Ympäristötekninen lautakunta, kokous 23.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Arkiliikkumisen ohjauksen suunnitelma

KAJDno-2022-1438

Valmistelija

  • Jari Kauppinen, Suunnittelupäällikkö, jari.kauppinen@kajaani.fi
  • Teemu Rissanen, Suunnitteluinsinööri, teemu.rissanen@kajaani.fi

Perustelut

Liikkumisen ohjaus on viisaan liikkumisen edistämistä muun muassa neuvonnalla, markkinoinnilla, liikkumisen suunnittelulla sekä palvelujen koordinoinnilla ja kehittämisellä. Tavoitteena on vähentää yksin omalla autolla ajamista sekä kasvattaa joukkoliikenteen ja muiden liikkumispalveluiden sekä kävelyn ja pyöräilyn suosiota. Suunnitelman laatimiseen on Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myöntänyt tukea 15.000 €, joka kattaa 75 % konsulttityön kustannuksista. Konsulttina työssä ovat toimineet Sweco Oy ja Afry Oy.

Suunnittelutyössä laadittiin Kajaaniin liikkumisen ohjauksen suunnitelma sekä kestävien matkaketjujen kehittämissuunnitelma, jossa selvitettiin kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamisedellytykset sekä liityntäpyöräpysäköinnin periaatteet. Suunnitelma on luonteeltaan toimenpiteitä linjaava, ja kunkin toimenpiteen toteuttaminen tapahtuu mm. käytettävissä olevat resurssit huomioiden.

Laaditun suunnitelman pohjalta Kajaanissa voidaan käynnistää määrätietoinen ja systemaattinen liikkumisen ohjaustyö, kilpailuttaa kaupunkipyöräjärjestelmä sekä kehittää liityntäpyöräpysäköintiä. Liikkumisen ohjaustyön systemaattinen edistäminen vaatii pitkäjänteistä työtä, jossa tulokset eivät välttämättä tule esiin välittömästi. Kuitenkin liikkumisen vähähiilisyyteen ja päästöttömyyteen pyrittäessä kaikkia käytettävissä olevia keinovalikoimia on hyödynnettävä. Pidemmän aikavälin tavoitteena on saada Kajaanin jalankulun, pyöräliikenteen ja joukkoliikenteen kulkutapaosuutta nostettua. Työssä määritetyt toimet edistävät tätä tavoitetta hyvin.

Suunnitelmassa tarkasteltiin kolmea osa-aluetta: liikkumisen ohjaus, liityntäpyöräpysäköinti ja kaupunkipyöräjärjestelmä.

Kajaanissa on potentiaalia kehittää kestävää liikkumista ja nostaa kestävien kulkutapojen kulkumuoto-osuutta. Kajaani on kompakti kaupunki, jossa monet palvelut ovat lähellä toisiaan. Lyhyet välimatkat ovat otollisia jalankululle ja pyöräliikenteelle. Asennekasvatuksen tärkeys korostuu kestäviin kulkumuotoihin kannustamisessa. Kajaanissa kestävien liikkumismuotojen markkinointi on ollut vähäistä ja satunnaista. Kestävät kulkumuodot kaipaisivat enemmän huomiota ja säännöllisempää liikkumisen ohjauksen työtä.  Liikkumisen ohjaukseen tulisi panostaa, ja toiminta tarvitsee kunnolla toimiakseen vastuuhenkilön, mielellään täysipäiväsen sellaisen. Tätä on mahdollista yrittää käynnistää valtion projektirahoilla, jos aiheeseen liittyvä haku avautuu esim. Traficomilla. Jatkossa kustannusvastuu siirtyisi kaupungille. Vuosikellon avulla tulisi hyödyntää erialaisia valtakunnallisia liikkumisen kampanjoita, ja tuoda niitä paikallisesti esille. Koululaisia tulee kannustaa kulkemaan koulumatkat jalan ja pyörällä sen sijaan, että vanhemmat kuskaavat heitä autoilla aiheuttaen ruuhka- ja vaaratilanteita koulun lähialueella. Työikäisiä tulisi saada taivaltamaan työ- ja asiointimatkoistaan enemmän jalkaisin ja pyörällä. Talvikunnossapito nousee useassa yhteydessä esille, kun puhutaan miksi ei liikuta talvella jalkaisin ja pyörällä. Pyöräilyagenttitoimintaa ollaan virittelemässä useammassakin kaupungissa. Agenttitoiminnalla tavoitellaan informaation lisäämistä kunnossapidosta.

Pyöräpysäköinti on yksi keino nostaa pyöräilyn infran palvelutasoa. Liityntäpyöräpysäköinti tarkoittaa terminä polkupyöräilyn ja joukkoliikenteen yhdistämiseen tarvittavaa pysäköintimahdollisuutta. Tyypillinen, jo toteutettu kohde on Matkakeskus. Selvityksen mukaan myös sinne on tarvetta lisätä pyöräparkkeja, erityisesti katettuja ja runkolukittavia telineitä. Muita liityntäpyöräpysäköinnin tarpeita ilmenee vilkkaimpien linja-autopysäkkien yhteydessä. Erityisesti muutamat maaseudulla sijaitsevat koululaisten käyttämät pysäkit on tarpeen varustaa pysäköintimahdollisuudella, koska oppilaat saapuvat usean sadan metrin matkan pysäkille pyörillä.

Suunnitelmassa tarkasteltiin kaupunkipyöräjärjestelmän toimintaedellytyksiä Kajaanissa. Kaupunkipyöräjärjestelmä tukisi kaupungin profiilia kestävän liikkumisen tukemisessa. Selvityksen perusteella päädyttiin 100 pyörän ja 30 asemapisteen malliin. Kaupunkipyöräjärjestelmä on tarkoituksenmukaista hankkia palvelun ostona alan toimijalta. Markkinoilla on useampia yrityksiä, jotka toimittavat pyöräjärjestelmiä kaupungeille. Järjestelmän kustannukset haarukoitiin 200-300.000 € / vuosi sähköavusteisilla pyörillä toteutettuna. Ilman sähköavusteisuutta hinta jäisi arvioiden mukaan hieman yli puoleen tästä. Kaupunkipyöräjärjestelmän mahdollisesta hankinnasta tarvitaan erillinen päätös, mikäli hankinnan käynnistämiseen päädytään.

Pelkät liikkumisen ohjauksen keinot eivät silti riitä kestävän liikkumisen edistämiseen. Nykyisiä jalankulku- ja pyöräväyliä tulee kehittää ja niitä pitäisi olla nykyistä enemmän. Myös pyöräpysäköintiä on kehitettävä erityisesti palveluiden lähellä. Pyöräpysäköinnin laatuun kiinnitetään enemmän huomiota lisäämällä katoksia sekä runkolukittavia telineitä.  Katoksellisuus lisäisi myös ympärivuotisen pyöräilyn mahdollisuuksia.

Jatkossa eri kulkutapaosuuksien jakautumista tullaan seuraamaan entistä tavoitteellisemmin. Kaupunki on osallistunut valtakunnalliseen henkilöliikennetutkimukseen, jonka tulokset julkaistaan lähiaikoina. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, kuinka innokkaasti kuntalaiset ovat käyttäneet ja ovat jatkossa halukkaista suosimaan kestäviä liikkumismuotoja. Tutkimuksessa on mukana lukuisia kaupunkeja, joten vertailu verrokkeihin on nähtävissä tuloksista.

Lisätietoja suunnitelmasta antavat suunnittelupäällikkö Jari Kauppinen, puh. 044 7100034, sekä suunnitteluinsinööri Teemu Rissanen, puh. 044 7100360, sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta hyväksyy laaditun ”Kajaanin kestävät matkaketjut ja liikkumisen ohjauksen suunnitelman”. Suunnitelman sisältämiä toimenpiteitä pyritään edistämään käytettävissä olevien resurssien puitteissa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin ympäristötekninen lautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Faksinumero: 08 6155 2510
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.