Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Lausunto Terrafame Oy:n tarkkailuohjelmaesityksestä

KAJDno-2023-275

Valmistelija

  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Perustelut

Terrafame Oy on toimittanut 19.12.2022 Kainuun, Lapin ja Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille esityksen Terrafame Oy:n tarkkailuohjelmaksi. Kainuun Ely-keskus sekä Lapin ja Pohjois-Savon Ely-keskuksien kalatalousviranomaiset pyytävät lausuntoa tarkkailuohjelmaesityksestä Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta. Lausunto on pyydetty toimittamaan 23.3.2023 mennessä.

Tarkkailualue

Terrafame Oy:n tuotantoalue sijaitsee Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan alueella. Suurin osa alueesta sijoittuu Sotkamon kunnan puolelle. Pinta-alaltaan kaivospiiri on noin 60 m2. Terrafamella on kaksi erillistä malmiesiintymää, Kuusilampi ja Kolmisoppi. Terrafamen tuotantoalue sijaitsee Oulujoen ja Vuoksen vedenjakajalla. Pääosa alueen vesistä johdetaan nykyisin käsiteltynä purkuputkella Latosuon patoaltaalta Nuasjärveen. Lisäksi vesiä on mahdollisuus johtaa ns. vanhoja purkureittejä Oulujoen ja Vuoksen vesistöihin lupamääräysten mukaisesti. 

Tuotantoalueen välittömässä läheisyydessä ei ole asuinalueita eikä muita teollisuuskeskittymiä. Lähimmät asuintalot ja loma-asuntokäytössä olevat rakennukset sijaitsevat Hakosen rannalla vajaan puolen kilometrin päässä sivukiven läjitysalueesta KL2 ja noin kahden kilometrin päässä Kuusilammen avolouhoksesta. Lähin kylä on Tuhkakylä, joka sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä louhoksen pohjoispuolella.

Ympäristötarkkailun tausta

Ympäristötarkkailulla tuotetaan tietoa Terrafamen toiminnan päästöistä ympäristöön sekä päästöjen vaikutuksista ympäristön tilaan ja ihmisten viihtyvyyteen. Lisäksi tarkoituksena on selvittää vaikutusalueen laajuus. Lausuttavana olevaan tarkkailuohjelmaan (jatkossa tekstissä tarkkailusuunnitelma) on päivitetty Terrafame Oy:n käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailu kokonaisuutena niin kuin Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 20.6.2022 antamassa ympäristö- ja vesitalousluvassa on määrätty. Lisäksi tarkkailusuunnitelma perustuu akkukemikaalitehtaalle 20.1.2021 annettuun ympäristölupaan, rikkivetylaitokselle 3.5.2018 annettuun ympäristölupaan sekä energiantuotantoyksiköille 26.10.2020 annettuun ympäristölupaan.

Päivitystyön lähtökohtana on ollut vuonna 2019 laadittu yhdistetty käyttö-, päästö-, ja vaikutustarkkailun suunnitelma (Ramboll 2019) sekä akkukemikaalitehtaan tarkkailusuunnitelma (Terrafame 2021). Tarkkailuohjelman päivityksessä tarkkailua on kohdistettu erityisesti niille alueille, joilla on ympäristötarkkailussa havaittu viime vuosina ympäristövaikutuksia. Lisäksi tarkkailupisteiden ja seuranta-alojen sijainnin suunnittelussa on huomioitu toiminnan laajentuminen vuoden 2022 ympäristölupapäätöksen sekä vireillä olevien sivukivialueen KL1 ja Kolmisopen hankkeen ympäristölupahakemusten mukaisesti.

Tarkkailusuunnitelman sisältö

Tarkkailusuunnitelmassa on kuvattu käyttö- ja päästötarkkailu, vaikutustarkkailu, kalataloustarkkailu sekä tarkkailutulosten toimittaminen ja raportointi.

Käyttötarkkailu

Käyttötarkkailua ovat yleinen toiminnan seuranta ja tietojenkeruu, energiantuotantoyksiköiden käyttötarkkailu sekä Terrafamen toteuttama muu ympäristö-, päästö- ja tuotannonseuranta sekä virtaama- ja vedenkorkeusmittaukset.

Yleinen toiminnan tarkkailu luetaan käyttötarkkailuun kuuluvaksi ja pääosin se on yhtiön itse toteuttamaa tarkkailua. Käyttötarkkailun havainnot kirjataan käyttöpäiväkirjaan, automaatiojärjestelmään tai muuhun soveltuvaan tietojen tallennusjärjestelmään. Käyttötarkkailussa kirjataan vuositasolla ainakin tuotannon keskeiset tiedot, päästöjen hallinta, toiminnan kehittäminen, jätteiden muodostuminen ja läjitysalueiden käyttö sekä maanrakennus ja rakenteiden kunnonvalvonta. Käyttötarkkailu toteutetaan Kainuun ELY-keskuksen kanssa sovittavalla tavalla.

Energiantuotantoyksiköiden käyttötarkkailussa pidetään kirjaa käytettävien polttoaineiden osalta mm. kulutuksesta, lämpöarvosta, rikkipitoisuudesta, kosteudesta ja viskositeetista. Lisäksi seurataan säännöllisesti laitteistojen toimivuutta ja palamisolosuhteista happipitoisuutta ja lämpötilaa.

Yhtiö seuraa ympäristön tilaa myös omalla ympäristönäytteenotolla, jatkuvatoimisilla mittauksilla, GPS-mittauksilla ja muulla seurannalla. Seurantakohteita ovat mm. alueella olevien vesien määrä ja laatu, juoksutettavien vesien määrä ja laatu, Kalliojoen virtaama, Kolmisopen säännöstelyn seuranta ja Tuhkajokeen laskettava virtaama. Lisäksi mitataan jatkuvatoimisesti tärinän ja räjäytysten ilmanpaineaallon voimakkuutta kaivoksen lähiympäristössä sekä seurataan tuotanto-/kaivosalueen pistemäisiä pölypäästöjä ja hajapölypäästöjä. Yhtiön oman ympäristötarkkailun vesinäytteet analysoidaan yhtiön omassa akkreditoimattomassa laboratoriossa ja tulokset ovat siten vain suuntaa antavia, velvoitetarkkailua tukevia tuloksia.

Päästöjen ja jätejakeiden tarkkailu

Päästövesien ja sisäisten vesijakeiden tarkkailu

Päästövesillä tarkoitetaan vesistöihin juoksutettavia vesiä, jotka ovat kontaminoituneet tuotantoprosesseissa tai tuotantoalueella ja sen jälkeen käsitelty siten, että veden laatu täyttää ympäristöluvan raja-arvot. Nykytilanteessa vesistöön johdetaan vettä pääasiassa Latosuon altaalta Nuasjärveen johtavan purkuputken kautta. Lisäksi vesiä on mahdollisuus johtaa ns. vanhoja purkureittejä Oulujoen ja Vuoksen vesistöihin lupamääräysten mukaisesti. Päästövesien tarkkailun näytteet otetaan kerran viikossa niistä purkupaikoista, joilta tapahtuu purkua vesistöön. Viikoittaisen näytteenoton toteuttaa Terrafamen henkilökunta. Kerran kuukaudessa näytteenoton suorittaa ulkopuolinen taho. Näytteet otetaan vain niiltä pisteiltä, joilta on näytteenottohetkellä juoksutusta vesistöihin. Viikoittain ja kuukausittain tehtävien analyysien perusteella lasketaan juoksutusten aiheuttamaa kuormitusta vesistöön sekä tarkastellaan lupamääräysten mukaisten raja-arvojen toteutumista. Sekä Terrafamen ottamat viikoittaiset näytteet, että ulkopuolisen näytteenottajan kuukausittain ottamat näytteet analysoidaan ulkopuolisessa akkreditoidussa laboratoriossa. Juoksutettavien vesien lisäksi tarkkaillaan sisäisiä vesijakeita. Sisäisiä vesijakeita ovat Terrafamen vesikiertoon kuuluvat vedet, joita ei suoraan johdeta tuotantoalueen ulkopuolelle.

Ilmapäästöjen ja jätejakeiden tarkkailu

Vesien lisäksi tarkkaillaan ja seurataan ilmapäästöjä ja jätejakeita. Pistemäisistä lähteistä aiheutuvia ilmapäästöjä mitataan malminkäsittelyssä, kalkkituotteiden valmistuksessa, rikkivetylaitoksella, metallien talteenotossa, energiantuotantolaitoksilla ja akkukemikaalitehtaalla. Ilmapäästöjä mitataan tietyin määrävälein, mutta esim. akkukemikaalitehtaan hiukkaspäästöjä mitataan jatkuvatoimisesti.

Jätejakeita, joista seurataan haitta-ainepitoisuuksia ovat mm. sivukivi, poistettavat maa-ainekset, sekundääriliuotuksen jäännös, erilaiset sakat, epäkurantti rikki sekä akkukemikaalitehtaan jätejakeet.

Ympäristövaikutusten tarkkailu

Ympäristövaikutuksia tarkkaillaan pinta- ja pohjavesistä sekä kalastosta. Lisäksi seurataan sedimenttejä, ilmanlaatua, melutasoa ja tärinää. Ympäristövaikutuksia seurataan myös maa-alueilla tehtävällä biologisella tarkkailulla.

Pintavesien tarkkailu 

Juoksutusten vaikutukset kohdistuvat purkuputken myötä lähinnä Nuasjärveen. Vähäisessä määrin vesiä johdetaan myös ns. vanhoille pohjoiselle ja eteläiselle purkureiteille. Pintavesitarkkailu koostuu kolmesta toisiaan täydentävästä kokonaisuudesta. Tärkein kokonaisuus on veden fysikaalis-kemiallisen laadun tarkkailu vesinäytteiden avulla. Tarkkailupisteiden valinnassa on huomioitu vesistöjen aikaisemmat tarkkailut ja ajantasaiset sekä suunnitelmissa olevat toiminnot.

Toisen kokonaisuuden pintavesitarkkailussa muodostavat kenttämittaukset. Mittaukset toimivat osaltaan myös vesinäytteiden laadunvarmistuksena, mutta ennen kaikkea mittausten tarkoituksena on selvittää vesistöjen luontaiset lämpötilan mukaiset tai mahdollisesti ulkoisen kuormituksen aiheuttamat kerrostuneisuudet ja niiden purkautumiset. Kenttämittauksia toteutetaan vesistöjen syvännepisteillä näytteenottojen yhteydessä.

Kolmantena kokonaisuutena tarkkailussa hyödynnetään jatkuvatoimisia mittauksia. Jatkuvatoimiset mittaukset suunniteltiin alun perin määräaikaisiksi Jormasjärvellä vuoden 2017 ja Nuasjärvellä vähintään vuoden 2018 loppuun asti jatkettaviksi. Mittausasemat ovat tuottaneet reaaliaikaista tietoa vesistöjen tilasta, joten mittauksia on jatkettu toistaiseksi ja tulosten perusteella jatkuvatoimisten mittausten jatkaminen on edelleen perusteltua. Mittausten avulla voidaan havaita esimerkiksi vesistöjen luontaiset lämpötilan mukaiset kerrostuneisuudet sekä niiden purkautumiset kevät- ja syyskiertojen myötä. Mittausasemilla mitataan veden lämpötilaa, sähkönjohtavuutta ja happamuutta (pH).

Pintavesille tehdään fysikaalis-kemiallisen tarkkailun lisäksi myös biologista tarkkailua. Biologisen tarkkailun osa-alueet ovat kasviplankton, piilevät ja pohjaeläimet.

Kalasto- ja kalastustarkkailu

Terrafamen kalataloudellista velvoitetarkkailua on toteutettu monipuolisesti ja intensiivisesti. Tarkkailun sisällössä on huomioitu ympäristöluvan määräykset kalojen metallipitoisuuksien seurannasta sekä tarkkailun aikana esille nousseet kehittämistarpeet. Tarkkailun tavoitteena on selvittää kuormituksen mahdollisia vaikutuksia kalakantoihin, kalastukseen ja kalojen käyttökelpoisuuteen. Kalojen metallipitoisuusmäärityksillä kerätään tietoa kalojen käyttökelpoisuuteen ja vesistöjen kemiallisesta tilasta. Verkko- ja sähkökoekalastuksilla saadaan tietoa kalalajien esiintymisestä, kalakantojen suhteellisesta runsaudesta ja niiden mahdollisista muutoksista. Koekalastuksen tuloksia voidaan käyttää tukena myös vesistöjen ekologisen tilan arvioinnissa. Kalastuskirjanpidolla ja -tiedusteluilla saadaan suoraa tietoa kohdevesistöjen kalastuksesta, saaliista ja kalastusta haittaavista tekijöistä sekä näiden muutoksista. Kalastuskirjanpitoa toteutetaan Jormasjärvessä, Kolmisopessa, Nuasjärvessä ja Rehjassa.

Kalataloustiedustelulla kerätään tarkkailuvesistöjen pyynti- ja saalistietoja sekä kalastajien mielipiteitä ja havaintoja vesistöjen tilaan ja kalastukseen liittyen. Tiedusteltavat vesistöt ovat Nuasjärvi-Rehja, Jormasjärvi, Laakajärvi ja Kiltuanjärvi sekä mahdollisuuksien mukaan näiden reittien väliset pienemmät järvet ja virtavedet. Kalastustiedustelujen kohderyhmänä käytetään kalastusluvan lunastaneiden henkilöiden talouksia.

Pohjavesitarkkailu

Pohjavesitarkkailu sisältää Terrafamen lähialueiden talousvesikaivojen tarkkailun, sekä maa- ja kalliopohjavesien tarkkailun kaivospiirin alueella olevista pohjavesiputkista ja kaivoista. Talousvesinäytteitä on otettu kaivospiirin lähialueella sijaitsevien kiinteistöjen kaivoista vuodesta 2008 alkaen kahdeksasta eri kohteesta. Nuasjärven purkuputken ympäristöluvan mukaisesti pohjavesitarkkailua laajennettiin neljälle Nuasjärven saarelle: Iso Selkäsaari, Pieni Selkäsaari, Lamposaari ja Iso Tahkosaari. Pohjavesitarkkailu oli ulotettava näille saarille, mikäli saarella on kaivoja. Saarista ainoastaan Lamposaaressa on kaivo, jota on tarkkailtu vuodesta 2015. Kainuun Ely-keskuksen purkuputken tarkkailuesityksen päivityksessä antamassaan päätöksessä velvoitettiin tarkkailemaan myös Matinmäen-Mustikkamäen pohjavesialuetta Kuluntalahden suunnalla. Matinmäen-Mustikkamäen pohjavesialueen seuranta oli määrätty alkuperäisessä päätöksessä jatkettavaksi vuoden 2018 loppuun asti, Terrafame on kuitenkin jatkanut tarkkailua toistaiseksi.

Saatujen tarkkailutulosten perusteella Terrafamen juoksutusvesien johtamisella purkuputken kautta Nuasjärveen ei ole vaikutusta Lamposaaren talousvesikaivoon tai Heterannan vedenlaatuun, eikä tarkkailun jatkamiselle näissä kohteissa olisi tarkkailusuunnitelman mukaan perusteita. Pisteiltä on saatu määritettyä perustasot, joita voidaan hyödyntää mahdollisissa poikkeustilanteissa. Heterannan vedenlaatua tarkkaillaan osana Kajaanin veden suorittamaa tarkkailua. Alkuperäisten talousvesikaivojen tarkkailua on perusteltua jatkaa, vaikkakin pisteiden tulokset ovat olleet tasaisia ja havaitut muutokset ovat olleet lähinnä seurausta kaivojen käyttämättömyydestä. Kaivojen tulokset heijastelevat paikallisen maa- ja kallioperän ominaisuuksia ja tuloksia voidaan hyödyntää muiden pisteiden tulosten tulkinnassa.

Pohjavesitarkkailua tehdään myös pohjavesiputkista. Pohjavesiputkia oli alun perin yhdeksän kappaletta, nyt niitä on 55 kappaletta, putket ovat sekä kallio- että maaperäputkia. Tavoitteena on saada tietoa pohjavesipinnan korkeuden ja pohjaveden laadun mahdollisista toiminnasta aiheutuvista muutoksista. 

Ilmanlaatu

Pölylaskeumaa tarkkaillaan Terrafamen tuotantoalueella sekä kaivospiirin ulkopuolella asutuksen läheisyydessä. Ulkoilman hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuuksia mitataan kampanjaluonteisesti kuuden vuoden välein jatkuvatoimisilla analysaattoreilla 12 kuukauden jaksona Terrafamen tuotantoalueella. Hakosen itäpuolelle perustetaan uusi jatkuvatoiminen hengitettävien hiukkasten mittauspiste.

Melu ja tärinä

Ympäristömelua mitataan niistä tarkkailukohteista, jotka ovat alttiina tuotantoalueen toiminnasta aiheutuvan melun välittömälle vaikutukselle tuotantoalueen ulkopuolella. Melumittaukset tullaan jatkossa suorittamaan vuosittain. Lisäksi yhdellä asutulla lähikiinteistöllä on aloitettu jatkuvatoiminen melumittaus vuonna 2022. Tärinää mitataan kolmella jatkuvatoimisella tärinämittarilla, mittarit on asennettu kahdelle lähikiinteistölle ja lisäksi tehdasalueelle. Louhintaräjäytysten aiheuttamaa tärinää on mitattu ulkopuolisen tahon toimesta vuosina 2008-2011 ja 2013 kerran vuodessa kolmella lähikiinteistöllä. Kyseisissä mittauksissa ei ole havaittu rakennusten vauriovaaraa. Kerran vuodessa tehtävistä kertaluonteisista tärinämittauksista on luovuttu vuoden 2013 jälkeen, kun jatkuvatoimiset mittarit on otettu käyttöön.

Biologinen tarkkailu maa-alueilla

Edellisissä kappaleissa esitettyjen tarkkailujen lisäksi suoritetaan biologista tarkkailua maa-alueilla, jonka osa-alueita ovat: liito-orava, lepakot, kangasrouskun metallipitoisuudet, havunneulasten kuntoarvio ja raskasmetallipitoisuudet sekä sammalten metallipitoisuudet.

Tarkkailuohjelmaesitys liitteineen on nähtävillä 14.2.-23.3.2023 Ely-keskuksen verkkosivuilla osoitteessa ely-keskus.fi/kuulutukset

Lisätietoja: ympäristönsuojelutarkastaja Taina Huttunen, p.040 5863 159 tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto lausuu tarkkailuohjelmaesityksestä seuraavaa:

Terrafame Oy:n päästöjen ja ympäristövaikutusten tarkkailu on vuosien saatossa muodostunut laajaksi ja hyvin eri osa-alueet kattavaksi. Tarkkailu päivitetään nyt yhteen tarkkailuohjelmaan olemassa olevien lupien mukaisesti, tämä selkeyttää tarkkailua kokonaisuutena. Tarkkailuohjelmaesityksessä mainitaan, että tarkkailupisteiden ja seuranta-alojen valinnassa on huomioitu myös Kolmisopen hankkeen vireillä oleva lupahakemus. Todetaan, että Kolmisopen malmion hyödyntämisen ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksesta on tullut hiljattain päätös aluehallintovirastolta, jossa lopputuloksena todettiin, että hakemus jätetään tutkimatta.

Tarkkailuohjelmaesityksessä mainitaan, että vesistöihin, joihin puretaan vesiä, kohdistuu myös muiden alueella sijaitsevien toimijoiden sekä yhteiskunnan aiheuttamaa kuormitusta. Kuormitusten yhteisvaikutuksia varsinkin Nuasjärven vedenlaatuun olisi hyvä seurata erillisen yhteistarkkailun avulla, kuten tarkkailuohjelmaesityksessä esitetäänkin. 

Pohjavesitarkkailusta kertovassa osiossa todetaan, että Matinmäen-Mustikkamäen pohjavesialueen seurannalle ei enää ole perusteita ja seurannasta voitaisiin luopua. Lupajaosto esittää, että Matinmäen-Mustikkamäen pohjavesialueen seurannan tulee sisältyä jatkossakin tarkkailuohjelmaan.

Tarkkailutuloksista raportoidaan kattavasti yleisölle mm. nettisivujen kautta, asianosaisille viranomaisille raportoidaan tuloksista myös suoraan. Raporttiluonteisesti toimitetuissa selvityksissä on pääsääntöisesti avattu hyvin asiaa ja tuloksia, sen sijaan kunkin näytteenottokerran analyysitulokset ovat vaikeammin hahmotettavia. Tulosten luettavuutta ja hahmotettavuutta parantaisivat esim. graafiset esitykset sekä luparajojen sisällyttäminen tulosten yhteyteen.

Tarkkailuohjelmaesityksessä esitetään useammassa kohtaa mm. sivulla 15, että viikoittain tai kuukausittain otettavat vesinäytteet otetaan vain niiltä pisteiltä, joilta on näytteenottohetkellä juoksutusta. Tästä herää kysymys jääkö juoksutettavista vesistä ottamatta näytteitä, jos juuri näytteenottokierroksen aikana ei ole juoksutusta, mutta muuna aikana ehkä sitten onkin.

Kaivoksen toimintaan liittyvä liikenne on kasvanut lähialueen tiestöllä ja kasvaa edelleen uusien toimintojen myötä. Tarkkailusuunnitelmaan tulee sisällyttää liikenteestä asutukselle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen tarkkailu asutuskeskittymien kohdalla erityisesti tien 870 varrella.

 

Päätös

Hyväksyi.