Perustelut
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pyytää Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Vuottolahden kalastuskunnan hakemuksesta koskien Ounasjokisuun uuden veneväylän ruoppaamista kaivamalla ja ruoppausmassojen läjittämistä. Asian diaarinumero on PSAVI/14228/2023. Lausunto tulee jättää 25.4.2024 mennessä.
Kuvaus hankkeesta ja sen vaikutuksista
Vuottolahden kalastuskunta hakee vesilain mukaista lupaa Ounasjokisuun uuden veneväylän ruoppaamiseen kaivamalla, humuskuoppien kaivamiseen ja ruoppausmassojen läjittämiseen maa-alueille. Hankealue sijaitsee noin 20 kilometriä Kajaanin keskustasta lounaaseen. Oulujärven Ounaslahteen laskevan Ounasjoen jokisuuta on tarkoitus kunnostaa ja kaivamalla ruopata uusi turvallinen ja suoralinjainen veneväylä, jonka pituus on noin 500 metriä. Jokisuulta Oulujärvelle lähtevä nykyinen veneväylä on mutkitteleva ja matalan veden aikaan vaikeasti veneillä kuljettava. Ounaslahdessa ja Ounasjoen varrella on vakituisia asuinrakennuksia ja loma-asutusta. Oulujärvi ja Ounasjoki ovat asukkaiden ja mökkiläisten aktiivisessa käytössä.
Vesistön pohjan luotauksiin ja mittauksiin perustuvien laskemien mukaan ruopattavan maa-aineksen määrä on noin 1200 m3ktr. Veneväylän suunniteltu pohjanleveys on 5,0 metriä ja luiskan kaltevuus 1:2. Ruoppaus on suunniteltu tehtävän tasolle +122 m (N2000). Hakemuksen mukaan Oulujärven säännöstelyn takia keskimääräinen vedenkorkeus vaihtelee 1,7 m. Hakijalta saadun tiedon mukaan tavoitteena on, että veneilykaudella ruopattavan väylän kulkusyvyys olisi vähintään noin metri. Ruopattavan alueen kohdalla vesistön pohja on aikaisempien tutkimusten perusteella kivistä silttimoreenia ja ajansaatossa pohjaan kertynyttä ja kulkeutunutta hienoainesta.
Ruoppaustyön kaivumassoista 2/3 sijoitetaan noin 800 m2:n kokoiselle läjitysalueelle 1 ja noin 1/3 massoista sijoitetaan noin 500 m2:n kokoiselle läjitysalueelle 2. Läjitysalueet sijaitsevat ruoppauskohteen välittömässä läheisyydessä kuivalla maalla kesämökkitontin takareunalla ja viereisellä metsäpalstalla. Läjityskasojen korkeudeksi tulee keskikohdalta noin 1,5–2 metriä. Ruoppausmassakasojen pintaan nousee luontaisesti nopeasti kasvillisuutta, joka sitoo pinnan ja estää hienoainesten valumista sateiden ja lumen sulamisen vaikutuksesta. Ruoppauskohteessa mahdollisesti esiintyvistä haitta-aineista ei hakemuksen mukaan ole tietoa. Hakijan arvion mukaan ruoppausmassat ovat sellaisenaan läjityskelpoisia.
Ruoppaustyö tehdään matalan veden aikaan kevättalvella, kun jää on kiinni pohjassa. Työmaatie ja kulku kohteeseen tapahtuu läjitysalueen 2 puoleiselta rannalta kesämökin pihatien ja pihan reunan kautta. Ruoppauskalustona käytetään kaivinkonetta, jossa on koneohjaus ja ruoppausmassojen siirto tehdään traktorikalustolla työalueen ulkopuolista kasvillisuutta ja metsäpohjaa rikkomatta. Ruoppauskaivumaat siirretään traktoreilla läjitysalueille ja muotoillaan kaivinkoneella loiviksi kumpareiksi ympäröivään maastoon sopiviksi. Läjitysalueet sijaitsevat kuitenkin niin kaukana rannasta, etteivät vesistön tulvat yllä alueille. Kuljetusreitit, mökkitie ja piha-alue kunnostetaan ja mahdolliset läjityksessä tukkeutuneet ojat avataan.
Hakemuksen mukaan veneuoman ruoppauskaivu voi mahdollisesti aiheuttaa tilapäistä veden samentumista. Samentuminen on kuitenkin lyhytaikaista ja rajoittuu ruoppauskohteen läheisyyteen. Samentumisen vaikutukset ovat väliaikaisia ja vähäisiä, kun työt tehdään matalan veden aikaan, jolloin jääkansi on lähellä pohjaa ja paikoin pohjassa kiinni. Veneväylän ruoppauksella ei hakemuksen mukaan ole vaikutusta kalakantoihin. Valmiilla veneväylällä ei ole vaikutusta Oulujärven vedenkorkeuksiin eikä virtaamiin eikä alueen maisemaan. Läjitysalueet sijoittuvat kuivalle metsämaalle, eivätkä ne näy vesistön suuntaan.
Linnusto- ja viitasammakkokartoitus on hakemuksen mukaan tehty Ounasjokisuulla 21.5.2023 ja 26.5.2023 ilta/yöaikaan. Alueella on havaittu äänteleviä viitasammakoita molemmilla kuuntelukerroilla. Viitasammakkoesiintymä ei kartoituksen mukaan ole määrällisesti iso ja se sijoittuu Ounasjokisuun ja ruopattavan veneväylän länsipuolelle. Alueella on kartoituksen perusteella melko vaatimaton linnusto. Ounaslahden itärannalla lähes kasvittomalla hiesu/hiekkalaikulla on vuonna 2016 havaittu kasvavan matalassa vedessä toistakymmentä paunikkoa (Crassula aquatica) pikkuvesitähtikasvuston seassa. Paunikko (vesipaunikko) kuuluu uhanalaisiin eliölajeihin ja se on mainittu luonnonsuojeluasetuksen (1066/2023) liitteessä 6. Hakemuksen mukaan veneväylän ruoppaus ei aiheuta vahinkoa alueen luontoarvoille.
Vesistössä tapahtuvat kaivutyöt tehdään kevättalvella jäiden ja matalan veden aikaan maalis-huhtikuussa. Vesistön puolella tehtävien töiden arvioidaan kestävän noin 3–4 työviikkoa ja työt ovat valmiita huhtikuun loppuun mennessä. Rakentaminen tapahtuu arkipäivisin klo 7.00–18.00 välisenä aikana. Pohjan ruoppauskaivu kaivinkoneella ja kaivumaiden siirto traktorikalustolla aiheuttaa vesistö- ja maa-alueella normaalia maanrakennustyöstä syntyvää melua.
Kunnostustoimenpiteisiin kuuluu veneväylän ruoppaamisen lisäksi kahden humuskuopan kaivu. Ruopattavan veneväylän rannan puoleisessa päässä kunnostetaan yksi humuskuoppa ja toinen humuskuoppa kaivetaan Ounasjoen sillan ylävirran puolelle. Veneväylän alkupäässä joensuulla sijaitseva nykyinen humuskuoppa syvennetään ja puhdistetaan sinne kertyneestä lietteestä. Hakemuksen mukaan humuskuopilla pyritään ehkäisemään Ounasjoelta huuhtoutuvan hienoaineksen kulkeutumista Ounaslahdelle ja Oulujärvelle. Humuskuopat ovat pinta-alaltaan noin 10–15 m2 ja niistä kaivetaan yhteensä noin 25 m3 ruoppausmassoja, jotka sijoitetaan veneväylän ruoppauskaivumassojen seassa läjitysalueelle 1. Hakija on sopinut ruoppausmassojen läjittämisestä läjitysalueille 1 ja 2 sekä humuskuopan 2 kaivamisesta maanomistajien kanssa.
Hakija arvion mukaan veneväylän uoman kaivu suoralinjaiseksi ja pienveneille riittävän syväksi parantaa veneilymahdollisuuksia ja -turvallisuutta liikuttaessa Ounasjoelta järvelle ja takaisin. Hakijan arvion mukaan hankkeesta ei aiheudu ympäristölle tai luonnonoloille haittaa. Oulujärven vesistön tämänhetkinen ekologinen tila on hyvä. Hakemuksessa ei ole arvioitu, että hankkeella olisi heikentäviä vaikutuksia Oulujärven ekologiseen tilaan.
Tarkkailu
Hakemuksen mukaan ruoppauskaivutyöstä aiheutuvaa vesistön samentumista seurataan ottamalla vesinäytteitä kolmesta pisteestä ennen työn aloitusta, yksi vesinäytekierros työn aikana ja yksi töiden valmistuttua, viimeinen näytteenottokierros tehdään kesäkuun alussa. Vesinäytteistä tutkitaan väri, sameus ja kiintoaines. Veden mahdollista samenemista voidaan tarkkailla myös droonilla kuvaamalla.
Vahinkoarvio
Hakijan arvion mukaan veneväylän uoman kaivu ei aiheuta ympäristölle tai luonnonoloille sellaisia vaikutuksia, joista aiheutuisi vahinkoa tai haittaa.
Lisätietoja asiasta antaa johtava ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen puh. 044 4124 397, etunimi.sukunimi@kajaani.fi.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi
Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto toteaa lausuntonaan seuraavaa:
Lupajaosto pitää kannatettavana Vuottolahden kalastuskunnan hakemusta Ounasjokisuun uuden veneväylän ruoppaamisesta paitsi alueen yleisen virkistyskäytön myös Ounaslahden valuma-alueen kiintoainekuormituksen hallinnan näkökulmasta. Ounasjoen valuma-alueelta tuleva kiintoainekuormitus tukkeuttaa Ounasjokisuun aluetta. Kuormituksen vähentämiseksi Kaipo-verkko -hankkeessa laaditussa suunnitelmassa esitetäänkin erilaisia metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteitä.
Valuma-alueelta vesistöön kulkeutuvaa hienoaineksen määrää vähentää myös ruoppauksen yhteydessä Ounasjokisuun alueelle kaivettavat humuskuopat. Ruoppaushankkeen yhteydessä kunnostetaan humuskuoppa 1 uuden veneväylän rannanpuoleisessa päässä ja Ounasjoen sillan ylävirran puolelle kaivetaan uusi humuskuoppa 2. Lupajaosto huomauttaa, että näiden humuskuoppien toiminnan varmistamiseksi ne tulee jatkossa tyhjentää säännöllisin väliajoin.
Lupajaoston mielestä ruoppaus tulee toteuttaa sellaisena ajankohtana ja sellaisin menetelmin, että ruoppauksen kaivutyöstä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa vesistölle, rannan eliöstölle ja ranta-asutukselle. Kaivumassojen läjitysmassat tulee sijoittaa riittävän etäälle vesistöstä läjitetyn kiintoaineksen takaisin kulkeutumisen ehkäisemiseksi. Läjitysalueiden kasvittumista tulee seurata ja tarvittaessa edistää.
Hakemuksessa on esitetty ruoppaustyön tarkkailuksi vesistön samentumisen seurantaa ennen työn aloitusta, työn aikana ja viimeiseksi töiden valmistuttua. Lupajaosto esittää, että tämän lisäksi tarkkailuun lisätään humuskuoppien kunnon ja toiminnan pitempiaikainen seuranta. Lisäksi hakija tulee velvoittaa pitämään humuskuopat kunnossa kaivamalle ne kertyneestä kiintoaineksesta säännöllisin väliajoin.