Sivistyslautakunta, kokous 22.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Teerenpesän päiväkodin tarveselvitys

KAJDno-2023-249

Valmistelija

  • Mika P. Tiihonen, Varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja, mika.tiihonen@kajaani.fi

Perustelut

Teerenpesän päiväkoti on projektinimi uudisrakennukselle, jota on suunniteltu korvaamaan käytöstä poistuva 1950-luvulla rakennettu Mäntylän päiväkoti Lehtikankaan alueella. Mäntylän päiväkoti on tullut laajan peruskorjauksen tarpeeseen. Mittavien korjaustarpeiden ja korkeaksi nousevan korjausasteen johdosta on valmisteltu kokonaan uuden rakennuksen rakentamista. Uutta päiväkotia suunnitellaan Lehtikankaalle nykyisen Soidinsuon koulun kentälle. Aikataulusuunnitelman mukaisesti päiväkodin suunnittelu ja urakoiden kilpailutus ajoittuu vuodelle 2023, rakennustöiden aloitus keväälle 2024 ja päiväkodin käyttöönotto elokuuhun 2025. Saman tontin toisella kulmalla sijaitseva Soidinsuon koulu on suunniteltu lakkautettavaksi vuoden 2026 elokuun alkuun mennessä, mikäli aikaisemmat laskelmat oppilasmäärien kehityksessä säilyvät ennallaan.

Lehtikankaan alueella on korkea varhaiskasvatus- ja esiopetuspalvelujen kysyntä ja alueen tarjonta on painottunut yksityiseen palveluntuotantoon. Kunnalliseen varhaiskasvatukseen hakevia ohjataan alueen yksityisiin varhaiskasvatuspalveluihin ja kunnallisiin päiväkoteihin muille alueille. Uuden päiväkodin tilat mitoitetaan viiden lapsiryhmän tarpeisiin niin, että kaksi ryhmää suunnitellaan alle 3-vuotiaille ja kolme ryhmää yli 3-vuotiaiden käyttöön. Henkilökunnan määräksi on arvioitu noin 20 henkilöä. Päiväkoti on avoinna maanantaista perjantaihin kello 6.30 - 17.30.

Tilasuunnittelussa huomioidaan varhaiskasvatuksen tehtävä luoda pohjaa lasten terveyttä ja hyvinvointia arvostavalle sekä fyysistä aktiivisuutta edistävälle elämäntavalle. Päiväkotiin toteutetaan liikuntasali ja liikuntamahdollisuudet huomioidaan myös käytävätiloissa. Ruokasalia ei rakenneta, koska pienten lasten ruokailulle halutaan tarjota joustava aikataulu ja rauhallisuus. Lapset ruokailevat omissa ryhmätiloissaan. Henkilöstön tilojen suunnittelussa huomioidaan varhaiskasvatustyön erityispiirteet ja nykyaikaisen tietotyön vaatimukset. Päiväkodin käyttöön tulevat ulkoalueet suunnitellaan ja toteutetaan niin, että päiväkodin piha-alueen lisäksi käytössä on hyvät ja monipuoliset ulkoliikuntapaikat lähellä varhaiskasvatusyksikköä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Lyyra, Sivistysjohtaja, mari.lyyra@kajaani.fi

Sivistyslautakunta merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.