Kaupunginhallitus, kokous 4.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 124 Valtuustoaloite: Harrastetakuun laajentaminen koskien 16 – 18 -vuotiaita nuoria

KAJDno-2023-792

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Minna Leinosen (kesk.) sekä muun Keskustan Kajaanin valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Aloite harrastetakuun laajentaminen koskien 16 - 18 -vuotiaita nuoria

Harrastetakuun tavoitteena on tukea lapsen ja nuoren hyvinvointia, ehkäistä syrjäytymistä ja vahvistaa heidän itsetuntoa tarjoamalla mahdollisuus osallistua yhteen itselle kiinnostavaan harrastukseen.

Takuu toteutetaan käytännössä myöntämällä nuorelle harrasteseteli, joka on nuoren henkilökohtainen etu.  Nuori voi käyttää etua erilaisiin kaupungin ja järjestöjen sekä yrityksien tuottamiin palveluihin vapaa-ajan- ja harrastustoimintoihin.

Harrasteseteli voidaan myöntää myös valmistavan opetuksen piirissä olevalle nuorelle, mikäli hän ei saa vastaavaa palvelua vastaanottokeskuksen tai kansainvälisten palveluiden kautta.

Kajaanin kaupungin strategian mukaan tahtomme on edistää lasten ja nuorten yhteisöllisyyttä mieluisan toiminnan ja tekemisen muodossa.  Nuorten on hyvä Kasvaa Kajaanissa. Arvojemme mukaan edistämme yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä  kannamme vastuumme heikommassa asemassa olevista.

Harrastetakuu on edelleen tällä hetkellä käytössä esi- ja perusopetuksessa oleville lapsille. Oppivelvollisuus on laajentunut 18 ikävuoteen asti, jonka perusteella on tärkeää yhdenmukaistaa käytäntö.

Keskustan Kajaanin valtuustoryhmä"

 

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi
Nina Lanko, Kasvun ja oppimisen tuen asiantuntija, nina.lanko@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunginvaltuustolle on 12.6.2023 jätetty aloite: "Harrastetakuun laajentaminen koskien 16–18 vuotiaita nuoria".

Aloitteen tekijät ovat esittäneet, että Kajaanin kaupunki laajentaa esi- ja perusopetusikäisiä lapsia koskevan harrastetakuun koskemaan 16-18-vuotiaita nuoria. Aloitteen tekijät ovat ilmaisseet, että Kajaanin kaupungin strategian mukaisesti heidän tahtonsa on edistää lasten ja nuorten yhteisöllisyyttä mieluisan toiminnan ja tekemisen muodossa. Nuorten on hyvä Kasvaa Kajaanissa. Arvojensa mukaisesti he edistävät yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä kantavat vastuunsa heikommassa asemassa olevista. Harrastetakuu on aloitteen laatimisen aikaan ollut käytössä esi- ja perusopetuksessa oleville lapsille. Aloitteen tekijöiden mukaan oppivelvollisuuden laajennuttua 18 ikävuoteen asti on perusteltua yhdenmukaistaa käytäntö koskemaan myös 16-18-vuotiaita nuoria.

Tässä taloustilanteessa ei laajenneta kyseistä palvelua.

Päätösehdotus

Esittelijä

Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Sivistyslautakunta antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee vastauksen tiedoksi ja toteaa asian loppuun käsitellyksi.

 

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §