Ympäristötekninen lautakunta, kokous 20.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 113 Valtuustoaloite: Kaupungin liikuntapaikkojen maksuttomuus alle 18-vuotiaille

KAJDno-2022-366

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Anssi Mannisen (ps) esittämä ja muun perusuomalaisten valtuustoryhnän kannattamana seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

Kaupungin liikuntapaikkojen maksuttomuus alle 18-vuotiaille

"Ympäristötekninen lautakunta on 4.4.2018 käsitellyt liikuntalaitosten ja ulkokenttien ohjattuja harjoitusvuorojen maksuttomuutta Kajaanilaisille alle 18-vuotiaille. On päätetty, että osallistujille toiminnan tulee olla maksutonta. Osallistujilta ei peritä kurssimaksuja tai erillisiä osallistumismaksuja. Tämä koskee rekisteröityjä urheiluseuroja ja niiden ohjattuja harjoitusvuoroja.

Erillisehtona on, että kaikkien toimintaan osallistuvien tulee täyttää ikäkriteeri pois lukien valmennus tai huoltohenkilöstö. Ongelmatilanne syntyy joukkueen yhdenkin pelaajan täytettyä 18 vuotta. Tässä tapauksessa kaikki alaikäisetkin pelaajat joutuvat maksun piiriin.

Esimerkkinä Kajaanin Hokin alle 18-vuotiaiden U18 joukkue. He harjoittelevat jäähallilla maksuttomasti, kunnes yksi joukkueen jäsenistä on täyttänyt 18 vuotta. Tämän jälkeen kaikki muutkin pelaajat astuvat maksullisuuden piirin.

Tämän hetken U18 joukkueesta kaksi pelaajaa on täyttänyt 18 vuotta ja loput 21 pelaajaa ovat 15–17- vuotiaita. Näin alle 18-vuotiaiden maksuttomuus ei toteudu. U18 joukkue on koittanut ratkaista tilannetta siirtämällä 18 vuotta täyttäneet pelaajat ylempään U20 sarjaan harjoittelemaan, mutta maksuvelvoite ei ole poistunut U18 joukkueen 15–17-vuotiaiden osalta.

Päätös näistä maksuista on nelisen vuotta vanha, mutta laskutusta ei aikaisemmin ole suoritettu. Siksi asia nousi esille yllättäen. Kaupungin talousvaje ei seurojen alle 18-vuotiaiden maksatuksella korjaannu. U18 joukkueen maksatus, muutenkin kalliiden harrastuskulujen jälkeen on iso menoerä. 15–17-vuotiaana tehdään valintoja tulevaisuuden suhteen, jatkaako vaiko ei. Monien perheiden kustannuskyky joutuu koetukselle. Varmaa on, että osa lopettaa harrastuksen taloudellisista syistä, eikä se ole toivottavaa.

Liikuntapalvelupäällikön mukaan jäähallin kustannukset ovat vuodessa 1 130 000 €. Yli 18-vuotiailta kerätyt tulot ovat 115 000 €. Alle 18-vuotiaiden U18 joukkueen kulut tälle kaudelle on noin 3 500 €. Yksittäiselle pelaajalle iästä riippumatta noin 70 €/kk niiltä kuukausilta, jolloin jäämaksuja peritään.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää asiaan ratkaisuksi, että rekisteröityjen urheiluseurojen järjestämät ohjatut harjoitusvuorot alle 18-vuotiaiden joukkueiden sarjassa, lajista riippumatta, eivät maksa kenttämaksuja. Ylemmissä ikäluokissa maksatus pysyisi ennallaan. Ehdotuksen pohjana on kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n käytäntö alle 18-vuotiaiden ikäluokittelusta sarjoittain."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Jari Rajala, jari.rajala@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin liikuntapaikoilla on maksuttomuus alle 18-vuotiaiden joukkueiden/valmennusryhmien ohjatuissa harjoituksissa ja peleissä. Syksystä kevääseen kestävän kauden lajeissa nykyinen maksut laukaiseva kynnys on määräytynyt ryhmän ensimmäisenä 18 vuotta täyttävän jäsenen syntymäpäivän mukaan. Tästä johtuen alle 18-vuotiaat joukkueen jäsenet joutuvat myös maksamaan vuoroista. Maksullisten vuorojen piiriin siirtymisen ajankohta vaihtuu joka vuosi ja tämä aiheuttaa hallien henkilöstölle ja joukkueille valvonta- sekä ilmoitusvastuun, jonka aukoton valvonta tai toteutuminen on haastavaa.

Liikunta -tulosyksikön esitys uudesta maksullisuuden määrittelykynnyksestä:

Maksuttomuus muutetaan koskemaan kaikkia alle 18-vuotiaiden sarjoissa urheilevia joukkueita ja valmennusryhmiä vuodenajasta riippumatta. Aikuisten ja alle 19- tai 20-vuotiaiden sarjoissa harrastavat alle 18-vuotiaat eivät edelleenkään vaikuta ryhmän maksuihin alentavasti. Mallin myötä liikuntapaikkamaksuja menetetään n. 4 000€ vuodessa. Valvontaan ja laskutuksen hallintaan menevä aika vähenee, koska joukkueen sarja kertoo laskutuksen tai maksuttomuuden. Samalla vältytään tilanteelta, jossa omassa sarjassaan urheileva alle 18-vuotias ei joudu maksamaan harrastusvuoroistaan. Aloitetta arvioitaessa laskettiin myös absoluuttisesti harrastajan iän mukaan laskutettavaa vaihtoehtoa, jossa maksuja perittäisiin ryhmän täysi-ikäisten osuuden mukaan, mutta tämän mallin hallintaan ja valvontaan ei ole resursseja.

Lisätietojen antaja Jari Rajala, puh. 044 421 4108, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta päättää muuttaa kaupungin liikuntapaikkamaksujen maksuttomuuden koskemaan kaikkia alle 18-vuotiaiden sarjoissa urheilevia joukkueita ja valmennusryhmiä vuodenajasta riippumatta 1.1.2024 alkaen.

Ympäristötekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle aloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §