Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 21.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelma vuonna 2024 ja valvonnan toteutuminen vuonna 2023

KAJDno-2017-292

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi
  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi
  • Elias Voutilainen, elias.voutilainen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontasuunnitelma vuosille 2021–2025 hyväksyttiin lupajaostossa 16.12.2020. Suunnitelmaan perustuen laaditaan vuosittain valvontaohjelma.

Ympäristönsuojeluasetuksen mukaan valvontaohjelmassa on oltava:

  1. suunnitelma ohjelmakaudella toteutettavista erityyppisten luvanvaraisten, ilmoituksenvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määräaikaistarkastuksista;
  2. tiedot muista säännöllisen valvonnan toimenpiteistä;
  3. kuvaus edellisen kauden valvontaohjelman tavoitteiden toteutumisesta.

 

Valvontaohjelma vuodelle 2024

Kajaanin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelma vuodelle 2024 sisältää laitos- tai toimialakohtaisen suunnitelman vuoden aikana tehtävistä määräaikaistarkastuksista ja muista suunnitelmallisista tarkastuksista ja valvontatoimenpiteistä. Valvontaohjelmaan sisältyvät myös jätelain 100 §:ssä tarkoitetun jätteen ammattimaisen keräystoiminnan kohteet. Vuoden 2023 valvonnan tavoitteiden toteutuminen on kuvattu valvontaohjelmassa.

Ympäristönsuojelulain nojalla lupa- ja ilmoitusvelvolliset ja rekisteröidyt toiminnot tarkastetaan 1–10 vuoden välein ja maa-aineskohteet 1–3 vuoden välein. Vuonna 2024 valvontakohteita on yhteensä 101, ja määräaikaistarkastus on suunniteltu tehtäväksi 40 kohteeseen, jos kohteessa on luvan, ilmoituksen tai rekisteröinnin mukaista toimintaa vuonna 2024.

Maa-ainesten ottolupia on voimassa 18 ottoalueella. Lisäksi kaksi päättynyttä maa-aineslupaa on edelleen valvonnassa. Vuonna 2024 on suunniteltu tarkastettavan kaikki kohteet.

Määräaikaistarkastuksista ja maa-aineslupien valvonnasta peritään maksutaksan mukainen valvontamaksu.

Valvontaohjelmassa esitetään myös muiden toimintojen suunniteltu valvonta. Vuonna 2024

  • tarkastetaan merenkulun ympäristönsuojelulain mukaiset huvivenesatamien jätehuoltosuunnitelmat
  • jatketaan vaarallista jätettä tuottavien autokorjaamoiden ja -huoltamoiden tarkastuksia.

 

Vuoden 2023 valvontaohjelman toteutuminen

Vuonna 2023 valvontakohteita oli yhteensä 96. Vuoden 2023 valvontaohjelmassa määräaikaistarkastus suunniteltiin 36 kohteelle, joista tarkastus tehtiin 27 kohteelle. Lisäksi tarkastettiin kaikki toiminnanharjoittajien tekemät vuosiraportit. Kohteisiin, joissa ei ollut luvan, ilmoituksen tai rekisteröinnin mukaista toimintaa vuonna 2023, ei tehty tarkastuskäyntiä, vaikka kohde oli valvontaohjelmassa.

Maa-aineslain mukaisia valvontakohteita vuonna 2023 oli 20 ottopaikkaa. Valvontaohjelmassa oli esitetty tarkastusta 20 kohteelle, joista tarkastettiin 14 ottopaikkaa. Aluetta, jossa ei ollut ottotoimintaa vuonna 2023, ei tehty tarkastusta, vaikka kohde oli valvontaohjelmassa.

Valvontaohjelma vuodelle 2024 on liitteenä. Valvontakohdeliitteet on tarkoitettu vain valvontaviranomaisen sisäiseen käyttöön eivätkä ne ole julkisia.

Lisätietoja antaa johtava ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen, puh. 044 4214 397, etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto vahvistaa ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelman vuodelle 2024.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §