Perustelut
Päihde- ja riippuvuustyötä tehdään sekä ehkäisevänä että korjaavana työnä. Päihde- ja riippuvuustyöhön kuuluvat ehkäisevä päihdetyö, sosiaalihuollon yleiset ja erityiset päihde- ja riippuvuuspalvelut sekä terveydenhuollon järjestämä päihde- ja riippuvuushoito. Sosiaalihuollossa tehtävästä päihdetyöstä ja päihteidenkäyttäjille kohdennetuista sosiaalipalveluista säädetään sosiaalihuoltolaissa ja riippuvuuksien takia annettavasta hoidosta terveydenhuoltolaissa. Päihde- ja riippuvuushoidolla tarkoitetaan erilaisia avo- ja laitospalveluja, joista voi saada hoitoa ja kuntoutusta riippuvuushäiriöihin. Hyvinvointialueet vastaavat päihde- ja riippuvuustyön järjestämisestä. Työn tavoitteena on vähentää ja poistaa päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyviä terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta vaarantavia tekijöitä.
Sosiaalihuoltona hyvinvointialueiden on järjestettävä ainakin sosiaalityötä, sosiaaliohjausta, sosiaalista kuntoutusta ja asumispalveluja. Sosiaalihuollossa tehtävä päihde- ja riippuvuustyö on suunniteltava ja toteutettava siten, että se muodostaa toimivan kokonaisuuden muun sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa sekä hyvinvointialueella ja kunnissa tehtävän ehkäisevän päihdetyön kanssa. Lisäksi sosiaalihuoltolakiin lisättiin 1.7.2023 lukien hyvinvointialueille järjestämisvelvollisuus päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille päihdetyön palveluna järjestettävästä päiväkeskuspalvelusta, jonka tulee sisältää arjen välttämättömien toimintojen tukea ja sosiaaliohjausta. Palvelua tulee järjestää myös päihtyneille ja siinä on oikeus asioida nimettömästi. Palvelu on asiakkaalle maksuton.
Päihteisiin ja riippuvuuksien ehkäisyä, hoitoa tai haittojen vähentämistä ei voi hoitaa kukaan toimija kokonaan yksin. Haittojen ehkäisyn ja oikea-aikaisen ja riittävän avun ja tuen saamisen edellytyksenä on samaan tavoitteeseen toimiva kokonaisuus ja eri toimijoiden saumaton yhteistyö. Päihde- ja riippuvuustyöhön tarvitaan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden lisäksi järjestöt, asiakkaat ja heidän läheisensä, oppilaitokset, päivähoito, työelämäpalvelut ja sivistystoimi.
Ehkäisevä päihdetyö
Päävastuu ehkäisevästä päihdetyöstä kuuluu kunnalle (Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä). Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä. Sen tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnallekin. Työn tavoitteena on lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä ja niihin liittyvistä ilmiöistä sekä edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista päihteisiin liittyvissä asioissa. Lain mukaan ehkäisevä päihdetyö kattaa alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn.
Ehkäisevällä päihdetyöllä pyritään vaikuttamaan päihteiden kysyntään ja saatavuuteen ja sitä kautta päihteiden käyttöön. Kysyntään voidaan vaikuttaa esimerkiksi vuorovaikutteisella päihdekasvatuksella ja viestinnän keinoin, siis tarjoamalla tietoa päihteistä ja niiden vaikutuksista ja motivoimalla ihmisiä tekemään hyvinvointia edistäviä valintoja. Yhteisöissä tehtävä päihdetyö kattaa laajan joukon erilaisia toimia.
Päihteiden saatavuuteen voidaan vaikuttaa erilaisilla viranomaisten toimilla, joilla rajoitetaan ja säädellään päihteiden myyntiä tai anniskelua esimerkiksi ravintoloissa tai julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa. Saatavuuden rajoittamiseen tähtääviä toimia tehdään myös yhteistyönä viranomaisten, järjestöjen ja alkoholia myyvien ja markkinoivien elinkeinonharjoittajien kanssa. Pitkäjänteinen ehkäisevä päihdetyö vähentää inhimillistä kärsimystä, sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta sekä väestöryhmien välisiä terveyseroja, lisää työn tuottavuutta ja varmistaa väestön työ- ja toimintakyvyn myös tulevaisuudessa.
Kajaanin kaupungissa lakisääteisenä, monijäsenisenä ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavana toimielimenä toimii osallisuus- ja hyvinvointijaosto. Kaupungin ennaltaehkäisevä päihdetyö kohdistuu ennenkaikkea nuoriin ja lapsiin, mutta myös kaikkiin kuntalaisiin.
Kajaanin Päiväkeskus
Kajaanin Päiväkeskus hoitaa ehkäisevää ja korjaavaa päihdetyötä sekä toteuttaa muuta syrjäytymistä ehkäisevää sosiaalista toimintaa. Kohderyhmänä on mm. päihteiden väärinkäyttäjät, mielenterveysasiakkaat ja vapautuneet vangit. Päiväkeskus jakelee mm. lahjoituksina saaduista ruokatarvikkeista tehtyjä ruoka-annoksia, vaatteita ja kodintarvikkeita. Päiväkeskuksen tiloissa järjestetään päihdeohjaajan vastaanottoa ja muuta tukitoimintaa. Päiväkeskus työllistää toiminnassaan palkkatukityöllistettyjä, työkokeilijoita ja muita vajaatyökykyisiä.
Kajaanin kaupungin edustajat ja hyvinvointialueen edustajat pitivät tilannepalaverin 22.6.2024 Päiväkeskuksen toiminnan sisällöstä ja sen tukemisen tarpeesta. Asiaa käsiteltiin jälleen 4.12.2024 kaupungin ja hyvinvointialueen kuntaneuvottelussa. Molemmat osapuolet pitävät Päiväkeskuksen toimintaa tärkeänä ja tunnistavat sen tilanteen, mihin mahdollinen toiminnan päättyminen rahoituksen puutteessa johtaisi. Mikäli toiminta päättyisi, näkyisi se välittömästi katukuvassa, asiakaskunnan hyvinvoinnin merkittävänä huonontumisena ja kustannusten siirtymisenä toisaalle hyvinvointialueella ja kaupungilla.
Toiminnan rahoitus on turvattu kaupungin ja hyvinvointialueen myöntämillä avustuksilla vuoden 2025 loppuun. Kaupunki ja hyvinvointialue pyrkivät saamaan vuoden 2025 aikana laadittua pidempiaikaisen suunnitelman toiminnan tavoitteista ja rahoituksesta. Pidempiaikaisella suunnittelulla turvattaisiin toiminnan jatkuvuus ja sen kehittäminen.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi
Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.