Ympäristötekninen lautakunta, kokous 27.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Maanomistajan lausunto Kajaanin Romu Oy:n metalliromun kierrätyslaitoksen toiminnan olennainen muuttamiseen ja ympäristöluvan tarkistamiseen

KAJDno-2021-220

Valmistelija

  • Jari Säkkinen, Kaupungingeodeetti, jari.sakkinen@kajaani.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Kajaanin kaupungilta lausuntoa Kajaanin Romu Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee metalliromun kierrätyslaitoksen toiminnan olennaista muuttamista ja ympäristöluvan tarkistamista uusien BAT-päätelmien vuoksi (PSAVI/8266/2019). Hakemus on tullut vireille Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa 30.9.2019. Hakemuksesta tiedotettiin tuolloin kuuluttamalla ja hakemuksesta pyydettiin lausunnot. Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto antoi lausunnon hakemuksesta 21.4.2021 § 24. Asia on nyt kuulutettu uudelleen ja siitä on pyydetty lausunnot, koska hakija on täydentänyt ja muuttanut alkuperäistä hakemustaan. Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto on antanut uudestaan lausunnon hakemuksesta 16.8.2023 § 44 kaupungin ympäristöviranomaisen roolissa. Ympäristötekninen lautakunta voi antaa asiasta erikseen lausunnon maanomistajan edustajana.

Muutokset alkuperäiseen 30.9.2019 vireille tulleeseen hakemukseen

Aluehallintovirasto eriytti hakijan pyynnöstä alkuperäisestä hakemuksesta toiminta-alueen laajentamista koskevan osion ja antoi 28.6.2022 päätöksen nro 96/2022, joka koskee toiminnassa muodostuvan pölyn ja alle 3 mm:n alitteen hyödyntämistä maarakentamisessa. Aluehallintovirasto hylkäsi päätöksellään hakemuksen vaarallisen jätteen hyödyntämisestä toiminta-alueen kenttärakenteissa. Hakemus on nyt uudelleen vireillä aluehallintovirastossa.

Hakija on täydentänyt 12.7.2022 hakemustaan tutkimusraportilla "SLF:n jäteluonteen arviointi jäteluokitusta varten" (1.12.2021). Raportin mukaan Kajaanin Romu Oy on tehnyt uusia toimenpiteitä SLF-jätteen (>3 mm) haitallisuuden vähentämiseksi ja prosessiin on lisätty metallirikasteen ja SLF-jakeiden kellutus.

Hakija on muuttanut alkuperäistä hakemustaan 2.8.2022 siten, että se on jättänyt hakemuksesta pois jätteenpolttolaitosta koskevan osion.

Edellä mainittujen täydennysten ja muutosten johdosta hakija on tarkistanut hakemuksen ja hakemuksen liitteiden ajantasaisuuden sekä päivittänyt hakemuksen 5.10.2022. Nyt lausuttavana olevasta hakemuksesta on siis poistettu toiminnan laajennusaluetta ja jätteenpolttolaitosta koskevat tiedot. Hakemukseen on päivitetty prosesseihin tulleet muutokset, lisätty kellutusmenettelyn prosessikuvaus sekä sen vaikutukset toimintaan ja toiminnasta aiheutuviin päästöihin.

Hakija on vielä 15.12.2022 täydentänyt päivitettyä hakemustaan betoni- ja tiilijätteen vastaanottoa ja varastointia koskevilla tiedoilla, päivitetyllä vakuuslaskelmalla, päivitetyllä prosessikaaviolla ja tarkennuksella siitä, mille jätteille ja millä perusteilla rinnakkaisnimikkeitä haetaan sekä esityksellä ilmaan ja veteen johdettavien päästöjen raja-arvoista. 

Hakemuksen hakemusasiakirjat ovat luettavissa https://ylupa.avi.fi diaarinumeron PSAVI/8266/2019 perusteella.

Lisätietoja asiasta antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, puh. 044 4214112 tai etunimi.sukunimi@kajaani.fi

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Kajaanin kaupungin ympäristötekninen lautakunta on perehtynyt Kajaanin Romu Oy:n muutettuun ympäristölupahakemukseen "metalliromun kierrätyslaitoksen toiminnan olennainen muuttaminen ja ympäristöluvan tarkistaminen uusien BAT-päätelmien vuoksi (PSAVI/8266/2019)" 

Ympäristötekninen lautakunta toteaa lausuntonaan asiassa (PSAVI/8266/2019), ettei se puolla vastaanotettavan jätemäärän nostoa 82 000 tonnista vuodessa 129 200 tonniin vuodessa ennen kuin alueella varastoitava jätemäärä on saavuttanut ympäristöluvan mukaisen tason. Lautakunnalla ei ole tarvetta muutoin lausua asiassa.

 

 

 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §