Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 21.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Lausunto Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle Terrafame Oy:n kaivos- ja metallituotannon ympäristölupapäätöksen nro 87/2022 lupamääräyksen 97 muuttaminen, koskien akkukemikaalitehtaalla muodostuvan rautasakan käsittelyä kasaliuotusprosessissa

KAJDno-2018-1378

Valmistelija

  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Perustelut

Terrafame Oy on jättänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle lupahakemuksen, jolla yhtiö hakee muutosta Sotkamon kaivos- ja metallituotantotoimintaa koskevaan täytäntöönpanokelpoiseen ympäristölupaan nro 87/2022 lupamääräyksen 97 osalta. Yhtiö hakee luvan muuttamista siten, että akkukemikaalitehtaalla muodostuva rautasakka, eli nikkelipitoinen hematiitti, voidaan sijoittaa bioliuotusprosessiin primääri- ja sekundääriliuotuskasoille. 

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pyytää hakemuksesta lausuntoa Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta. Lausunto on pyydetty toimittamaan 23.2.2024 mennessä. Lausunnon toimittamiselle on kokousaikataulujen vuoksi pyydetty ja saatu lisäaikaa 27.2.2024 saakka.

Aluehallintovirastossa on samaan aikaan vireillä akkukemikaalitehtaan ympäristölupapäätöksen nro 5/2021 (muutettu VHO:n päätöksellä nro 568/2023) muutosta koskeva hakemus (PSAVI/9518/2023), jossa yhtiö hakee rautasakalle sivutuoteluokitusta jätteen sijaan sekä lupaa käsitellä rautasakka toistaiseksi kaivoksen bioliotuskasoilla.  Hakemukset kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa ja aluehallintovirasto kuuluttaa ja pyytää lausunnot sekä ratkaisee asiat samanaikaisesti. Lupajaosto antaa selvyyden vuoksi hakemuksista erilliset lausunnot.

Terrafame Oy esittää hakemuksessaan, että lupaan lisätään uusi lupamääräys 97 b, joka kuuluu seuraavasti: Sivutuotteeksi luokiteltava rautasakka voidaan toistaiseksi käsitellä palauttamalla se omana jakeenaan välittömästi tai lyhyen varastointiajan jälkeen liuotukseen ensisijaisesti primääri- ja toissijaisesti sekundääriliuotuskasalle. Voimassa olevan luvan mukaan rautasakka on ensisijaisesti hyödynnettävä metalliteollisuuden raaka-aineena ja toissijaisesti toimitettava kierrätettäväksi tai käsiteltäväksi toimintaan, jolla on lupa sen vastaanottamiseen ja käsittelyyn.

Rautasakkaa muodostuu akkukemikaalitehtaalla vuosittain noin 15 000 tonnia tehtaan toimiessa täydellä kapasiteetilla. Rautasakan nikkelipitoisuus on tällä hetkellä 5-7 %, kun bioliuotuksessa käytettävässä malmissa sitä on 0,2 %. Akkukemikaalitehtaan ylösajon jälkeen, tuotannon optimoinnin, tasaisen operoinnin sekä kehitystyön myötä nikkelipitoisuuden arvioidaan jäävän noin yhteen prosenttiin. Palauttamalla rautasakka liuotuskasoille, saadaan siitä liukenevat metallit, lähinnä nikkeli, olemassa olevan prosessin kautta talteen.

Rautasakka on tarkoitus viedä kuorma-autoilla ensisijaisesti primääriliuotusalueelle ja toimittaa  se sieltä liuotusprosessin jälkeen yhdessä liuotetun malmin kanssa sekundääriliuotusalueelle. Primäärialueella sakassa olevat arvokkaat metallit saadaan liuotettua tehokkaammin kuin sekundääriliotusalueella. Rautasakan hienojakoisuuden ja arviolta huonon vedenläpäisevyyden vuoksi sakka sekoitetaan purkumalmin joukkoon siinä vaiheessa, kun primäärikenttää valmistellaan salaojan rakentamista varten. Tällä tavoin primääriliuotusalue ei kärsi sakan vaikutuksista, mutta sakka saadaan altistumaan liuotusolosuhteille. Sakka puretaan yhdessä salaojan kanssa liuotuksen päätyttyä ja toimitetaan edelleen liuotettavaksi sekundääriliotusalueelle. Rautasakan osuus primääriliuotusalueelle sijoitettavan materiaalin kokonaismassasta on pieni, alle 0,1 %. Sekundäärialueelle vuosittain sijoitettavien sakkojen kokonaismäärästä rautasakan määrä on noin 10-15 %.

Mikäli rautasakkaa ei voida kuljettaa suoraan primääriliuotusalueen kentälle, se välivarastoidaan primääriliuotusalueelle omana kasanaan. Tämänhetkisen arvion mukaan sakkaa varastoitaisiin lyhytaikaisesti enintään 1 000 tonnia. Mikäli rautasakkaa ei pystytä viemään primääriliuotusalueelle ja rautasakan väliaikainen varasto on täyttymässä, toimitetaan sakka sekundääriliuotusalueelle.

Rautasakkaa ei käytännössä voida erottaa malmista sen jälkeen, kun sakka on toimitettu primääriliuotusalueelle. Sekundääriliuotusalue toimii loppuun liuotetun malmin lisäksi myös rautasakan loppusijoitusalueena. Rautasakka luokitellaan akkukemikaalitehtaan ympäristöluvassa nro 5/2021 vaaralliseksi jätteeksi sen sisältämien raskasmetallien vuoksi. Rautasakalle on haettu akkukemikaalitehtaan luvan muutoshakemuksen yhteydessä sivutuotestatusta, hakemus on samaan aikaan vireillä aluehallintovirastossa.

Koko kaivoksen toimintaa koskevan ympäristöluvan nro 87/2022 mukaan loppuun liuotettu malmi luokittuu vaaralliseksi jätteeksi. Toisen vaiheen liuotusalueet ovat liuotuksen päättymisen jälkeen luokitukseltaan suuronnettomuuden vaaraa aiheuttavia kaivannaisjätteen jätealueita. Hakijan mukaan rautasakan sijoittaminen sekundääriliuotusalueelle ei muuta alueen kemiallista luonnetta rautasakan vähäisen määrän vuoksi.

Hakijan mukaan rautasakan sijoittamisella ei ole vaikutuksia kasojen toimintaan, eri aineiden liukenemiseen, kasojen stabiliteettiin tai kasojen sulkemistoimiin pitkälläkään aikavälillä. Kasojen toimintaa ja kiertoliuoksen laatua seurataan osana prosessiseurantaa. Sekundäärikasojen ympäristönsuojelurakenteiden toimivuutta ja mahdollisia ympäristövaikutuksia seurataan tarkkailuohjelman mukaisesti, samoin primääriliuotusalueen. Rautasakan välivarastointi ei hakijan mukaan lisää primääriliuotusalueelle tulevan veden määrää, eikä vedestä aiheudu vaikutuksia ympäristöön tai myöhempiin prosessivaiheisiin. Rautasakan sijoittamisen mahdolliset vaikutukset liuotusprosessiin voidaan havaita keruuojissa tehtävässä tuotannon tarkkailussa.

Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä aluehallintoviraston verkkosivuilla osoitteessa https://ylupa.avi.fi.

Lisätietoja ympäristönsuojelutarkastaja Taina Huttunen, puh. 040 586 3159 tai etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena lausuu hakemuksesta seuraavaa:

Lupajaosto katsoo, että on jätehierarkian periaatteiden mukaista viedä rautasakka bioliuotukseen, koska sillä vältetään rautasakan loppusijoittaminen kaatopaikalle. Tulisi kuitenkin harkita olisiko  rautasakan kasoille vieminen tarpeen mahdollistaa ainakin aluksi vain määräaikaisena. Lupajaoston mielestä luvassa tulee määrätä tehostettu tarkkailu, jonka kautta saadaan tarkempaa tietoa kasoille viemisen ympäristövaikutuksista.

Kuivattua rautasakkaa on hakemuksen mukaan välivarastoitu Vaasan hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen primääriliuotuskentän pohjoisosassa. Hakemuksessa todetaan, että välivarastointialueen rakenne sekä vesienhallinta vastaavat primääriliuotusaluetta ja sen pohjarakennetta. Lausuttavana olevan hakemuksen mukaisessa toimintamallissa pitkäaikaista rautasakan varastointitarvetta ei normaalitoiminnan aikana olisi. Lyhyiden katkosten kuten huoltoseisakkien aikana välivarastointi voidaan hakemuksessa esitetyn mukaan tehdä primääriliuotusalueella. Rautasakka varastoidaan kalvotetulla alueella, jonka vedet ovat mukana primääriliotusalueen liuoskierrossa. Varastointi ei tule lisäämään primääriliuotusalueelle tulevan veden määrää. Varastointialueella muodostuvan veden laatua ei ole hakemuksen mukaan selvitetty tarkemmin. Hakemuksessa todetaan, että veden määrä on vähäinen primääriliuotusalueella kiertävän veden määrään verrattuna. Vedestä ei arvioida aiheutuvan vaikutuksia ympäristöön, koska liuotusalueen tiivis pohjarakenne estää veden kulkeutumisen ympäristöön. Lupajaosto toteaa, että mikäli rautasakkaa joudutaan varastoimaan, sen varastointimäärälle on asetettava luvassa yläraja. Luvassa on myös määrättävä seuraamaan varastointialueella muodostuvan veden määrää ja laatua.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §