Kaupunginhallitus, kokous 28.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 111 Luonnonsuojelualueen perustaminen, Purojärvensuo, Kajaani

KAJDno-2024-652

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi

Perustelut

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus pyytää Kajaanin kaupungin lausuntoa yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Kajaanin Purojärven suon kohteelle. Lausunnolle on pyydetty lisäaikaa 29.5.2024 saakka. Asian diaarinumero on KAIELY/341/2024.

Perustettava luonnonsuojelualue sijoittuu kahdelle kiinteistölle: Ilkko 205-403-29-2 (noin 66 ha, maanomistaja Tornator Oy) ja Huovila 205-403-24-9 (noin 78 ha, maanomistaja Erikoissijoitusrahasto UB Metsä). Suojelu toteuttaa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistä Helmi-ohjelmaa. Ohjelman toteutus perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen.

Purojärvensuon alue on Kainuun maakuntakaavassa ja Koutaniemi-Vuoreslahti-Sarvivaara osayleiskaavassa osoitettu maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävänä kohteena. Alue sijaitsee noin 7 km Kajaanista länteen. 

Purojärvensuon kokonaisuudesta rauhoitetaan yhteensä noin 145 ha. Itäosan puustoiselta alueelta on poistettu puustoa suon ennallistamista varten. Purojärvensuo on maisemallisesti yhtenäisen suoaltaan muodostaman keskiboreaalisen vyöhykkeen välipintainen aapasuo. Suolta löytyy monipuolinen valikoima karuja neva- ja rämetyyppejä sekä hieman myös korpia. Purojärvensuon alueella esiintyy vaarantunutta tai silmälläpidettävää suoluontotyyppiä. Purojärvensuon luonnonsuojelu- ja virkistysarvoa nostaa sen sijainti Kajaanin keskustan lähialueella, jossa on säilynyt hyvin niukasti ojittamatonta suoluontoa.

Lausuntonaan Kajaanin kaupunki esittää seuraavaa:

Kajaanin kaupunki kannattaa Purojärvensuon suojelualueen perustamista.

Kajaanin kaupunki pitää hyvänä, että maakuntakaavassa ja Koutaniemi-Vuoreslahti-Sarvivaara osayleiskaavassa suojeltavaksi alueeksi merkitty Puronjärven suoalue nyt suojellaan. Suojelualueen toteutus on voimassa olevan kaavan mukainen.

Kajaanin kaupunki pitää tärkeänä, että kaupungin alueella sijaitsee Helmi-ohjelmaa toteutettavia kohteita, jotka vahvistavat luonnon monimuotoisuutta ja parantavat elinympäristöjen tilaa. On suotavaa, että ihmistoiminnan seurauksena heikentyneiden soiden tilaa parannetaan myös ennallistamisen keinoin, kuten tässä perustettavan suojelualueen länsiosassa tullaan tekemään. Luonnon monimuotoisuuden tilan parantamisen ohella suojeluhanke edistää kaupungin ekosysteemipalveluja, vesiensuojelua ja hiilensidontaa sekä muuta ilmastonmuutoksen hillintää ja muutokseen sopeutumista.

Lähialueelle sijoittuu entuudestaan Kontiokurun luonnonsuojelualue, joka on Kajaanin kaupungin  ekologisessa verkostossa huomioitu paikallisesti arvokkaana kohteena. Tämä uusi Purojärvensuon luonnonsuojelualue tulee siten vahvistamaan Koutaniemi-Vuoreslahti-alueen merkitystä ekologisessa verkostossa.

Suojelualue sijaitsee lähellä Kouta-Vuores retkipolkuja, jolloin sen mahdollinen virkistyskäyttö tulevaisuudessa voi tukeutua retkipolkujen olemassa olevaan paikoitus- ja retkeilyinfrastruktuuriin. Samalla edistetään ja monipuolistetaan koko Koutaniemi-Vuoreslahti-alueen vetovoimaisuutta koko perheen retkikohteena. 

Lisätietoja asiasta antaa johtava ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen, p. 044 421 4397, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa esittelytekstin mukaisen lausunnon yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Kajaanin Purojärven suon kohteelle.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Kainuun ELY-keskus