Kaupunginhallitus, kokous 9.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Lausunto YIT Energia Oy:n Sonkajärven Myllykankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

KAJDno-2023-1466

Valmistelija

  • Enja Valkonen, Kaavasuunnittelija, enja.valkonen@kajaani.fi
  • Leena Heikura-Tolonen, Kaavoittaja, leena.heikura-tolonen@kajaani.fi
  • Anne Siltavuori, Kaupunginarkkitehti, anne.siltavuori@kajaani.fi

Perustelut

Sonkajärven kunta on pyytänyt Kajaanin kaupungin lausuntoa YIT Energy Oy:n Myllykankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Myllykankaan hankkeen yleiskuvaus ja tavoitteet

YIT Energy Oy suunnittelee Myllykankaan tuulivoimapuistoa Sonkajärven kunnan alueelle. Tuulivoimapuistohanke muodostuu Myllykankaan tuulivoimapuistoalueesta ja sähkönsiirrosta. Suunnittelualue sijaitsee Sonkajärven kunnassa Pohjois-Savossa Kainuun maakunnan rajalla. Suunnittelualue rajautuu etelässä osin Vieremän kunnan rajaan ja pohjoisreunaltaan Kajaanin kaupungin rajaan. Suunnittelualue sijaitsee Sukevan taajamasta noin 10 kilometriä luoteeseen, Vieremän keskustasta noin 23 kilometriä koilliseen, Sonkajärven keskustasta noin 32 kilometriä luoteeseen ja Kajaanin keskustasta noin 34 kilometriä lounaaseen. Suunnittelualueen koko on noin 2 160 hehtaaria. Suunnittelualue on pääosin metsätalouskäytössä. 

Sonkajärven kunnanhallitus on päättänyt laittaa kaavan laatimisen vireille. Osayleiskaava laaditaan siten, että sitä on mahdollista käyttää tuulivoimaloiden rakennuslupien perusteena maankäyttö- ja rakennuslain 77a §:n mukaisesti.  Yleiskaavan valmisteluvaihe ajoittuu kevättalvelle 2024, ehdotusvaihe syksy-talvelle 2024 ja kaavan hyväksyminen keväälle 2025. Myllykankaan suunnittelualue ei sijoitu Pohjois-Savon tuulivoimamaakuntakaavassa osoitetuille tuulivoima-alueille eikä sitä ole esitetty tuulivoimapotentiaalisena alueena valmisteilla olevassa Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 2. vaiheessa. 

Myllykankaan alueelle suunnitellaan enimmillään 12 uuden tuulivoimalan rakentamista. Voimaloiden määrä tarkentuu kaavaprosessin aikana. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja voimaloiden yksikköteho on arviolta noin 7–9 MW, jolloin kokonaisteho on arviolta noin 84–108 MW. Voimalasijoittelu ja huoltotielinjaukset tarkentuvat hankesuunnittelun ja ympäristövaikutusten arvioinnin edetessä. 

Tuulivoimahankkeesta toteutetaan ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA-menettely). Kaavahanke toteutetaan YVA-menettelyn kanssa erillismenettelynä.  Ympäristövaikutusten arviointia varten tehdyissä selvityksissä huomioidaan yleiskaavoituksessa tarvittavat selvitystarpeet, jolloin yleiskaava voidaan laatia YVA-menettelyn selvitysaineiston pohjalta.  

Lausuntonaan Kajaanin kaupunki esittää seuraavaa:

Myllykankaan osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on esitetty kattavasti suunnittelun tavoitteet ja lähtökohdat, tehtävät selvitykset ja vaikutusten arviointi sekä vuorovaikutus kaavaprosessin aikana. 

Vaikutusalueelle sijoittuvien kaavojen osalta osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan tulisi täydentää Kajaanin yleis- ja asemakaava-alueista Oulujärven rantayleiskaava, Piiparinmäen tuulivoimapuiston osayleiskaava kokonaisuudessaan, Laakajärvi-Kivijärvi-Iso-Soppi osayleiskaava, Koutaniemi-Vuoreslahti-Sarvivaara osayleiskaava, Kajaanin keskustaajaman 2015 osayleiskaava, Kajaanin keskustaajama 2035 osayleiskaava, Nuasjärven osayleiskaava ja Vuolijoen taajaman asemakaava. Kainuun tuulivoimamaakuntakaavan tarkistaminen on hyväksytty. Kuva 16 tulee päivittää vastaamaan maakuntakaavaa. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on esitetty alustavasti osana YVA-prosessia tehtävät selvitykset ja vaikutusten arviointi niin hankkeen kuin sähkönsiirron osalta. Hankkeen suunniteltu sähkönsiirto Kajaaniin on kuitenkin esitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa pelkällä karttatarkastelulla. Vaikka sähkönsiirto käsitellään kattavammin osana YVA-prosessia, tulisi osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa sekä myöhemmin kaavaprosessin aikana tuoda kirjallisesti esille myös sähkönsiirtovaihtoehdot ja niiden vaikutukset. Vaikka kaava-alue rajautuu kuntarajaan, tulisi osana hanketta tuoda esille myös hankkeesta aiheutuvat vaikutukset Kajaanin puolella ja huomioida esimerkiksi voimajohtokäytävän levenemisestä aiheutuva estevaikutus. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on esitetty, että voimalat tullaan sijoittamaan siten, ettei melu ylitä 40 desibelin rajaa lähimpien asuin- ja lomarakennusten alueella. Suunnittelussa tulee lisäksi huomioida, ulottuuko melualue kuntarajan yli Kajaanin puolelle. Lisäksi välke- ja maisemavaikutukset tulee huomioida kattavasti myös Kajaanin osalta.

Hankkeen osalta on esitetty laadittavaksi kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitykset sekä lajiselvitykset niin nisäkkäiden kuin lintujenkin osalta. Suunnittelualue on esitetty olevan pääosin metsätalouskäytössä olevaa aluetta. Alueella on kuitenkin runsaasti soita, joista huomattava osa on luonnontilaisia. Alueelle sijoittuu muun muassa soidensuojelun täydennysehdotusalueita ja suojelualueita. Hanke sijoittuu lisäksi muun muassa Talaskankaan länsirajaan. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa on tuotu esille Kajaanin tuulivoimaohjelmassa 2035 määritettyjä suojaetäisyyksiä eri kohteille. Kajaanin tuulivoimaohjelmassa on vaatimuksia muun muassa Natura-, FINIBA- ja muiden suojelualueiden etäisyyksistä tuulivoimaloihin sekä ekologisten yhteyksien säilyttämisestä. Vaatimuksilla on haluttu turvata luonnon monimuotoisuuden ja yhtenäisten luontoalueiden säilyminen. Kajaanissa on laadinnassa tarkempi selvitys Kajaanin ekologisten yhteyksien sijoittumisesta ja laajuudesta. Kainuun liiton Ekologiset yhteydet Kainuun tuulivoimamaakuntakaavan tarkistamisessa -selvityksessä Kajaanin eteläosan kuntarajan läheisyyteen on määritetty valtakunnallinen ekologinen yhteys. Pohjois-Savon valmistelussa olevassa maakuntakaavan 2. vaiheessa Myllykankaan alue on esitetty osana luonnon ydinaluetta. Myllykankaan hankkeessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota ekologisen yhteyden turvaamiseen ja sen sijainnin ja laadun varmistamiseen myös Sonkajärven alueella muun muassa etäisyysvaatimuksilla. 

Lisätietoja asiasta antaa kaavasuunnittelija Enja Valkonen, p. 040 159 6873, etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kajaanin kaupunki antaa esittelytekstin mukaisen lausunnon YIT Energy Oy:n Myllykankaan tuulivoimapuiston osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. 

Päätös

Hyväksyi.

Kaavasuunnittelija Enja Valkonen ja ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen olivat asiantuntijoina kokouksessa asian esittelyn ajan.

Tiedoksi

Sonkajärven kunta

Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §