Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 21.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Kaavoituskatsaus 2024

KAJDno-2023-1474

Valmistelija

  • Anne Siltavuori, Kaupunginarkkitehti, anne.siltavuori@kajaani.fi

Perustelut

Ympäristöteknisellä toimialalla on valmisteltu vuosittainen kaavoituskatsaus (MRL 7 §), jossa esitellään Kainuun liitossa ja Kajaanin kaupungissa vireillä olevat ja lähiaikoina vireille tulevat kaavahankkeet, jotka eivät ole merkitykseltään vähäisiä. Kaavoituskatsaus on keskeinen tiedollinen pohja sille, että kuntalaiset voivat vaikuttaa kunnan kaavoitusprosessiin ja kaavojen sisältöön. Kaavoituskatsaus laaditaan vuosittain ja tarvittaessa sitä voidaan tarkistaa vuoden aikana. Katsauksessa esiteltyjen kohteiden lisäksi voi käynnistyä kiireellisiä kaavahankkeita, joista tiedotetaan kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla ja mahdollisesti paikallislehdessä. Keväällä julkaistavassa Kajaanin kaupungin tiedotuslehdessä kaavoituskatsaus jaetaan joka talouteen.

Kaavoituskatsauksessa esitetyt kaavahankkeet perustuvat maankäyttöpoliittisessa ohjelmassa hyväksyttyyn kaavoitusohjelmaan vuosille 2023­ - 2026. Painopiste kaavoituksessa tulee lähiaikoina olemaan elinvoimaa ja työpaikkakehitystä tukevissa kaavahankkeissa. Kaavojen aikataulut ovat tavoitteellisia, joihin voivat vaikuttaa mm. kaavaan liittyvät selvitykset ja niiden laajuus, ennakoimattomat ja kiireelliset suunnittelutehtävät sekä käytettävissä oleva henkilöstö- ja taloudellinen resurssi. Meneillään olevalla maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksella, joka on jo osin voimassa mm. digitalisaatiota edistävänä lakina rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä sekä 1.1.2025 voimaan tulevassa rakentamislaissa, on myös kaavoituksen aikatauluihin ja resursseihin liittyviä vaikutuksia.

Hallintosääntö muuttui (KV 31.5.2021) siten, että kaupunginhallitus hyväksyy muut kuin vaikutuksiltaan merkittävät asemakaavat ja asemakaavamuutokset. Tämä keventää ja nopeuttaa vaikutuksiltaan keskikokoisten kaavojen käsittelyä. Merkittävät asemakaavat ja asemakaavamuutokset hyväksyy edelleen valtuusto ja ympäristötekninen lautakunta hyväksyy vaikutuksiltaan vähäiset asemakaavat kuten aiemmin.

Yleiskaavoituksen painopiste on vihreän siirtymän hankkeissa. Tuulivoimaosayleiskaavoja on vireillä kahdeksan ja kaksi selvitysvaiheessa. Muita merkittäviä yleiskaavoja ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Paltaniemen kyläalueen osayleiskaava sekä laajan Vuolijoen Oulujärven rantaosayleiskaavan päivitys. 

Asemakaavoissa korostuu keskustan kehittäminen ja täydennysrakentaminen sekä työpaikkatarjontaa lisäävät kaavat. Raatihuoneentorin funkkiskorttelin sekä Välikadun täydennysrakentaminen mahdollistaa keskustan kerrostalotarjonnan lisäämisen ja elinvoiman vahvistamisen. Sotkamontien teollisuusalueen kaavoittaminen lisää yritystonttitarjontaa hyvällä sijainnilla. Peuraniemen jätevedenpuhdistamon asemakaavan muutoksella mahdollistetaan uuden korvaavan puhdistamon toteuttaminen.

Uusia asemakaavoitettavia pientaloalueita muutaman vuoden sisällä ovat keskustan läheisyyteen sijoittuvat Pyörteen sekä Kuusanmäen pientaloalueet.

Asemakaavan pientalotonttivarannon suhde tonttien kysyntään nähden on hyvä. Omakotitalojen rakentamisen määrä puolittui edellisvuodesta. Laskua tapahtui erityisesti haja-asutusalueella. Pientalotontteja on asemakaavoitettu viime vuosina eri puolille kaupunkia mm. Kangasmaastoon, Pohjois-Kättöön sekä Lehtikankaalle. Kaupungilla ja yksityisillä on tarjolla vapaita omakotitalotontteja tällä hetkellä 231, joista 206 valmiin kunnallistekniikan piirissä. Vapaita asuinpientalo- ja rivitalotontteja on 26. Kerrostaloja Kajaanissa rakennetaan keskimäärin yksi vuodessa. Keskustassa ja sen lähialueilla on tarjolla yksittäisiä kerrostalotontteja mm. Niskantiellä ja Vienankadulla sekä useampi tontti Sammonkaaressa ja Rajavartiostossa.

Lisätietoja asiasta antaa kaupunginarkkitehti Anne Siltavuori, p. 044 7100 834 tai sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@kajaani.fi                                            

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto merkitsee tiedoksi kaavoituskatsauksen 2024.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §