Kaupunginhallitus, kokous 30.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 171 Kainuun Investointistrategia 2022 - 2025 -kehittämishanke

KAJDno-2021-1367

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Kainuun Liitto on pyytänyt kuntia käsittelemään Kainuun Investointistrategian 2022-2025 sekä hyväksymään sen yhteisesti työstetyn yhteistoimintamallin ja tiekartan elokuun loppuun mennessä. Koska kyseessä on maakunnallinen strategia, niin esitetty hyväksyntämenettely on harvinainen, jos ei jopa poikkeuksellinen. Investointien aktivointityö ja investorien aktiivinen hakeminen kotimaasta ja ulkomailta on pitkäjänteistä toimintaa. Kainuun investointistrategian koordinointi on strategiassa esitetty luontevana toimintana Kainuun liiton vastuulle. Kainuun liitto esittää, että Investointistrategian toimenpideohjelman (tiekartta) käynnistysvaihe toteutettaisiin ja rahoitettaisiin kahden (2) vuoden kehittämishankkeena, jonka hakijaksi / hallinnoijaksi esitetään Kajaanin AMK:ta yhteistyössä Kainuun liiton ja Kainuun kuntien kanssa. Täsmennetty hanke-esitys tuodaan keskusteluun ja päätettäväksi strategian hyväksyntäkäsittelyn jälkeen.

Investointistrategian päätavoitteena on lisätä Kainuun houkuttelevuutta investointikohteena kansallisesti ja kansainvälisesti. Asiakkaan näkökulmasta se tarkoittaa yhtenäistä brändiä ja aukotonta palvelupolkua. Strategialla luodaan systemaattinen investointien edistämisen, toteuttamisen ja seurannan yhteistyörakenne. Tärkeitä osatavoitteita ovat Kainuun yritysten pääomahuollon ja sisäsyntyisten investointien edistäminen sekä aktiivinen kytkeytyminen Business Finlandin Invest in Finland -toimintaan.

Investointistrategian valmistelutyön aikana Kajaanin kaupungin puolelta tuotiin esille kaupungin kärkitoimialat, joihin kaupunki panostaa. Kärkihankkeena viime vuodet on ollut CSC:n kanssa tehtävä datakeskusekosysteemihanke, joka tähtää CSC:n verkostoja ja kanavia hyödyntäen saamaan Kajaanin datakeskuskeskittymään uusia toimijoita, LUMI-supertietokoneen mainetta hyödyntäen. Edelleen tuotiin esille perinteinen mittaustekniikan osaaminen, uudessa nousussa oleva peliala, matkailu, kauppa ja kulttuuri, luonnonvarat ja jalostus sekä uusiutuva energia ja kiertotalous. Ne ovat kaikki myös kaupungin elinvoimaohjelman toimialoja, joihin kaupunki eri tavoin suuntaa kehittämispanoksia ja -toimia.

Kajaanin seudulle on tullut merkittäviä investointeja yrityspohjalta erityisesti luonnonvarojen, kaivannaisten ja metsäraaka-aineen takia. Vuokatin matkailukeskuksen kasvu on generoinut uusia matkailupalvelujen investointeja. Mittaustekniikan erikoistuneen osaamisen takia Kajaaniin on tullut vuosien varrella uusia toimijoita, ja jo olemassa oleva alan liiketoiminta laajentunut. Pelialan osaaminen ei kilpaillulle alalle tuo toimijoita muualta, mutta KAMK:n koulutuksen perustalle on syntynyt kasvavia omia yrityksiä, ja kehitystä voidaan tukea kaupungin ja pelialan toimijoiden yhteistyöllä.

Kainuussa on toteutettu menneinä vuosina pitkä sarja Invest In -tyyppisiä yleisiä investointien houkutteluhankkeita. Mikäli KAMK käynnistää Kainuun Liiton esittämällä tavalla investointistrategian pohjalta uuden, yleisen tason maakunnallisen Invest In -hankkeen, päättää kaupunki erikseen osallistumisestaan siihen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Kainuun investointistrategian 2022 - 2025.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Kainuun liitto 

Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §