Kaupunginhallitus, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 GameCity Kajaani hankkeen rahoitus 2024 ja 2025

KAJDno-2022-1189

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Pelialan yritysten, KAMK:n ja kaupungin kesken aloitettiin elokuussa 2022 keskustelu miten alan yritysperustantaa voidaan aktivoida ja lisätä. Keskustelut johtivat syksyn aikana kolmivuotisen GameCity Kajaani hankkeen valmisteluun ja sen kirjaamiseen kaupungin talousarvion 2023 tavoitteisiin, ja kaupungin rahoituksen varaamiseen talousarviossa sekä taloussuunnitelmassa 2024 - 25. GameCity Kajaani hankkeen tavoitteena on synnyttää uusia elinkelpoisia peliyrityksiä Kajaanin alueelle etupäässä Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan opiskelijoista. Hanke on Kajaanin kaupungin rahoittama ja KAMK:n hallinnoima.

Hanke on kirjattu edelleen talousarvioon 2024 ja taloussuunnitelmaan 2025. Hankkeelle on varattu molempina vuosina 250.000 euroa vuodessa, ja rahoitus on tarkoitus kattaa vuoden 2019 tilinpäätöksessä taseeseen tehdystä elinkeinopoliittisesta varauksesta. Rahoitusvarauksesta 100.000 euroa/vuosi kohdistuu Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan koulutusten kehittämiseen ja 150.000 euroa/vuosi pelialan yritysperustannan aktivoinnin GameCity Kajaani hankkeeseen.  

Kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan 28.3.2023 GameCity hankkeen rahoitusta ja päätti myöntää Kajaanin ammattikorkeakoululle toiminta-avustuksena 100.000 euroa vuonna 2023 KAMK:n pelialan koulutusten kehittämiseen käyttötalouden rahoituksena sekä 150.000 euroa vuonna 2023 alkuvaiheen pelialan yritysten tukemiseen ja Kajaanin pelialan ekosysteemin kasvattamiseen ja vahvistamiseen vuoden 2019 tilinpäätöksessä taseeseen tehdystä elinkeinopoliittisesta varauksesta katettavana toiminta-avustuksena. Samalla kaupunginhallitus päätti, että Kajaanin ammattikorkeakoulu voi käyttää toiminta-avustuksia mahdollisten GameCity Kajaani hankkeen toteuttamiseen liittyvien aluekehitysrahoitteisten hankkeiden omarahoitukseen. Edelleen kaupunginhallitus nimesi kaupunginhallituksen elinkeinojaoston hankkeen ohjausryhmäksi, joka seuraa ja ohjaa hankkeen toimintaa sekä kustannusten ja rahoituksen toteutumista.

Ammattikorkeakoulu on valmistellut ajalle 1.2.2024 – 31.12.2027 ESR-rahoitteisen Kainuu GEM (Game Entrepreneurship mentoring) hankkeen, jonka kokonaisbudjetti on 1,5 milj. euroa. ESR-rahoituksen osuus hankkeen rahoituksesta on 1,2 milj. euroa. Hankkeen tavoitteena on luoda kestävän polku pelialan kasvuyrittäjyystaitojen kehittämiseksi Kainuussa. Taitojen systemaattinen kehittäminen sekä mahdollistaa uusien pelialan yritysten syntymisen alueelle että tukee niiden jatkuvaa kasvua ja menestystä. Nämä menestystarinat puolestaan houkuttelevat entistä enemmän opiskelijoita ja yrittäjiä alueen koulutus- ja yrittäjyysohjelmiin, luoden positiivisen kierteen, joka vahvistaa ja kasvattaa alaa entisestään. Lisäksi hanke sisältää selvitystyön mahdollisuudesta perustaa voittoa tavoittelematon pelialan rahoitussäätiö, joka osaltaan pystyisi edesauttamaan uusien kainuulaisten pelialan yritysten kasvua.

Hankkeessa luodaan toimintatapa, joka tuottaa osaamiskeskittymän Kajaanin alueelle, joka edesauttaa rahoituskelpoisten yritysten syntyä, joiden avulla toimintaa pystytään jatkamaan hankkeen jälkeen. Hankkeen kohderyhmänä ovat Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan opiskelijat, alkuvaiheen pelitiimit, uudet pelialan yrittäjät sekä pelialan yrittäjyydestä kiinnostuneet henkilöt. Hankkeessa luodaan valmennuspolku, joka tähtää järjestelmällisesti valmennettavien osaamistason noston ja uusien peliyritysten syntyyn Kajaanin alueelle, sekä näiden syntyneiden ja muiden alueelle sijoittuvien yritysten henkilöstön liiketoimintaosaamisen mentorointiohjelma. Valmennus ja mentorointi toteutetaan ostopalveluiden kautta.

Liitteenä olevan EURA-rahoitushakemuksen ja hankesuunnitelman mukaisesti KAMK Oy esittää, että kaupungin vuosille 2024 ja 2025 talousarvioon ja taloussuunnitelmaan varattu Game City hankkeen rahoitus yhteensä 300.000 myönnetään ammattikorkeakoululle yhtenä kokonaisuutena kohdennettuna hankkeen kuntarahoitukseen. Mikäli rahoitus päätetään myöntää, niin on perusteltua, että samalla myös KAMK:n pelialan koulutusten kehittämiseen vuosina 2024 ja 2025 varattu rahoitus yhteensä 200.000 euroa myönnetään samalla tavalla yhtenä kokonaisuutena.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus:

- myöntää Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:lle 200.000 euroa toiminta-avustuksena KAMK:n pelialan koulutusten kehittämiseen talousarviokohdasta 2911040212 GameCity Kajaani;

- myöntää Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:lle 300.000 euroa toiminta-avustuksena Kainuu GEM (Game Entrepreneurship mentoring) hankkeen kuntarahoituksena talousarviokohdasta 2911040212 GameCity Kajaani:

- päättää että talousarviokohdasta 2911040212 GameCity Kajaani myönnettävät 200.000 euron ja 300.000 euron toiminta-avustuksia vastaavat erät katetaan vuoden 2019 tilinpäätöksessä taseeseen tehdystä elinkeinopoliittisesta varauksesta.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

KAMK Oy