matti Karppisen esitys EI 3.

Kaupunginhallitus päätti käsitellä esitykset taulukkoina. 

2) Eero Suutari Päivi Fonseliuksen kannattamana teki liitteenä olevan esityksen sopeuttamissuunnitelmaksi, esityksen loppusumma 3,548 milj. €. 

3) Veli-Matti Karppinen Marjatta Immosen kannattamana teki liitteenä olevan esityksen, jonka mukaan suunnitelmasta poistetaan Jormuan ja Vuolijoen koulujen lakkauttamiset ja teatterille asetetaan tulotavoite ja säästövelvoite; esityksen loppusumma 3,517 milj. €.  

4) Helena Ohtonen teki liitteenä olevan esityksen sopeuttamissuunnitelmasta poistettavista kohteista ja tuloveroprosentin nostamisesta 0,1 %:lla; esityksen loppusumma 3,574 milj. €. Esitys raukesi kannattamattomana.

5) Minna Partanen teki esityksen, että Vuolijoen koulu otetaan säästölistoilta pois ja lisätään Uusi sopeuttamistoimenpide: Vuolijoen ja Otanmäen alueella on yksi koulu (yksi alakoulu tai yksi ala- ja yläkoulu), kustannussäästöt sekä aikataulu valmistellaan talousarvion 2025 laatimisen yhteydessä ja niiden valmistuessa päätetään kokonaisratkaisusta, joka tähtää vuoteen 2030. Esitys raukesi kannattamattomana. 

 

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan äänestysjärjestysesityksen: Ensin äänestetään kaupunginjohtajan esitys JAA vastaan Veli-Matti Karppisen esitys EI. Tämän jälkeen äänestetään kaupunginjohtajan esitys JAA vastaan Eero Suutarin esitys EI.

Äänestysten tulokset:

- kaupunginjohtajan esitys JAA 8, Veli-Matti Karppisen esitys EI 3.  

- kaupunginjohtajan esitys JAA 1, Eero Suutarin esitys EI 8, 2 tyhjää.

Puheenjohtaja totesi kaupunginhallituksen hyväksyneen Eero Suutarin esityksen. 

 

Kaupunginhallitus

1. totesi talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämiseen liittyneet yhteistoimintaneuvottelut käydyksi ja vahvisti neuvottelujen tuloksen. 

2. hyväksyi Eero Suutarin esityksen talouden sopeuttamissuunnitelman päivittämisestä vuosille 2024 - 2026 ja esittää sen edelleen kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi. 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 73%

    Päivi Fonselius, Pasi Kilpeläinen, Anne Kemppainen, Minna Partanen, Helena Ohtonen, Auli Halonen, Eero Suutari, Jouni Lämpsä

  • Ei 3 kpl 27%

    Veli-Matti Karppinen, Teuvo Hatva, Marjatta Immonen

  • Kyllä 8 kpl 73%

    Eero Suutari, Minna Partanen, Anne Kemppainen, Pasi Kilpeläinen, Helena Ohtonen, Päivi Fonselius, Auli Halonen, Jouni Lämpsä

  • Ei 3 kpl 27%

    Veli-Matti Karppinen, Marjatta Immonen, Teuvo Hatva

  • Kyllä 1 kpl 9%

    Teuvo Hatva

  • Ei 8 kpl 73%

    Auli Halonen, Anne Kemppainen, Päivi Fonselius, Eero Suutari, Pasi Kilpeläinen, Minna Partanen, Helena Ohtonen, Jouni Lämpsä

  • Tyhjä 2 kpl 18%

    Veli-Matti Karppinen, Marjatta Immonen

Liitteet


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §