Ympäristötekninen lautakunta, kokous 20.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Valtuustoaloite: Valaistus Vimpelinlammen kuntopolun alueelle

KAJDno-2018-1341

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin Kajaanin Keskustan valtuustoryhmän allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Kaupungin strategiassa korostetaan liikunnan ja niiden mahdollisuuksien lisäämistä, erilaisin keinoin. Liikunnan mahdollisuuksien lisääntyminen näkyy kaupunkilaisten viihtyvyyden parantumisena ja terveydentilan ja kunnon myönteisenä kehityksenä sekä vapaehtoisena varhaiskuntoutuksena. Omatoiminen liikunta säästää mekittävästi sote-kustannuksia.

Kajaanin kaupunki ympäristötekninen toimiala on linjannut mm. tänään käsitellyssä talousarviossa palvelulinjauksena seuraavaa

Kehitetään kaupungin liikunta- ja kulttuuripolittiikkaa väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Tuetan kuntalaisten omaehtoista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä- ja tehdään hyvinvoinnintyöhön liittyviä aloitteita. Puistojen ja viheralueiden hoitoon panostetaan viihtyvyyden lisäämiseksi. Luontoliikuntaan panostetaan alueen reitistöjä kehittämällä. Retkeily ja ulkoilualueita kehitetään helpommin saavutettaviksi ja käyttäjäystävällisiksi kohteiksi.

Valaistus Vimpelilammen kuntopolun alueelle

Vimpelinlammen ympärillä kulkee kuntopolku jota kaupunkilaiset käyttävät ahkerasti. Polun pituus on n. 2,5 km. Polun viereen lammen rannalle on rakennettu kota. Polun läheisyyteen on tehty vanhan mallin mukainen risuaita ja aidan vieressä on kesäisin laiduntaa lampaita. Vimpelin lammen ympärillä on paljon toimintaa ja kaupunkilaiset viihtyvät alueella. Kuntoilijat, lenkkeilijät, patikoijat, päiväkävelijät, suunnistajat, retkeilijät, koiran ulkoiluttajat, pilkkijät harrastekalastajat kaikissa ikäryhmissä käyttävät luonnonkaunista aluetta hyvin hyödyksi.

Vimpeli lammen aluetta ja polkua käytetään runsaasti keväästä syksyyn. Lumen tullessa käyttö vähenee ja loppuu. Lampea kiertävän polun valistus mahdollistaisi ympärivuotisen käytön samalla monipuolistaen ja lisäten alueen liikuntamahdollisuuksia. Polku seurailee hyvin lähellä rantaa, ja valistus valaisee polkua ja lampea laajalta alueelta. Kaupunki haluaa monikäyttöiseksi alueen. Jäälle on esisuunnitelman mukaisesti mahdollista aurata retkiluistelurata joka kulkisi lähellä valistua hiihtouraa/polkua valaisten myös retkiluisteluradan. Kohtuullisen lyhyt valaistu Vimpelin luonnonkaunis mutta helpohko maasto monipuolistaa kunto- ja hiihtoharrastusta aloittavien latuverkostoa.

Uusi kylläkin jo pitkään ulkovalistuksessa käytetty Led-valojärjestelmä on riittävän tehokas valojärjestelmä, joka vuosikustannuksiltaan on neljäsosa perinteiseen valaistusjärjestelmään verrattuna."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään Kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Lähetettiin kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Matti Nousiainen, Kaupungininsinööri, matti.nousiainen@kajaani.fi

Perustelut

Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen valaistuksen rakentamisesta Vimpelinlammen kuntopolun alueelle.

Valaistuksen rakentaminen Vimpelinlammen kuntopolulle oli vuoden 2022 investointiohjelmassa. Rakennuskustannusten rajun nousun takia investointiohjelmaa jouduttiin karsimaan ja tehtäviä töitä priorisoimaan. Vimpelinlammen kuntopolun valaiseminen oli yksi karsituista kohteista. Vuoden 2022 Kiinteät rakenteet ja laitteet -investointien rahoitus on hyväksytty ympäristöteknisen lautakunnan kokouksessa 23.11.2022 § 106.

Investointimäärärahoja on karsittu tuleville vuosille ja Vimpelinlammen kuntopolun valaisemista ei ole ollut mahdollista sisällyttää lähivuosien investointiohjelmaan.

Lisätietoja antaa kaupungininsinööri Matti Nousiainen, p. 044 7100 176, sähköposti etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee vastauksen tiedoksi ja toteaa asian loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §