Ympäristötekninen lautakunta, kokous 20.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Valtuustoaloite: Kajaanin jäähallin sisäpihan pysäköintialueen laajennus

KAJDno-2023-635

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Heikki Hekkalan (sd.) esittämä sekä muun Kajaanin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Kajaanin jäähallin sisäpihan pysäköintialueen laajennus.

Kajaanin jäähallin takapihalle / sisäpihalle vieraspeleihin saapuvat  jääkiekkojoukkueet tulevat linja-autoilla.

Nykytilanne on, ettei linja-auto sovi kääntymään ko. sisäpihalla, vaan joutuu peruuttamaan jäähallin etupihalle asti. Ison linja-auton peruuttaminen aiheuttaa turvallisuusriskin. Jäähallialueella liikkuu paljon perheellisiä seuraamassa omien junioripelaajien pelaamista. Perheen pienemmät juoksentelevat usein piha-alueella ja leikkien tiimellyksessä voi vaaratilanteet jäädä huomiotta. Ison auton peruuttaminen on ollut myös haastavaa osittain, jonka johdosta autoja on jouduttu hinaamaan pois ojasta."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Markku Haverinen, Toimitilapäällikkö, markku.haverinen@kajaani.fi
  • Henri Summanen, Rakennusinsinööri, henri.summanen@kajaani.fi

Perustelut

Valtuustoaloitteen mukaan jäähallin takana olevalla ns. huoltopihalla linja-autot eivät sovi kääntymään vaan joutuvat peruuttamaan jäähallin etupihalle asti ja tämä aiheuttaa turvallisuusriskin. 

Jäähallin piha- ja liikennealueet suunniteltiin harjoitushallin rakentamisen ja kilpahallin peruskorjauksen suunnittelun yhteydessä vuonna 2018. Suunnitteluvaiheessa liikennesuunnittelija mitoitti kääntöpaikan jäähallin taakse johtavan huoltoreitin päähän niin, että linja-auton saa käännettyä peruuttaen hallin takana. Etuperin kääntämällä liikenneympyrästä olisi tullut niin iso, että se olisi aiheuttanut latu-uran siirtämisen sekä mittavia maanrakennustöitä ja kustannuksia. Harjoitushallin rakentamisaikana  vuonna 2019 jäähallin pohjoispäädyn huoltotietä levennettiin ja lisättiin valaistusta käyttäjien pyynnöstä. Myöhemmin vuonna 2022 jäähallin taakse tehtiin sorapintainen henkilöautoille tarkoitettu pysäköintialue jäähallin käyttäjien toiveesta, joka sijaitsee osittain valtuustoaloitteessa esitetyllä liikennealueen laajennuksella.

Käyttäjiltä saatujen palautteiden mukaan joillakin linja-autoilla kääntäminen ei onnistu kääntöpaikalla ja ne ovat joutuneet menemään peruuttaen jäähallin taakse. Pääosalla auton kääntäminen kuitenkin onnistuu. Linja-auton kääntöpaikka myös kapenee talvella kun lumikinokset kasvavat. Jatkossa pyritään ajamaan lumikinokset pois kääntöpaikalta ettei se kapenisi. Määrärahojen puitteissa ja mahdollistamana tarkastellaan tilanne vielä uudelleen ja tarvittaessa liikennealuetta vielä muutetaan tai levennetään niin, että huoltotietä ja kääntöpaikkaa saadaan parannettua sekä lumen kasaukselle jää riittävästi tilaa.

Lisätietoja asiasta: rakennuttajapäällikkö Henri Summanen, sähköposti etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee vastauksen tiedoksi ja toteaa asian loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §