Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 240 OPETOP-hankkeen koulutusten omaehtoisen koulutuksen tuki

KAJDno-2023-347

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki on sitoutunut hankkeeseen ”Opet oppivat ja pätevöityvät Kainuussa ja Ylä-Savossa”, OPETOP. Hankkeen suunniteltu toteutusaika on 1.6.2023 – 30.9.2027. Oulun yliopisto on hankkeen toteuttaja, Iisalmen kaupunki ja Kajaanin kaupunki hankkeen osarahoittajia. Hankkeessa järjestettävät koulutukset ovat syksyllä 2024 alkavat varhaiskasvatuksen opettajan koulutus (40 aloituspaikkaa) ja erilliset erityisopettajan opinnot (20 aloituspaikkaa) sekä syksyllä 2025 alkava varhaiskasvatuksen erityisopettajan koulutus (20 aloituspaikkaa).

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt hankkeen rahoittamisesta 27.03.2023 rahoituspäätöksellä OKM/166/523/2022. Kajaanin kaupunki on sitoutunut hankkeeseen 355 000 euron suuruisella summalla ja Iisalmen kaupunki 175 000 euron suuruisella summalla. Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus on suuruudeltaan 840 000 euroa. Kysymyksessä on useiden vuosien valmistelutyötä edellyttänyt hanke, jonka ohjaukseen kaupungin viranhaltijat tulevat osallistumaan tiiviisti myös jatkossa.

Järjestettävillä opettajankoulutuksilla on tavoitteena vastata kaupungin vakavimpaan rekrytointihaasteeseen: pätevien varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien puutteeseen. Koulutusten lähiopetus järjestetään Kajaanissa ja se on erinomainen mahdollisuus paitsi työvoimapulakysymyksen ratkaisemiseen, myös osaamisen lisäämiseen yhä haastavammaksi käyvällä opetus- ja kasvatusalalla. Kysymys on myös rekrytointiin ja henkilöstöpolitiikkaan liittyvästä riskienhallinnasta, sillä osaavan henkilöstön puute on yksi keskeisimmistä sivistystoimialan riskeistä.

Kajaanin kaupungilla on voimassa oleva ohje työntekijöiden omaehtoisen koulutuksen tukemiseen. OPETOP-hankkeen koulutukset poikkeavat muusta tutkintotavoitteisesta koulutuksesta siinä, että kaupunki on sitoutunut hankkeeseen merkittävällä rahoituksella ja muulla panostuksella. Erittäin tärkeää on, että koulutukseen saataisiin osallistujia myös kaupungin henkilöstöstä. Tämän vuoksi omaehtoisen koulutuksen tukemista hankkeen koulutuksiin on syytä tarkastella eri tavoin kuin muuta tutkintotavoitteista koulutusta.

Kajaanin kaupungin nykyinen omaehtoisen koulutuksen tukemisen malli käsittää mahdollisuuden saada koulutusapurahaa maksimissaan 350 euroa per tutkinto. Etuutta voi hakea joka toinen vuosi. Palkallisia koulutuspäiviä voidaan hakea kahdeksan per tutkinto, mikäli palvelussuhde Kajaanin kaupunkiin on kestänyt vähintään kolme vuotta. Mikäli palvelussuhde on kestänyt yhden vuoden, työntekijä voi hakea maksimissaan viisi päivää per tutkinto.

OPETOP-hankkeen koulutukset voidaan joiltain osin rinnastaa henkilöstökoulutukseen, koska koulutukseen osallistuminen lähtee myös työnantajan tarpeesta. Työnantaja ohjaa ja kannustaa hakukelpoisuuden omaavaa henkilöstöään hakeutumaan koulutuksiin.

OPETOP-hankkeeseen liittyviin koulutuksiin tulisi kohdentaa työnantajan tarjoamaa tukea seuraavasti. Palkallisia koulutuspäiviä voi hakea kymmenen per vuosi riippumatta työhistorian pituudesta Kajaanin kaupungilla, kuitenkin siten, että palvelussuhteen keston on oltava vähintään yksi vuosi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jyrki Komulainen, Henkilöstöjohtaja, jyrki.komulainen@kajaani.fi

Yhteistyötoimikunta esittää kaupunginhallitukselle, että OPETOP-hankkeeseen liittyviin koulutuksiin kohdennetaan työnantajan tarjoamaa tukea seuraavasti: Palkallisia koulutuspäiviä voi hakea kymmenen per vuosi riippumatta työhistorian pituudesta Kajaanin kaupungilla, kuitenkin siten, että palvelussuhteen keston on oltava vähintään yksi vuosi.

Päätös

Yhteistyötoimikunta puoltaa asiaa esityksen mukaisesti. 

Valmistelija

  • Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää, että OPETOP-hankkeeseen liittyviin koulutuksiin kohdennetaan työnantajan tarjoamaa tukea seuraavasti: Palkallisia koulutuspäiviä voi hakea kymmenen per vuosi riippumatta työhistorian pituudesta Kajaanin kaupungilla, kuitenkin siten, että palvelussuhteen keston on oltava vähintään yksi vuosi.

Päätös

Hyväksyi.