Kaupunginhallitus, kokous 28.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Fimealle annettava lausunto Kajaanin 4. apteekin (Otanmäki) lakkauttamisesta

KAJDno-2024-684

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea suunnittelee Kajaanin kaupungin 4. apteekin, Otanmäen apteekin lakkauttamista ja pyytää asiasta kaupungin lausuntoa. Lausunnon antamiselle on myönnetty lisäaikaa 29.5.2024 saakka.

Kajaanin alueella on 4 apteekkilupaa: 1. apteekki Kauppakadulla ja sen alainen sivuapteekki Lohtajalla, 2. apteekki Prismassa, 3. apteekki Lehtikankaalla ja 4. apteekki Otanmäessä ja sen alainen sivuapteekki Vuolijoella.  

Otanmäen apteekkarille on myönnetty apteekkilupa toiselle paikkakunnalle ja Otanmäen lupa on tullut avoimeksi. Tässä yhteydessä Fimea suunnittelee apteekin lakkauttamista ja alueen apteekkitoiminnan turvaamista liittämällä Vuolijoen sivuapteekkivelvoite ehdoksi avoimeksi tulleeseen 2. alueen apteekkilupaan. Fimea katsoo, että apteekkipalvelujen riittävyys ei edellytä apteekin ylläpitoa Otanmäen alueella huomioon ottaen alueella asuvan tai asioivan väestön määrä, alueen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja lähialueella olevat muut apteekkipalvelut.  

Otanmäessä asuu runsaasti autottomia vanhuksia, maahanmuuttajia ja vierastyöläisiä. Otanmäen ja Vuolijoen välinen julkinen liikenne on vähäistä. Lisäksi Vuolijoen sivuapteekin tuotevalikoima on suppea. Otanmäen taajaman asukkaiden välttämättömien lääkkeiden ja muiden tuotteiden saatavuus edellyttää 4. apteekin säilyttämistä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kajaanin kaupunginhallitus esittää lausuntonaan, että Otanmäen 4. apteekki säilytetään. Alueen apteekkipalveluita ei voida turvata riittävästi Vuolijoen sivuapteekin toiminnalla. 

 

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Fimea