Kaupunginhallitus, kokous 16.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 LISÄPYKÄLÄ: Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen perustamisen aiesopimus (lisäpykälä)

KAJDno-2022-889

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

TE-palvelu-uudistuksen lainsäädäntö valmistui helmikuussa, ja uudistuksen varsinainen valmistelu on käynnistynyt. Valmistelun vetäjänä toimii oman toimensa ohella Kajaanin kaupungin työllisyyspäällikkö Milla Tikkanen. Kuntien kesken on valmisteltu aiesopimus Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen perustamisesta. Sopimuksella kunnat sopivat työllisyysalueen perustamiseen ja toimintaan liittyvistä keskeisistä asioista sekä sitoutuvat tekemään työllisyysalueen perustamisen varsinaisen, kuntalain mukaisen yhteistoimintasopimuksen lokakuun puoliväliin mennessä.

Työllisyysalueen vastuukuntana toimii Kajaanin kaupunki, josta tulee työllisyysalueen työvoimaviranomainen. Aiesopimuksella kaupunki sitoutuu siirtämään työllisyysalueen muille kunnille suurimman lain mahdollistaman määrän toimivaltaa työllisyysasioissa. Tavoitteena on myös, että työnvälityksen henkilöasiakaspalvelun henkilöstöä pystytään siirtämään peruskuntiin niiden virka-/työsuhteeseen.

Palveluiden tuottamisen ja henkilöstökustannusten rahoitus tulee suoraan kunnille yleisen valtionosuuden kuntakohtaisena lisäyksenä niiden talousarvioihin vuodesta 2025 alkaen. Työllisyysalueen kunnat sitoutuvat kohdentamaan lisäyksenä saatavan rahoitusosuuden mahdollisimman täysimääräisesti työllisyysalueen TE-palvelujen ylläpitämiseen ja kehittämiseen TE-palvelu-uudistuksen rahoituksen kaksivuotisen siirtymäkauden ajan. Henkilöstöasioista ja rahoituksesta sovitaan tarkemmin yhteistoimintasopimuksessa.

Kainuussa käynnissä oleva työllisyyden kuntakokeilu antaa hyvän pohjan TE-palvelu-uudistuksen onnistuneelle toteuttamiselle, ja sen oppeja ja kokemuksia voidaan jakaa Koillismaan kunnille. Uudistuksen alustavaa valmistelua on tehty jo viime vuoden keväästä alkaen. Siihen nimetty työryhmä on lopettanut toimintansa, ja valmistelua varten on tarpeen perustaa kuntien yhteinen varsinaisen valmistelun työryhmä.

Työnantajien ura- ja rekrytointipalvelujen sekä aloittavien yritysten neuvontapalvelun siirtymisen valmisteluun on perustettu kuntien elinvoimapalveluista vastaavien työryhmä, jossa kaupungin edustajina ovat kaupunginhallituksen elinkeinojaoston puheenjohtaja Tea Heikkinen, kehitysjohtaja Risto Hämäläinen, yritysneuvoja Seppo Räisänen. Milla Tikkanen osallistuu sen toimintaan valmistelun vetäjänä.

Aiesopimus on toimitettu työllisyysalueen kunnille käsiteltäväksi kuntien omissa päätöksentekoelimissä. Samalla kuntia on pyydetty nimeämään edustajansa työllisyysalueen valmistelun työryhmään, joka toimii siihen saakka, kunnes työllisyysalueen toiminta alkaa.

Valtiolta kuntiin siirtyvän henkilöstön muutosneuvottelut alkavat elo-syyskuussa. Myös kuntien tulee käynnistää omat muutosneuvottelut sen henkilöstön osalta, joiden työhön tulossa oleva organisaatiomuutos vaikuttaa. Kaupungilla uudistus koskee konsernipalvelujen elinvoimapalvelujen tulosyksikön henkilöstöä. Muutosneuvottelut käynnistetään samanaikaisesti valtion muutosneuvottelujen kanssa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus

- hyväksyy liitteenä olevan Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen perustamisen aiesopimuksen, 

- nimeää kaupungin edustajina työllisyysalueen valmistelun työryhmään kaupunginhallituksen työllisyysjaoston puheenjohtajan Auli Halosen, kehitysjohtaja Risto Hämäläisen, työllisyyspäällikkö Milla Tikkasen ja yritysneuvoja Seppo Räisäsen ja 

- käynnistää kaupungin henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut elo- syyskuussa.  

Päätös

Hyväksyi.

Työllisyyspäällikkö Milla Tikkanen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; juhlapyhien aattoina ja perjantaisin klo 8.00-15.00.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.