Kaupunginhallitus, kokous 4.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 119 Datakeskusten sijoittumisen tukihanke

KAJDno-2024-766

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Datakeskustoiminta on Kajaanissa voimakkaasti kasvava ala. Uusien keskusten tuloa Kajaaniin on edistetty aktiivisesti, erityisesti kaupungin ja CSC:n yhteisellä datakeskusekosysteemihankkeella. Työn tuloksena Kajaaniin on varmistunut mittavia datakeskusinvestointeja ja useita uusia aloitteita on keskusteluissa. On osoittautunut, että keskusten sijoittautumiseen liittyy paljon erilaista selvitys- ja muuta työtä, johon kaupungilla ei päivittäisen työn ohella riitä resursseja.

Datakeskusinvestointien maankäytönsuunnittelun jouheva eteneminen sekä asiakasyhteistyö edellyttävät kaupungin viranomaistehtävien ohella toteutettavia monimuotoisia selvitystehtäviä sekä suunnitteluratkaisujen ja -vaihtoehtojen arviointia. Investointeihin liittyy usein erilaisia kestävyysnäkökulmia ja ympäristövaikutusarviointeja, jotka on otettava valmistelussa hyvissä ajoin huomioon. Kaupungin toimintojen ja palvelujen lisäksi datakeskusinvestoinneilla on paljon liittymäpintoja muihin toimijoihin ja palvelun tuottajiin, sekä kaupunkikonsernin sisällä että sen ulkopuolella, ja hankkeen avulla tämä kaikki tulee otettua huomioon laajempana kokonaisuutena. Hankkeella pystytään myös reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja tarpeisiin.

Datakeskusten tukihanke on rinnakkainen KAMK:n datakeskusten hukkalämmön hyödyntämisen hankkeelle sekä innovaatioekosysteemisopimuksen nojalla käynnistettävälle uudelle hankkeelle, jonka keskeisenä tavoitteena on saada yksityisten datakeskusten ympärille uutta liiketoimintaa sekä uutta alan TKI-toimintaa vahvistuvaan Kajaanin datakeskusekosysteemiin.

Hanke sisältää kaupunkikonsernin datakeskusten tuen projektiorganisaation muodostamisen sekä varsinaisen hanketoteutuksen Kajaanin ammattikorkeakoulun hankkeena, jonka henkilöresurssi on 50 % yhden asiantuntijan työpanoksesta. Hankkeen vetäjän tehtävänä on toimia hankkeiden edistäjänä yhteistyössä sekä julkistoimijoiden että hanketoimijoiden kanssa. Projektin johtoryhmän muodostavat tekninen johtaja, kaupungingeodeetti, kaupunginarkkitehti, kaavoitusarkkitehti, johtava ympäristönsuojelutarkastaja ja kehitysjohtaja. CSC Oy:n ja KAMK:n datakeskusten hukkalämpöhankkeen edustajat kutsutaan johtoryhmän asiantuntijajäseniksi. Johtoryhmä voi kutsua toimintaansa mukaan myös muita asiantuntijajäseniä joko lyhytaikaisesti tai pysyvämmin. KAMK:n toteutushankkeen vetäjä toimii johtoryhmän sihteerinä ja valmistelijana.

KAMK:n toteutushankkeen kesto on kolme vuotta alkaen välittömästi 10.6.2024 ja päättyen kesäkuussa 2027. Hankkeen kustannusarvio:

 

2024

2025

2026

2027

yht

palkat sis. sivukulut

22500

45000

45000

22500

135000

muut kulut 40%

9000

18000

18000

9000

54000

yhteensä

31500

63000

63000

31500

189000

           

(Muut kulut: hankkeissa yleisesti käytetty Flat rate malli, joka sisältää mm. matkakulut, ostopalvelut, muut kustannukset)

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää käynnistää Kajaanin datakeskusten tukihankkeen esittelytekstin mukaisesti ja myöntää Kajaanin Ammattikorkeakoululle toiminta-avustuksena 189.000 euroa toteutushankkeen kustannuksiin, ja päättää samalla, että rahoitus katetaan vuoden 2019 tilinpäätökseen tehdystä elinkeinopoliittisesta investointivarauksesta.

Päätös

Hyväksyi.

Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.

Minna Partanen KAMK Oy:n hallituksen jäsenenä ja SIlja Keränen KAMK Oy:n projektipäällikkönä poistuivat esteellisinä kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. 

Tiedoksi

KAMK Oy 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; juhlapyhien aattoina ja perjantaisin klo 8.00-15.00.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.