Kaupunginhallitus, kokous 4.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 125 Valtuustoaloite: Tuumaustauko Kajaanin lähivirkistysalueiden metsäsuunnitelmiin

KAJDno-2024-571

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Silja Keräsen (vihr.) esittämä sekä muun Vihreiden valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Tuumaustauko Kajaanin lähivirkistysalueiden metsäsuunnitelmiin

Kun kaupungin koko metsäomaisuuden metsäsuunnitelmaa tehtiin vuosina 2015-16 irrotettiin siitä taajamien lähivirkistysalueet suunniteltavaksi erikseen. Näistä Kätössä sijaitsevan Heinimäen suunnitelma on hyväksytty.

Pirunvaaran, Olliskanvaaran ja Otanmäen Pirttimäen suunnitelmat palautuivat tänä keväänä pitkällisestä oikeusastekäsittelyprosessista. Prosessin aikana näiden suunnitelmien hakkuita vastaan jätettiin 875 ihmisen allekirjoittama adressi. Taloudellisesta näkökulmasta mitättömät hakkuut haittaavat todella monia kaupunkilaisia, jotka haluaisivat nauttia lähivirkistysalueista ja niiden luonnosta.

Maaliskuun ajan Vimpelin ja Huuhkajanvaaran suunnitelma oli nähtävillä. Sen nähtävilläolossa etenkin tiedottamisen näkökulmasta oli paljon puutteita. Lisäksi hakkuiden määrä näillä virkistysalueilla olisi todella suuri. Tämä suunnittelu kannattaa tehdä huolellisesti, muokata suunnitelmia saadun palautteen perusteella, teettää ajantasaiset luontokartoitukset, kerätä laajasti alueiden käyttäjiltä palautetta, laittaa muokattu suunnitelma uudelleen nähtäville kesän ajaksi ja järjestää oikeasti saavutettavat yleisötilaisuudet.

Parhaillaan on vireillä nimienkeruussa kuntalaisaloite: ”Kajaanin arvokkaat virkistysmetsät on rajattava metsätalouskäytön ulkopuolelle”. On tärkeää, että kaupunki odottaa kuntalaisaloitteen saapumisen ja käsittelee sen asianmukaisesti ennen minkäänlaisia toimenpiteitä.

Kaupungilla on 6000 hehtaaria talousmetsää, joissa hakkuita voi toteuttaa ja joissa talousmetsästä sekä hakkuuaukoista tai taimikoista virkistysmielessä pitävät kaupunkilaiset voivat käydä ulkoilemassa. Kajaanin lähivirkistysalueiden hakkuista ei kannata tehdä kiistakysymystä vaan säilyttää ne luonnoltaan ja virkistysarvoltaan arvokkaina kohteina.

Tämän vuoden talousarviossa on toimenpide sopivan metsänsuojelukohteen löytämiseksi Kajaanissa. Tämän tavoitteen edistäminen on tärkeää, ja esimerkiksi Olliskanvaaran alue voisi luontoarvoiltaan sopia suojelukohteeksi.

Esitämmekin, että talousarvioon kirjattua metsänsuojelua edistetään mahdollisimman nopeasti.

Lisäksi esitämme, että:

  • metsäsuunnitelmien toimeenpanossa otetaan tuumaustauko ja odotetaan kuntalaisaloitteen saapumista.
  • Vimpelin ja Huuhkajanvaaran suunnitelmien jatkotyöstö tehdään edelläkuvatun tavoin.
  • Pirunvaaran, Olliskanvaaran ja Pirttimäen hakkuista luovutaan.


Kajaanissa 23.4.2024

Vihreiden valtuustoryhmä"

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Vihreiden valtuustoryhmä on tehnyt aloitteen "tuumaustauosta" kaupungin metsäsuunnitelmien toimeenpanossa, Vimpelin ja Huuhkajanvaaran suunnitelmien jatkotyöstämisestä ja Pirunvaaran, Olliskanvaaran ja Pirttimäen hakkuista luopumisesta.

Kaupungin valmistelemat Pirunvaaraa, Olliskanvaaraa, Pirttimäkeä sekä Heinimäkeä koskevat suunnitelmat ovat saaneet lainvoiman vuosikausien valituskierteen jälkeen. Suunnitelmien valmistelussa on kuultu useaan otteeseen kuntalaisia ja muun muassa vihreiden valtuustoryhmä on lausunut useaan otteeseen suunnitelmista. Hallinto-oikeus on useita asiasta tehtyjä valituksia käsitellessään todennut suunnitelmia koskevan kuulemisprosessin täyttävän kuntalain vaatimukset vaikutusmahdollisuuksien turvaamisesta sekä suunnitelmat ja niihin liittyvät selvitykset laadultaan riittäviksi. Asiasta tehdyt päätökset toimeenpannaan suunnitelmien mukaisena.

Vimpelin- ja Huuhkajanvaaran alueiden valmistelussa olevia metsäsuunnitelmia kehitetään tekemällä alueille rinnakkain alueiden virkistyskäytön kehittämissuunnitelma. Kuntalaisia kuullaan suunnitelmista erikseen sähköisesti, kirjallisesti ja järjestämällä maastokatselmus suunnittelualueella kesäkaudella hyvissä ajoin ennen palautteiden perusteella viimeisteltyjen suunnitelmien tuomista lautakunnan käsittelyyn arviolta vuoden 2025 aikana.

Lisätietoja asiasta antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, puh. 044 4214 112 tai etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle aloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Silja Keränen Helena Ohtosen kannattamana esitti, että asia jätetään pöydälle.

Äänestyksen tulos: Asian käsittelyn jatkaminen JAA 6 ääntä, pöydälle jättäminen 5 ääntä. Kaupunginhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajan esityksen. 

Silja Keränen jätti päätökseen eriävän mielipiteen, liite.

 

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 55%

    Teuvo Hatva, Minna Partanen, Päivi Fonselius, Marjatta Immonen, Pasi Kilpeläinen, Veli-Matti Karppinen

  • Ei 5 kpl 45%

    Silja Keränen, Helena Ohtonen, Auli Halonen, Eero Suutari, Jouni Lämpsä


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §