Kaupunginhallitus, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Kouta-Vuores jätevesiosuuskunnan toiminta-alueen vahvistaminen, vaihe 3

KAJDno-2022-635

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jari Kauppinen, Suunnittelupäällikkö, jari.kauppinen@kajaani.fi

Perustelut

Kouta–Vuores -jätevesiosuuskunta on jättänyt Kajaanin kaupungille osoitetun vesihuoltolain (119/2001) 8 §:n tarkoittaman esityksen viemäriverkoston toiminta-alueen hyväksymiseksi.

Vesihuoltolaitos huolehtii toiminta-alueen vesihuollosta yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaavasti. Toiminta-alueella sijaitsevalla kiinteistöllä on jotain poikkeuksia lukuun ottamatta liittymisvelvollisuus vesihuoltolaitoksen verkostoihin ja vastaavasti vesihuoltolaitoksella on toiminta-alueellaan tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta velvollisuus sallia kiinteistön liittyminen verkostoihinsa.

Kunta hyväksyy alueella toimivalle vesihuoltolaitokselle toiminta-alueen ja tarvittaessa muuttaa hyväksyttyä toiminta-aluetta vesihuoltolaitoksen esityksestä.

Kouta–Vuores -jätevesiosuuskunnan toiminta-alue-esitys on laadittu Kajaanin vesihuollon kehittämissuunnitelmassa mainituille viemäriverkoston tarvealueelle. Viemäriverkon laajennus käsittää Vuoreslahden ranta-alueet lahden itä- ja länsirannoilla. Laajennusalueella on kohtuullisen tiheästi kesä- ja vakinaista asutusta. Lisäksi jätevesiosuuskunta esittää toiminta-alueensa supistamista 1. vaiheessa hyväksytyltä toiminta-alueelta Koutaniementien eteläpäästä ja Vuoreslahdentien varresta. Perusteluina supistamiselle on, että rakentamispaineita ei alueella ole.  Koutaniemen vesiosuuskunta, Kajaanin Vesi -liikelaitos sekä Sivolanniemen vesiyhtymä hoitavat talousveden jakelun alueella, talousveden toiminta-alueidensa mukaisesti.

Vesihuoltolain periaatteiden mukaisesti eri laitosten toiminta-alueet voivat olla päällekkäisiä silloin, kun samalla alueella toimii erikseen vedenhankinnasta huolehtiva vesilaitos ja viemäröinnistä huolehtiva viemärilaitos.

Ennen toiminta-alueen hyväksymispäätöstä on kunnan pyydettävä lausunto vesihuoltolain mukaisilta valvontaviranomaisilta. Lisäksi kiinteistöjen omistajille ja haltijoille on varattu tilaisuus tulla kuulluksi ennen toiminta-alueen hyväksymistä.

Lausunto on pyydetty 25.5.2022 seuraavilta viranomaisilta:
- Kainuun ELY-keskus
- Kajaanin ymp.teknisen lautakunnan lupajaosto
- Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä/Ympäristöterveydenhuolto.

Etelä-Savon ELY-keskus 20.6.2022 ESAELY/163/2022
ELY-keskusten vesihuoltotehtävät on keskitetty valtakunnallisesti Etelä-Savon ELY-keskukseen, jonne lausuntopyyntö on välitetty Kainuun ELY-keskukselta.

”Kouta–Vuoreslahti jätevesiosuuskunnan on toteuttanut kolme toisiinsa liittyvää viemäröintihanketta. Nyt vahvistettavaksi esitetty toiminta-alue kattaa viimeisen nks. Vuoreslahti hankeen alueen, johon jätevesiviemäriverkosto on rakentamisen yhteydessä laajentunut sekä muutoksen aikaisemmin vahvistettuun toiminta-alueeseen.

Etelä-Savon ELY-keskuksella ei ole toiminta-alue-ehdotuksesta huomautettavaa. Vesihuoltolain mukaisena valvontaviranomaisena Etelä-Savon ELY-keskus pyytää Kajaanin kaupunkia toimittamaan toiminta-alueesta tehdyn hyväksymispäätöksen liiteasiakirjoineen Etelä-Savon ELY-keskuksen kirjaamoon (kirjaamo.etela-savo(at)ely-keskus.fi). ”

Kajaanin ymp.teknisen lautakunnan lupajaosto 15.6.2022 § 32
” Jätevesiosuuskunta on toteuttanut kolme toisiinsa liittyvää viemäröintihanketta. Nyt vahvistettavaksi esitettävä toiminta-alue sisältää viimeisen, ns. Vuoreslahti hankkeen laajennuksen sekä muutosehdotuksen aikaisemmin vahvistettuun toiminta-alueeseen. 

Kartta toiminta-alue-ehdotuksesta on oheisliitteenä.

Vesihuoltolain 8 §:n mukaan kunta hyväksyy vesihuoltolaitoksen toiminta-alueen. Toiminta-alueen tulee olla sellainen, että:
1) vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan vastuullaan olevasta vesihuollosta taloudellisesti ja asianmukaisesti; ja
2) vesihuollon kustannusten kattamiseksi perittävät vesihuollon maksut muodostuvat kohtuullisiksi ja tasapuolisiksi.”

” Lupajaostolla ei ole huomautettavaa toiminta-alueen laajentamisehdotuksesta.”

 

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä/ Ympäristöterveyshuolto 14.6.2022
”Aikaisemin osuuskunta on toteuttanut kolme toisiinsa liittyvää viemäröintihanketta. Nyt vahvistettavaksi esitettävä toiminta-alueen muutos sisältää viimeisen nk. Vuoreslahti henkeen aiheuttaman laajennuksen sekä muutosehdotuksen aikaisemin vahvistettuun toimita-alueeseen”

”Terveydensuojeluviranomaisella ei ole huomautettavaa jätevesiverkoston toiminta-alueen laajentumisen toiminta-alue esityksestä. Ympäristöterveydenhuolto pitää jätevesiverkoston toiminta-alueen laajentamista hyvänä asiana.”

Kouta–Vuores- jätevesiosuuskunnan toiminta-alue-esityksestä on kuulutettu Koti-Kajaani lehdessä 1.6.2022 ja esitys on ollut virallisesti nähtävillä 1.6.-30.6.2022 välisenä aikana Kajaanin kaupungin asiakaspalvelupisteessä Kajaani Infossa, osoitteessa Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani.

Muistutuksia asiasta ei ole jätetty.

Lisätietoja antaa suunnittelupäällikkö Jari Kauppinen, p. 044 7100 034 tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Kouta-Vuores jätevesiosuuskunnan viemäriverkoston toiminta-alueen laajennuksen karttaliitteen mukaisena.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Jari Kauppinen, Suunnittelupäällikkö, jari.kauppinen@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy Kouta-Vuores jätevesiosuuskunnan viemäriverkoston toiminta-alueen laajennuksen karttaliitteen mukaisena.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §