Sivistyslautakunta, kokous 22.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Esiopetuksen järjestämispaikat toimikaudella 2023-2024

KAJDno-2023-248

Valmistelija

  • Mika P. Tiihonen, Varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja, mika.tiihonen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungissa esiopetusta järjestetään sivistyslautakunnan päättämissä päiväkodeissa esiopetukseen ilmoittautumisiin perustuen. Esiopetuksen keskeisenä tavoitteena on edistää lapsen kasvu-, kehitys- ja oppimisedellytyksiä. Toimintaa suunnitellaan lapsilähtöisesti ja sen tehtävä on vahvistaa lapsen myönteistä minäkuvaa ja käsitystä itsestään oppijana. Ohjattu ja lasten omaehtoinen leikki sekä havainnolliset, lasten aktiivisuutta ja luovuutta edistävät työtavat ovat olennainen osa esiopetuksen toimintaa. Esiopetuksen työtapoina ovat kokeileminen ja tutkiminen sekä luova toiminta aikuisten ja vertaisryhmän kanssa. Esiopetuksen perustana on yhteistyö huoltajien, lasten ja esiopetuksen henkilöstön välillä. Yhteistyössä etsitään sellaisia toimintakäytäntöjä, jotka antavat lapselle tilaa kasvaa persoonana ja yhteisön jäsenenä. Jokaiselle lapselle laaditaan yksilöllinen esiopetuksen oppimissuunnitelma yhteistyössä lapsen ja huoltajan kanssa.

Esiopetukseen osallistuvat lapset kuuluvat perusopetuslain mukaiseen kasvun ja oppimisen tuen piiriin. Lapsilla on oikeus saada riittävää tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Lapsen kasvun ja oppimisen tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Tuen tarpeen arvioinnissa, käytännön tukitoimien suunnittelussa ja toteuttamisessa tehdään yhteistyötä lapsen, huoltajien, esiopettajien, varhaiskasvatuksen erityisopettajien sekä muiden tuen ammattihenkilöiden kanssa. Yhteistyöhön kulloinkin osallistuvat ammattihenkilöt harkitaan tapauskohtaisesti.

Lisäksi lapsella on oikeus saada maksutta oppilashuollon palveluita. Oppilashuollolla tarkoitetaan lapsen hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa esiopetusyhteisössä. Oppilashuollon ammattihenkilöitä ovat terveydenhoitaja, koulukuraattori ja koulupsykologi.

Kajaanin kaupungissa esiopetusta järjestetään sivistyslautakunnan päättämissä päiväkodeissa esiopetukseen ilmoittautumisiin perustuen. Esiopetukseen ilmoittautumisia on tullut yhteensä 320.

Kajaanin kunnallisita päiväkodeista esiopetuspaikoiksi esitetään:

Seminaarin, Lehtikankaan, Ratamon, Mäntylän, Nakertajan, Karusellin, Kuurnan, Kätönlahden, Teppanan, Huuhkajanvaaran, Lohtajan, Menninkäisen, Pikku-Ketun, Otanmäen ja Vuolijoen päiväkodit sekä Vanamon päiväkodin alainen osapäiväinen esiopetusryhmä Kuluntalahden koululla. Kuurnan ja Huuhkajanvaaran päiväkodeissa esiopetusta järjestetään osana kaksivuotisen esiopetuksen kokeilua.

Esiopetuksen järjestämispaikoiksi ovat ilmoittautuneet ja esitetään yksityisistä päiväkodeista seuraavat:​

Mansikkapolun päiväkoti, Montessori-päiväkoti Kiva ​Paikka, Montessori-leikkikoulu, Päiväkoti Lilliputti, Päiväkoti Pikkutassu ja Valonkadun päiväkoti (Pilke). Valonkadun päiväkodissa esiopetusta järjestetään osana kaksivuotisen esiopetuksen kokeilua.

Yksityisistä päiväkodeista Päiväkoti Sinilinnun esioppilasmäärä jäi hakuajan jälkeen pieneksi, eikä sitä esitetä esiopetuksen järjestämispaikaksi toimikaudelle 2023-2024. Päiväkoti Sinilintuun hakeutuneet esiopetusikäiset lapset on mahdollista sijoittaa muihin esiopetusta järjestäviin päiväkoteihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Lyyra, Sivistysjohtaja, mari.lyyra@kajaani.fi

Sivistyslautakunta päättää esiopetuksen järjestämispaikat seuraavasti:

Kunnalliset päiväkodit: Seminaarin, Lehtikankaan, Ratamon, Mäntylän, Nakertajan, Karusellin, Kuurnan, Kätönlahden, Teppanan, Huuhkajanvaaran, Lohtajan, Menninkäisen, Pikku-Ketun, Otanmäen ja Vuolijoen päiväkodit sekä Vanamon päiväkodin alainen osapäiväinen esiopetusryhmä Kuluntalahden koululla.

Yksityiset päiväkodit: Manskkapolun päiväkoti, Montessori-päiväkoti Kiva ​Paikka, Montessori-leikkikoulu, Päiväkoti Lilliputti, Päiväkoti Pikkutassu ja Valonkadun päiväkoti (Pilke).

Päätös

Hyväksyi.