Kuvaus
WestWind Solar Vuolijoki Oy:n hakemus kohdistuu Kajaanin kaupungin Vuolijoen kylässä Keisarintien varrella sijaitsevista tiloista 205–416–16–44, 205–416–13–48 ja 205–416–13–52 vuokratulle määräalalle, jonka pinta-ala on noin 50 ha. Hankealue sijaitsee noin 38 km Kajaanin keskustasta länteen entisellä Vaivassuon turvetuotantoalueelle. Lähin asuinkiinteistön pihapiiri sijaitsee hankealueen naapurissa noin 20 metrin etäisyydellä ja lähin tiiviimpi asutus on Vuolijoen taajama noin 3 kilometrin etäisyydellä koilliseen. Alue sijoittuu Kokkolantien ja Vaalantien yhdistävän Keisarintien (maantie 8770) varteen.
Hankealueelle on suunnitteilla rakentaa aurinkovoimala, jonka teho on 46 MWp. Aurinkovoimalaitos koostuu paneelikentistä, inverttereistä, muuntamoista, keskijännitekaapeleista ja huoltorakennuksista sekä tarvittavista huolto- ja pelastusteistä. Alueelle on myös suunnitteilla rakentaa sähköenergiavarasto, jonka koko on 10–15 MW kattaen pinta-alaltaan noin 1 000–2 000 m2 suuruisen alueen. Hankealueen rakennelmien (huolto- ja pelastustiet, sähkönsiirtolinja sekä muut toimintaan liittyvät järjestelmät) sijainnit tarkentuvat alueen rakennussuunnittelun yhteydessä.
Liite, Suunnittelutarveratkaisuhakemus Vaivassuo WestWind (saapunut 15.10.2024)
Suunnittelutarveratkaisun tarve ja toimivalta
Hakemus on saapunut ennen 1.1.2025 voimaan tullutta Rakentamislakia (751/2023) jolloin käsittelyssä sovelletaan hakemuksen jättöpäivänä voimassa ollutta Maankäyttö- ja rakennuslakia (132/1999).
Maankäyttö- ja rakennuslain 16 § ja 137 §
WestWind Oy:n suunnittelema aurinkovoimalahanke tarvitsee rakennusluvan ja lisäksi suunnittelutarveratkaisun laajemman harkinnan tarpeen vuoksi. Hanke sijoittuu alueelle, jolla ei ole rakentamista ohjaavaa yleis- tai asemakaavaa. MRL 16 §:n mukaan suunnittelutarvealuetta koskevia säännöksiä sovelletaan sellaiseen rakentamiseen, joka ympäristövaikutusten merkittävyyden vuoksi edellyttää tavanomaista lupamenettelyä laajempaa harkintaa.
Päätöksen suunnittelutarveratkaisusta tekee Kajaanin kaupungin hallintosäännön (27 § KV 1.4.2025, voimaantulo 2.4.2025) mukaisesti ympäristötekninen lautakunta.
KAAVATILANNE
Valtioneuvoston 29.4.2009 vahvistamassa Kainuun maakuntakaava 2020:ssä ja 24.2.2020 voimaan tulleessa Kainuun vaihemaakuntakaava 2030:ssä hankealue kuuluu EOt-alueelle. Merkinnällä EOt osoitetaan energiahuollon kannalta tärkeät turvetuotannossa olevat suoalueet, joiden osalta turvetuotanto on käynnistynyt tai jotka on kunnostettu turvetuotantoa varten tai joilla on turvetuotantoa varten voimassa oleva ympäristölupa. Turvetuotantoalueiden käyttöönoton suunnittelussa on otettava huomioon tuotantoalueiden yhteisvaikutus vesistöihin sekä tuotantopinta-alan poistumat ja poistumien uusi maankäyttömuoto.
Alueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa tai asemakaavaa.
HANKKEEN KUVAUS
Aurinkovoimalahankkeessa on alustavasti päädytty tekniseen ratkaisuun, jossa käytetään 25°–35° (asteen) kulmassa etelään suunnattuja aurinkopaneeleja. Paneelit asennetaan riveittäin järjestettyihin kiinteisiin telineisiin. Paneelikentät tullaan jakamaan sopivan kokoisiin alueisiin, joiden ympärillä ja välissä kulkee aurinkopuiston huoltotiet, jotka toimivat myös alueen pelastusteinä. Aurinkopaneelitelineiden mahdollisia perustamistapoja ovat ruuvi- tai lyöntipaalutus tai betonipaino. Suunnitelmissa on varauduttu myös akkutekniikkaan perustuvaan energiavaraston rakentamiseen. Akut sijoitetaan kivennäismaalle mm. paloturvallisuuden vuoksi. Sijoituspaikka päätetään maaperätutkimuksen ja erillisen investointilaskelman jälkeen. Myös pelastuslaitoksen ohjeistukset vaikuttavat sijoituspaikkaan. Meluvaikutusten osalta puistomuuntamoista ja inverttereistä tulee jonkin verran sirinää, voimakkuudeltaan noin 30 dB. Meluvaikutus on paikallinen ja ääni vaimenee kuulokynnyksen alapuolelle puiston ulkopuolella.
Hankealue on käytöstä poistunut turvetuotantoalue, joka on osittain kasvittunut. Puustoa on kasvanut turvetuotannosta aikaisemmin poistuneelle alueelle entisiin sarkaojiin. Puusto on ohutrunkoista ja lyhytkasvuista leppää ja pajua. Puuston välissä on avoimia kohtia paikoitellen sarkojen suuntaisesti. Alueella on myös laajasti heinikkoa. Hankealue ei sijoitu luonnonsuojelualueille. Lähimmät luonnonsuojelualueet sijoittuvat noin 6 kilometrin etäisyydelle kaakkoon ja lounaaseen. Hankealueelta lähimpään Metsäkeskuksen rekisterin metsälakikohteeseen on noin 1,7 km. Lähimmät linnustollisesti tärkeät ja arvokkaat alueet sijoittuvat noin 6 kilometrin etäisyydelle kaakossa.
Hankealueella ei ole rakennuksia. Hankealuetta lähinnä oleva rakennus on noin 20 metrin päässä sijaitseva muu rakennus. Paneelien sijoitus suunnitellaan niin, että lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 100 m päässä paneeleista ja seuraavat noin 200 m etäisyydellä. Asuinrakennusten pihapiireissä on myös puustoa ja osin piharakennukset sijaitsevat hankealueen ja asuinrakennusten välissä, jotka osaltaan suojaavat näkymää asuinrakennuksilta hankealueelle.
Hankealue ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Lähin luokiteltu pohjavesialue on noin yhden kilometrin etäisyydellä lounaassa sijaitseva Hautakankaan pohjavesialue. Hankkeella ei arvioida olevan vaikutuksia pohjavedenlaadulle tai pohjaveden muodostumis- ja kulkeutumisolosuhteisiin.
Aurinkovoimalan rakentaminen muuttaa hankealueen käyttöä, joka vaikuttaa alueella muodostuviin hulevesiin. Hulevesien määrä sekä ravinne- ja kiintoainekuormitus alueella nousee hieman rakentamisen ja puuston kaatamisen myötä, jolla voi mahdollisesti olla vaikutuksia hankealueen lähellä oleviin vesistöihin. Vaivassuon aurinkovoima-alueen ympäristö on melko voimakkaasti ojitettua aluetta. Hulevesien käsittelyllä ja hallinnalla voidaan kuitenkin vähentää riskiä ja vaikutuksia vesistöihin. Valmiin aurinkovoimatuotantolaitoksen toiminnan aikaiset vaikutukset vesistöihin arvioidaan olevan vähäisiä ja hankkeen jatkosuunnittelussa otetaan huomioon hankealueen nykyinen vesitalous ja aurinkovoimalan mahdollisesti vaatimat toimenpiteet rakennuspaikan vesienhallinnaksi.
Liite, Hankesuunnitelma Vaivassuo WestWind
Oheisliitteet, Hankesuunnitelman liiteasiakirjat mm. ympäristöselvitys, hulevesiselvitys, hiilitaselaskelma
KUULEMINEN
MRL 173 §:n mukaan on ennen suunnittelutarveratkaisun tekemistä kuultava asiasta naapureita tai muita, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa.
Kaupunki on kuullut 16 hankealueen rajanaapuria 23.10.2024 lähetetyllä kirjeellä. Suunnittelutarveratkaisuhakemuksesta on lisäksi tiedotettu 30.10.2024 kuulutuksella kaupungintalon sähköisellä ilmoitustaululla ja 30.10.2024 ilmestyneessä Koti Kajaani -lehdessä. Rakennushankkeen hakemusasiakirjoihin on ollut mahdollisuus tutustua Kajaanin kaupungintalolla ja kaupungin verkkosivuilla 30.10.-13.11.2024 välisenä aikana.
Määräaikaan mennessä tuli viisi muistutusta sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen naapurinkuulemislausunto hankealueen rajoittuessa sen hallinnoimaan tiealueeseen. Ilmatar Energy Oy:n antaman muistutuksen perusteella todettiin hankealueen virheellinen aluerajaus yhden kiinteistörajan osalta (vaikutus pienensi kokonaisalaa noin 5 ha). Kiinteistörajatarkistuksen jälkeen hakemus kuultiin rajanaapureilta uudelleen 21.11.2024 lähetetyllä kirjeellä sekä tiedotettiin toistamiseen 27.11.2024 kuulutuksella ja korjatut hakemusasiakirjat olivat nähtävillä 27.11.-11.12.2024 välisen ajan. Toisella kuulemiskierroksella ei tullut yhtään uutta muistutusta.
Muistutukset
Aiemmasta kuulutuksesta saaduissa muistutuksissa kaksi rajanaapuria pyysi muistutuksessaan huomioimaan rakentamisen aikana kiinteistöilleen tulevan vesijohdon sijainnin hankealueella. Kolmas muistutus koski kiinteistörajan tarkkuutta aikaisemman turvetuotannon yhteydessä hävinneen rajapyykin vuoksi.
Hakijan vastine: Muistutuksen antaneiden kahden rajanaapurikiinteistön vesiputken sijainti paikallistetaan maaperätutkimuksen yhteydessä rakennuslupavaiheessa. Putket voidaan tarvittaessa siirtää ilman, että talouksille aiheutuu kustannuksia. Myös kiinteistörajat epäselvien rajapyykkien osalta tarkistetaan virallisen käytännön mukaisesti.
Kainuun Lintutieteellisen yhdistyksen jättämässä muistutuksessa tuotiin esille Vaivassuon entisen turvetuotantoalueen koko laajuudessaan olevan varsinkin syysmuuton aikana monien hanhilajien levähdysaluetta. Yhdistys esittää, että hanhien levähdysmahdollisuudet säilyvät alueella hankkeen aurinkovoimarakentamisesta huolimatta. Lisäksi yhdistys ehdottaa, että rakennustöiden yhteydessä luotaisiin alueelle uutta vesilinnulle sopivaa pesimäaluetta esimerkiksi ennallistamalla ainakin osa alueesta.
Ilmatar Energy Oy:n muistutuksessa todettiin, ettei suunnitellun hankkeen maanhallinta vastaa kaikilta osin esitettyä. Sen lisäksi huomautettiin hakemuksessa esitetystä suunnitellusta sähkönsiirtoreitistä, että suunnittelussa ei ole riittävällä tarkkuudella perehdytty maanhallintaan ja sen luomiin edellytyksiin luvituksen osalta.
Hakijan vastine: Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen muistutukseen hakija myöntää hankkeen vähentävän avoimia kosteikkoalueita Keisarintien varrella, mutta alueella säilyy kuitenkin laajoja peltoalueita lintujen levähdysalueina muuttojen aikoina. Hankealueella olevat ojat säilyvät jatkossakin linnuston käytössä ja lisäksi aurinkopaneelien tukirakenteet muodostavat pesimispaikkona pienille linnuille ulkomailla tehtyjen tutkimusten näyttöjen mukaan.
Vastineessaan hakija pahoittelee Ilmatar Energy Oy:n huomauttamaa virhettä hankealueen määrittelyssä. Asiakirjojen virhe on korjattu ja hankealueen rajat tarkistettu. Lisäksi hakija toteaa sähkönsiirtoreitin olevan alustava ja maakaapelin sähkönsiirtoreitin luvitus tulee tapahtumaan Suomessa vallitsevien käytäntöjen ja lainsäädännön mukaisesti.
Oheisliite, Kuulemisen muistutukset
Oheisliite, Hakijan vastine muistutuksiin
LAUSUNNOT
Hankkeesta on saatu lausunnot Kainuun Museolta, Kainuun liitolta, Kainuun Ympäristöterveyspalveluilta, Kainuun ELY-keskukselta, Kajaanin Vesi -liikelaitokselta ja Kainuun Pelastuslaitokselta sekä naapurinkuulemislausunto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueelta. Kiinteistörajatarkistuksen aiheuttamasta hankealueen pienenemisestä ja alustavan asemapiirroksen muutoksesta on tiedotettu lausuntopyynnön saajia.
Kainuun Museo on alueellinen vastuumuseo ja lausunnossaan se toteaa muun muassa, että hankealueella ei sijaitse valtakunnallisesti, maakunnallisesti tai paikallisesti arvokkaita rakennetun kulttuuriympäristön kohteita tai maisemia. Hankkeella ei katsota olevan vaikutuksia merkittäviin rakennetun kulttuuriympäristön (RKY) kohteisiin niiden etäisyyden vuoksi ja eikä hankealueella sijaitse muinaisjäännöksiä tai ne ovat aikaisemmissa maanmuokkaustoimissa tuhoutuneet. Lisäksi Kainuun Museo arvioi, että suunnitelluilla sähkösiirtoreiteillä potentiaali muinaisjäännöksien esiintymiselle on pieni. ”Kainuun Museo haluaa muistuttaa, että muinaismuistolain (295/1963) §14 mukaan, jos maata kaivettaessa tai muuta työtä suoritettaessa tavataan kiinteä muinaisjäännös, jota aikaisemmin ei ole tunnettu, on työ kohteen luona keskeytettävä välittömästi ja löydöstä on viipymättä tehtävä ilmoitus joko Museovirastolle tai alueellisen vastuumuseon (Kainuun Museo) arkeologille. Niin ikään muinaismuistolain §16 mukaisesti, jos alueelta löydetään muinaisesineeksi epäilty esine, tai sellaisen katkelma, on työt paikalla lopetettava välittömästi ja otettava viipymättä yhteys joko Museovirastoon tai alueellisen vastuumuseon arkeologiin.”
Kainuun liitto pyytää lausunnossaan täydentämään hakemuksen maakuntakaavan kaavamerkintöjä kattamaan hankealueeseen kohdistuvan kaavamerkinnän M suunnittelutarvemääräyksineen sekä mainitsee, että olisi hyvä kirjata myös muut lähialueelle sijoittuvat uusiutuvan energian tuotantoa koskevat maakuntakaavamerkinnät. Hankealue sijoittuu kuitenkin kokonaisuudessaan EOt-alueelle. Lisäksi Kainuun liitto toteaa seuraavaa: ”Suunnittelutarvehakemuksen kohteena oleva Vaivassuon EOt-maakuntakaavamerkintä on vanhentunut ja maakuntakaava ei näin ollen ole sen osalta ajantasainen. Kainuun liiton näkemyksen mukaan suunnittelutarvehankehakemuksessa on riittävällä tavalla perusteltu poikkeaminen voimassa olevasta maakuntakaavasta. Hankkeen tavoitteena on osoittaa maakuntakaavassa osoitetulle turvetuotantoon varatulle alueelle uusiutuvan energian tuotantoa (aurinkovoima).”
Kainuun ympäristöterveyspalvelut on terveydensuojeluviranomaisena todennut lausuntonaan seuraavaa: ” Aurinkovoimalatoiminta on maankäyttömuotona uusi entisellä turvetuotantoalueella. Käytettäessä suunnittelutarveratkaisua aurinkovoimaloiden rakennusluvan perusteena tulee erityisesti huomioida, että rakentaminen ei saa aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Asuinviihtyvyyteen kohdistuvia vaikutuksia voi syntyä myös mm. maankäytön ja maiseman muutoksista.”
Kainuun ympäristöterveyspalvelut painottaa lausunnossaan muun muassa, että hanke ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa lähiasutukselle melun, tärinän tai pölyn osalta. Rakentamisen aikaisten vaikutusten seuranta, erityisesti valumavesien osalta, ja mahdolliset lieventämistoimenpiteet on tarvittavilta osin otettava osaksi rakennuslupaa. Myös toiminnanaikaiset riskit ja riskienhallinta sekä selvitys mahdollisista ympäristövaikutuksista olisi esitettävä rakennuslupahakemuksen liitteenä. Lisäksi tarvittavien maamassojen määrä ja niiden mahdolliset kuljetustarpeet tulee esittää, mikäli niitä hankitaan hankealueen ulkopuolelta. Mahdollisten akkuvarastojen sijoittamisessa on huomioitava lähialueen asutus ja muut herkät kohteet.
Kainuun ELY-keskus toteaa lausunnossaan muun muassa luontoarvoista, että ennen rakennus-/rakentamisluvan myöntämistä hankealueelta ja siihen rajautuvilta kosteikoilta tulee selvittää EU:n luontodirektiivin IV-liitteeseen kuuluvan lajin eli viitasammakon esiintyminen sekä selvittää sen lisääntymis- ja levähdyspaikat. Mahdolliset havaitut paikat tulee huomioida suunnittelussa ja hankkeen toteutuksessa. Ympäristövaikutusten osalta Kainuun ELY-keskus pitää hakemuksen puutteena, että puistomuuntamoiden, inverttereiden ja akkujärjestelmän sijaintia ei ole esitetty alustavassa asemapiirroksessa ja koska lähellä sijaitsee asuinrakennuksia, rakennus-/rakentamislupavaiheessa tulee varmistaa näiden kohteiden terveellisyysvaatimukset. Myös alueen aitaus olisi hyvä ollut esittää jo alustavassa asemapiirroksessa. Kainuun ELY-keskus muistuttaa lisäksi, että jatkosuunnittelussa on syytä kiinnittää huomiota myös voimala-alueen hiilinieluja ja varastoja ylläpitävään rakentamiseen ja hoitoon sekä on arvioitava ilmastonmuutoksen sopeutumisen tarpeet ja ilmastoriskit, jotka liittyvät etenkin hulevesien hallintaan ja paloherkkyyteen.
Turvetuotannon valvonnan näkökulmasta Kainuun ELY-keskus ei näe estettä alueen aurinkovoiman rakentamiselle, sillä Vaivaissuo turvetuotantoalueen ympäristölupapäätös on lakannut olemassa voimasta 14.9.2021. Lisäksi Kainuun ELY-keskus pyytää huomioimaan seuraavaa: ” Kainuun ELY-keskus on 4.7.2019 (KAIELY/399/2015) hyväksynyt Vaivaissuon metsitettävien alueiden tuhkaamisen. Kleener Power Solutions Oy on pyytänyt lupaa levittää Kainuun Voimalta peräisin olevaa käsittelemäänsä tuhkaa Vaivaissuon ja Kivinevan turvetuotantoalueille lopetettujen turvetuotantoalueiden jälkikäytön parantamiseksi koeluoteisena toimintana.”
Lausuntonsa johtopäätöksessä Kainuun ELY-keskus toteaa seuraavaa:
” Kainuun ELY-keskus muistuttaa, että MRL 137 §:n 5 mom. mukaan noudatetaan soveltuvin osin, mitä 173 ja 174 §:ssä säädetään poikkeamismenettelystä. MRL 174 §:n 1 mom. mukaan kunta voi poikkeamispäätöksessä määrätä ehtoja poikkeamiselle, tässä tapauksessa suunnittelutarvepäätökselle. Koska tässä vaiheessa viitasammakon mahdollisia lisääntymis- ja levähdyspaikkoja ei ole vielä selvitetty, suunnittelutarvepäätöksen yhteydessä on perusteltua määrätä ehto selvityksen teettämisestä ennen hankkeen toteutusta. Kainuun ELY-keskus muistuttaa, että koska viitasammakko on luontodirektiivin liitteessä IV (a) tarkoitettu laji, lupa-asiaa ratkaistaessa on MRL 197 §:n 1 momentin mukaisesti otettava huomioon, ettei luonnonsuojelulain (9/2023) 78 §:n 2 momenttiin perustuvaa lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittämis- ja heikentämiskieltoa rikota.
MRL 137 §:ssä on säädetty rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella. Kuten hankesuunnitelmassa on todettu, hanke ei sijoitu asema- tai yleiskaava-alueelle, mutta sijoittuu voimassa olevassa Kainuun maakuntakaavassa turvetuotantoalueelle (EOt). Koska turvetuotanto on hankealueella loppunut, Kainuun ELY-keskus näkee, että hanke ei aiheuta haittaa alueiden käytön muulle järjestämiselle.”
Kajaanin Vesi -liikelaitos tuo lausunnossaan esille, että hankealueen luoteiskulmaa viistää tällä hetkellä käyttämätön syöttövesijohto, jonka säilytys ja käytettävyys on kuitenkin turvattava aurinkovoimalan rakentamisen yhteydessä. Kyseinen syöttövesijohto mukailee myös sähkösiirron suunnitellun vaihtoehdon 2 reitin linjausta. Kajaanin Vesi antaa lausunnossaan ohjeistuksen vaadittavista turvaetäisyyksistä sekä toimista, joilla varmistetaan, että syöttövesijohto ei vaurioidu. Lisäksi Kajaanin Vesi edellyttää aitausten ja muiden rakenteiden rakentamisen suunnittelussa huomioitavaksi, että Kajaanin Vedellä on oltava 24/7 välitön pääsy hankealueelle mahdollisiin korjaus- ja huoltotoimenpiteisiin.
Kainuun Pelastuslaitos antoi lausuntopyynnön vastineena pelastusviranomaisen yleislausunnon koskien aurinkopaneelikenttien suunnittelua ja rakentamista Kainuussa. Lausunnossa annetaan kattava ohjeistus koskien muun muassa seuraavia aihealueita aurinkovoimalaa suunniteltaessa ja rakennettaessa:
• voimalakentän sijoitusalueen huomioiminen suunnittelussa
• toiminnan harjoittajan vastuu alueen turvallisuudesta
• voimalakentän saavutettavuus pelastustoiminnassa
• palon leviämisen rajoittaminen voimalan alueella ja sen ympäristössä
• pelastustoimintaa tukevat järjestelyt
• voimala-alueen huolto ja kunnossapito
Liite, Kainuun pelastuslaitoksen yleislausunto aurinkovoimaloista
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue toteaa naapurinkuulemislausunnossaan muun muassa, että hankealue rajoittuu valaisemattomaan ja sorapintaiseen maantiehen 8770 (Keisarintie), jolle ei ole tiedossa tällä hetkellä suunnittelussa tai toteutuksessa olevia tienparannushankkeita, jotka tulisi asiassa ottaa huomioon. Lisäksi PoPELY toteaa, että mikäli alueelle kulkemiseen käytetään olevia tieliittymiä, on niiden käyttötarkoituksen muutos tai mahdollisten uusien liittymien rakentamisen lupa haettava Pirkanmaan ELY-keskukselta. Samoin rakentamisessa on huomioitava maantien 8770 suoja-alueen ulottuminen 20 metrin etäisyydelle maantien ajoradan keskilinjasta. Lausunnossa myös ohjeistetaan hankealueen aidan ja porttien sijoittamisesta maantiehen 8770 nähden sekä muistutetaan lupakäytänteistä sijoitettaessa kaapeleita tai muita rakenteita tiealueelle ja siellä työskennellessä. Lisäksi PoPELY pitää tärkeänä, että paneelien osalta kiinnitetään huomiota niiden häikäisyn ehkäisyyn siten, etteivät ne missään olosuhteissa aiheuta häikäisyä maantiellä liikkujille.
Liite, Lausunnot kokonaisuudessaan
Hakija on antanut lausuntoihin vastineensa, jossa se toteaa ottavansa jatko-suunnittelussa huomioon lausunnoissa tulleet ohjeistukset sekä mahdolliset lisätarkennukset. Nämä tullaan lisäämään rakennuslupavaiheessa tarkentuviin suunnitelmiin ja muun muassa energiavaraston rakentaminen on oma investointi, josta tehdään päätös erikseen.
Vastineensa mukaan hakija tulee noudattamaan rakentamisen jatkosuunnittelussa muun muassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen sekä Kajaanin Vesi -liikelaitoksen antamia ohjeistuksia suoja-alueista ja etäisyyksistä. Kajaanin Veden ja Kainuun Pelastuslaitoksen kanssa tullaan pitämään suunnittelukokoukset rakennuslupavaiheessa. Myös Kainuun ELY-keskuksen esittämä suojellun viitasammakon esiintymisen selvitys tullaan tekemään ennen rakennustöiden aloittamista. Hakija tulee huomioimaan Kainuun ympäristöterveyspalveluiden esittämät asiat.
Liite, Hakijan vastineet lausuntoihin
Lisätietoja asiasta antaa kaavasuunnittelija Minna Väyrynen p. 0401319437, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi
Ympäristötekninen lautakunta myöntää Vaivassuon aurinkovoimalan suunnittelutarveratkaisun seuraavin perusteluin ja ehdoin:
Perustelut
Hakemus täyttää MRL 137 §:ssä mainitut erityiset edellytykset suunnittelutarveratkaisulle. Hankkeen toteutettavuus on selvitetty asianmukaisesti ja todettu, että myönteinen suunnittelutarveratkaisu ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle ja yleiskaavoitukselle.
Maakuntakaavassa hankealueelle on osoitettu kaavamerkintä EOt, mutta Kainuun ELY-keskuksen lausunnossa on todettu, että loppuneen turvetuotannon vuoksi hanke ei aiheuta haittaa alueiden käytön muulle tarkastelulle. Kainuun liitto on myös omassa lausunnossaan todennut EOt kaavamerkinnän vanhentuneeksi ja sen näkemyksen mukaan suunnittelutarvehankehakemuksessa on riittävällä tavalla perusteltu poikkeaminen voimassa olevasta maakuntakaavasta. Näiden lausuntojen perusteella voidaan todeta, että hanke ei ole ristiriidassa maakuntakaavan merkinnän suhteen ja suunniteltu toiminta ei aiheuta haittaa alueiden käytön muulle järjestämiselle.
Hanke on sopiva yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta. Hanke on sopiva maisemalliselta kannalta, kun ehto suojapuustosta täyttyy, eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Hanke ei johda suunnittelutarvealueella vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Ilmastovaikutuksiltaan aurinkopuisto on merkittävä panostus puhtaaseen energiaan ja aurinkovoimala edistää Suomen sähköntuotannon päästötavoitteita ja vihreää siirtymää.
Ehdot
Ennen rakennusluvan myöntämistä on hakemuksessa esitettävä seuraavat selvitykset ja jatkosuunnittelussa huomioitava asiat:
- Hanketoimijan tulee esittää selvitys, onko alueella viitasammakon lisääntymis- tai levähdyspaikkoja ja huomioida selvityksen vaikutukset hankkeessa.
- Keisarintien varteen tulee jättää ja tarvittaessa istuttaa, riittävän leveä, vähintään 20 metriä, näkösuojan antava suojapuusto maisemavaikutuksien lieventämiseksi. Suojapuuston tulee olla sellainen, että se antaa näkösuojaa myös talviaikaan.
- Lähimpien asuinrakennusten ja paneelikenttien väliin tulee jättää noin 100 metrin etäisyys huolehtien riittävästä näkymän suojauksesta.
- Hankkeen edetessä rakennuslupavaiheeseen, on suunnitelmissa oltava huomioituna lausunnoissa esille tulleet seikat.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 16 §, 137 §, 173 §
Päätöksen voimassaolo
Päätöstä vastaava rakennuslupa on haettava kahden (2) vuoden kuluessa siitä, kun päätös on saanut lainvoiman.
Maksut
Myönteinen päätös 3000 €. Kielteinen päätös 220 €.