Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston tiedoksi merkittävät asiat

KAJDno-2023-13

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi
  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi
  • Karita Kuittinen, Lupasihteeri, karita.kuittinen@kajaani.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös nro 24/2023 (Dnro PSAVI/7097/2022), annettu 17.2.2023 Terrafame Oy:n Kolmisopen malmion hyödyntämisen ympäristö- ja vesitalouslupahakemuksesta. Päätöksessään aluehallintovirasto jätti hakemuksen tutkimatta. 

Aluehallintoviraston arvion mukaan vireillä olevan Kolmisopen louhoksen toimintaa koskevan lupa-asian käsittely edellyttäisi monilta osin myös ympäristö- ja vesitalousluvan nro 87/2022 ainakin ympäristölupaharkinnan avaamista ja päätöksen muuttamista. Hakemuksen mukainen asia tulisi käsitellä siten yhdessä koko toimintaa koskevassa hakemuksessa tai ainakin keskeisiltä osiltaan nykyisen luvan mukaisen toiminnan kanssa. Näin laaja käsittely ei ole tässä vaiheessa mahdollinen, koska Terrafame Oy:n toimintaa koskevan ympäristö- ja vesitalouslupa nro 87/2022 on käsittelyssä Vaasan hallinto-oikeudessa. Aluehallintovirasto ei voi ratkaista uudelleen samoja asioita, jotka ovat käsiteltävänä valitustuomioistuimessa (vireilläolovaikutus). 

Hakija on 8.2.2023 toimittamassaan kirjelmässä todennut, että laajemmalle, vesialueelle ulottuvalle louhinnalle haettaisiin lupaa myöhemmässä vaiheessa, kun vesienhoitosuunnitelman tavoitteista poikkeamisen prosessi on selkeytynyt. Yhtiön oman arvion mukaan tämä voisi tulla kyseeseen siinä vaiheessa, kun koko toiminnalle tulee hakea uutta ympäristölupaa viimeistään vuonna 2029. 

Edellä sanotun perusteella aluehallintovirasto tulkitsee, että hakija on tosiasiassa luopunut hakemuksen mukaisesta Kolmisoppi-hankkeesta tässä vaiheessa. Lisäksi aluehallintovirasto toteaa, että hakemuksen käsittely ei nykyisessä laajuudessaan ole mahdollista, joten hakemus jätetään tutkimatta. Asian tutkimatta jättäminen ei estä hakijaa laittamasta asiaa uudelleen vireille aluehallintovirastossa. Mahdollisessa uudessa hakemuksessa on otettava huomioon ympäristönsuojelulaissa säädetyt asiat toiminnan olennaisen muutoksen lupaharkinnan kattavuudesta ja tarpeesta tarkastella yhdessä samalla toiminta-alueella sijaitsevien luvanvaraisten toimintojen ympäristövaikutuksia. (KAJDno-2020-371)

Ilmoitus kuivikelannan varastoinnista poikkeustilanteessa (VNA eräiden maa-ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta 1250/2014):
- 3.3.2023, Kainuun ammattiopisto, Seppälän koulutila, työtekniset syyt

Finavia Oyj:n Kajaanin lentoaseman pintavesitarkkailun vuosiraportti 2022. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi päätöksellään 9.2.2021 (nro 217/2021, dnro PSAVI/1791/2016) Kajaanin lentoasemalle ympäristöluvan. Tarkkailu jatkuu ympäristölupapäätöksen mukaisena keväästä 2021 alkaen. Kajaanin lentoaseman tarkkailussa havainnoidaan lentoasemalla käytettävien polttoaineiden sekä liukkaudentorjunta- ja jäänpoistoaineiden mahdollisia vaikutuksia pintaveteen. Pintavesipiste N1 sijaitsee kiitotien itäpäädyn eteläpuoleisessa purkuojassa ja N2 luoteispuolen purkuojassa. Havaintopiste N3 sijaitsee kiitotien pohjoispuolen purkuojassa. Tarkkailunäytteet on otettu touko- ja lokakuussa.

Vuonna 2022 kevään tarkkailukerralla havaintopisteen N1 happea kuluttavien aineiden arvot olivat hieman koholla, mikä viittaa lievään kuormitusvaikutukseen. Jäänpoisto ja -estoaineiden (propyleeniglykoli) hajoaminen vesistössä kuluttaa happea. Lisäksi havaintopisteen N1 vedessä mitattiin lokakuussa lievästi koholla oleva kaliumpitoisuus, mikä viittaa lievään liukkaudentorjunta-aineen (kaliumformiaatti) kuormitusvaikutukseen. Tarkkailuvuonna 2022 vesinäytteissä ei todettu öljyhiilivetyjä tai orgaanisia haihtuvia yhdisteitä.

Kajaaninjoen ahventen elohopeapitoisuusselvitys vuonna 2022. UPM-Kymmenen Oyj:n Kajaanin entisen sellutehtaan ympäristölupapäätöksen (PSAVI nro 83/2016/1) 9.5.2017 päivätyn seurantaohjelman mukaisesti vuosina 2019 ja 2022 suoritetaan Kajaaninjoella ahventen elohopeapitoisuuksien seurantaa. 

UPM-Kymmene Oyj Kajaanin suljetun sellutehtaan alapuoliselta Kajaaninjoelta vuonna 2022 pyydettyjen näytekalojen elohopeapitoisuudet olivat selvästi alhaisemmat kuin aiempana seurantavuonna 2019. Elohopeapitoisuudet olivat myös selvästi Rehjanselän vertailuaineistoa pienempiä. Elohopeapitoisuuksien havaittiin kasvavan näytekalojen koon kasvaessa, mikä johtuu elohopean akkumuloitumisesta kaloihin. Kajaaninjoen vuoden 2022 näytekalat olivat selvästi keskikooltaan pienempiä kuin vuoden 2019 näytekalat, mikä selittää ainakin osittain eron elohopeapitoisuuksissa näytteenottovuosien välillä. Tarkkailuvuosien elohopeapitoisuuksien vertailu keskenään ei ole kalojen kokoeroista johtuen suoraan mahdollista. 

Kajaaninjoen kaikkien näytekalojen elohopeapitoisuudet alittivat kuitenkin elohopeapitoisuuden elintarvikekäyttöön tarkoitetuissa ahvenissa määritetyn ylärajan (EY 1181/2006, muutos 629/2008) molempien tarkkailuvuosien kohdalla, siitäkin huolimatta, että vuoden 2019 näytekalat olivat kaikki kooltaan tarkkailuohjelman kokosuosituksia suurempia. Vaikka elohopeamäärityksissä käytettyjen ahventen koossa esiintyi runsaasti vaihtelua seurantavuosien välillä, voidaan Kajaaninjoen ahventen elohopeapitoisuuksien nähdä laskeneen tai pysyneen vähintäänkin samalla tasolla vuoteen 2019 verrattuna. Vuonna 2022 kaikki näyteahvenista mitatut elohopeapitoisuudet myös alittivat valtioneuvoston asetuksen 1090/2016 mukaisen taustapitoisuuden huomioivan ympäristölaatunormin (0,20–0,25 mg/kg), vaikka ympäristölaatunormin ylitykset ovat Suomen vesistöissä yleisiä.

Hoikanportin ampumaradan ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2022. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 14.7.2016 ympäristöluvan Hoikanportin ampumaradalle. Ampumaradalla toteutettiin vuonna 2022 huolto- ja tarkkailuohjelman mukaisesti suppea näytteenottokierros, johon kuului yksi porakaivon vesinäyte. Porakaivon näytteessä todettiin pohjaveden ympäristölaatunormit (VNa 341/2009) ylittävät pitoisuudet kuparia ja sinkkiä. Tulokset alittivat kuitenkin selvästi talousvedelle asetetut (STM:n asetus 683/2017) laatuvaatimukset.  

Väyläviraston Kajaanin puuratapölkkyjen käsittelylaitoksen vuosiyhteenveto 2022. Väylävirasto harjoittaa radasta poistettujen puuratapölkkyjen käsittely-, varastointi ja murskaustoimintaa Kajaanin Tihisenniemen alueella. Käsittely sisältää pölkkyjen lajittelun sekä metalliosien irrotuksen ja lajittelun. Käsittely, varastointi ja murskaus tehdään Väyläviraston UPM:ltä vuokraamalla alueella. Joulukuussa 2022 vuokra-alueen omistajaksi vaihtui Kansallisholging Oy. Murske poltetaan Kainuun Voima Oy:n polttolaitoksella.

Vuonna 2022 käsiteltiin 248 553 ratapölkkyä. Vuoden 2022 aikana ratapölkkyjä murskattiin alueella yhteensä 164 193 kpl. Kainuun Voima Oy:n polttolaitokselle toimitettiin 13 135 tonnia ratapölkkymursketta. Uusiokäyttöön ei mennyt ratapölkkyjä. Vuoden 2022 lopussa varastossa oli ratapölkkyjä yhteensä 105 360 kpl. Voimassa olevan ympäristöluvan mukaan alueelle saa vastaanottaa, käsitellä ja murskata enintään 800 000 puuratapölkkyä vuodessa ja varastoida kerrallaan maksimissaan 260 000 ratapölkkyä. Pölkyistä erotellut hyväkuntoiset aluslevyt ohjattiin uusiokäyttöön kiinnitettäväksi pölkkyihin. Huonokuntoiset aluslevyt ja muut metalliosat (rautaromu) ohjattiin uusiokäyttöön metallivalimoon. Kohteessa ei murskata CCA-kyllästettyjä puuta. Painekyllästettyä puuta, lähinnä ylikäytäväelementtejä, tulee satunnaisesti pieniä määriä ratapölkkyjen mukana laitokselle. Vuonna 2022 CCA-kyllästettyä puuta ei laitokselle tullut.

Kohteessa on toiminnassa kolme hulevesien käsittelylaitteistoa. Laitteistot sijaitsevat ratapölkkyjen käsittelykentän alueella, alueen itäosassa (laajennusalue) sekä raiteen etelänpuolisella varastointialueella. Kaikissa laitteistoissa on öljynerotin ja sen jälkeen aktiivihiilisuodatin. Hulevesinäytetulosten perusteella on havaittu, että aktiivihiilisuodattimien puhdistusteho on ollut ajoittain heikentynyt sekä PAH-yhdisteiden että kiintoaineen osalta. Puhdistustehon heikentymisen arvioidaan johtuvan siitä, että kiintoaines (sekä hieno puupuru että ratapölkyistä peräisin olevat puusäleet) tukkii osittain suodatinlaitteiston siten, että osa hulevesistä pääsee virtaamaan aktiivihiilisuodatuksen ohi. Tilanne on saatu korjattua laitteiston huoltotoimenpiteillä. Väylävirasto on käynnistänyt suunnittelun puupölkkylaitoksen hulevesien käsittelyn parantamiseksi.

Parkinmäen jätehuoltoalueen tarkkailutulokset vuodelta 2022. Parkinmäen jätehuoltoalue koostuu suljetusta vanhasta jätealueesta sekä 1.11.2007 käyttöönotetusta uudesta jätteenläjitysalueesta. Parkinmäen jätehuoltoalue on ollut Kuusakoski Oy:n hallinnassa heinäkuun 2011 alusta ja toiminnalle on myönnetty uusi ympäristölupa 3.2.2012 (Dnro PSAVI/228/04.08/2010). Lupapäätöksen määräysten mukaisesti jätehuoltoalueen kaatopaikkavesien tarkkailuohjelmaan tehtiin päivityksiä maaliskuussa 2012.

Vanhalle jätealueelle on rakennettu kaasunkeräysjärjestelmä, josta kaasu johdetaan biokaasupumppaamolle. Kaasua poltetaan toistaiseksi soihtupolttimessa. Vuonna 2020 kaasun metaanipitoisuus oli keskimäärin 31 tilavuusprosenttia, hiilidioksidipitoisuus 33 tilavuusprosenttia ja happipitoisuus 0 tilavuusprosenttia. Uudella jätetäyttöalueella kaasun muodostumista ryhdytään seuraamaan vasta, kun alueelle on läjitetty riittävästi orgaanista jätettä. 

Jätehuoltoalueella muodostuvat kaatopaikkavedet käsitellään kallioon louhitusta ilmastusaltaasta ja laskeutusaltaasta koostuvalla puhdistamolla ja selkeytetyt vedet puretaan mittapatokaivon kautta purkuojaan, joka laskee Kajaaninjokeen. Kaatopaikkavesien laatua seurataan kahdesta kokoojakaivosta ennen puhdistamoa sekä puhdistamolta lähtevien vesien mittapatokaivosta kuukausittain. Lähtevän veden määrää ja sähkönjohtavuutta seurataan lisäksi jatkuvatoimisella mittauksella ympäri vuoden. Automaattinen seuranta ei ollut toiminnassa pakkaskauden aikana. Vuonna 2022 jatkuvatoiminen mittaus oli toiminnassa koko vuoden.
 
Vuonna 2022 sademäärä oli hyvin lähellä pitkänajan keskiarvoa. Maalis-, touko- ja syyskuu jäivät selvästi normaalia vähäsateisimmiksi, sen sijaan kesä- ja elokuun sademäärät olivat normaalia suurempia. Vuoden 2022 näytteenottokierrosten aikaan mittapadolta oli virtausta vesistöön jokaisella mittauskerralla. Keskivirtaama puhdistamolta vesistöön oli vuonna 2022 edellisvuotta alhaisempi. Vuoden 2022 kuormitus oli lähes kaikilta osin pienempää kuin edellisvuonna, mutta kuitenkin vuosina 2013–2021 todetussa vaihteluvälissä.

Vuonna 2022 veden kokonaistyppipitoisuus laski puhdistamolla keskimäärin noin 22 %, kokonaisfosforipitoisuus noin 64 %, kiintoainepitoisuus 85 % ja kemiallinen hapenkulutus (CODCr) noin 36 % puhdistamolle tulevan veden pitoisuuksista. Kiintoaineen puhdistusteho oli parantunut kahdesta edellisvuodesta ja myös kokonaistypen puhdistusteho oli hieman parempi kuin vuonna 2021. Kokonaisfosforin puhdistusteho on laskenut lievästi kolmen viime vuoden aikana. Kemiallisen hapenkulutuksen puhdistusteho oli edellisvuotta jonkin verran alhaisempi. Vuonna 2022 sekä virtaamapainotteinen että näytteenottohetkien keskimääräinen kokonaisfosfori- ja CODCr -kuormitus olivat selvästi luparajoja pienempiä eli lupaehdot täyttyivät.

Jätehuoltoalueen pohja- ja pintavesivaikutuksia tarkkaillaan viidestä putkiparista, jotka koostuvat maaperäputkesta ja kallioperäputkesta, kaatopaikan yläpuolisesta maaperäputkesta, yhdestä ojapisteestä, lähteestä sekä salaojan purkupäästä. Jätehuoltoalueen ympäristössä pohjavesipintojen alueelliset vaihtelut ovat suuria, mutta ajallinen vaihtelu on ollut melko pientä. Tarkkailutulosten perusteella jätehuoltoalueella on voinut olla pohjavesivaikutuksia lähinnä täyttöalueen itäreunalla, missä vesi oli lähes hapetonta ja veden kemiallinen hapenkulutus sekä AOX-pitoisuudet (orgaaniset klooriyhdisteet) olivat koholla. Tilanne oli melko samanlainen kuin aikaisempina vuosina.

Salaojaputken päässä ja Sokajärveen laskevassa ojassa vesien happipitoisuudet olivat melko hyvällä tasolla ja vesien kemiallinen hapenkulutus oli melko vähäistä. Sokajärveen laskevan ojan AOX-pitoisuus oli koholla, mikä voi viitata kaatopaikkavesien vaikutukseen. Täyttöalueen luoteispuolella sijaitsevasta lähteestä ei saatu näytettä vuosina 2021–2022, koska se on kuivunut ja kasvanut umpeen.

Kajaanin Romu Oy:n pinta- ja pohjavesitarkkailun vuosiyhteenveto 2022. Kajaanin Romu Oy:n Kirkkoahon ja Saunakankaan kierrätyslaitosten pinta- ja pohjavesiä tarkkaillaan ympäristölupapäätösten Dnro PSAVI/1/04.08/2014 (Saunakangas) ja Dnro KAI-2005-Y-45-111 (Kirkkoaho) sekä Saunakankaan 2.12.2013 päivätyn hulevesien ja pohjaveden tarkkailusuunnitelman mukaisesti. Kajaanin Romu Oy vastaanottaa, lajittelee ja käsittelee eri materiaaleissa olevaa romua Kirkkoahon ja Saunakankaan kierrätyslaitoksilla.  

Kirkkoaholla vastaanotetaan, varastoidaan ja esikäsitellään romuajoneuvoja sekä muuta metalliromua. Romuajoneuvojen kuivaus suoritetaan nestetiiviillä alustalla. Pihalla toiminut leikkuripaalain on siirretty Saunakankaan toimipisteelle heinäkuussa 2020. Tulevaisuudessa Kirkkoahon toiminnot tullaan siirtämään kokonaisuudessaan Saunakankaalle. Saunakankaan kierrätyslaitoksella on lupa vastaanottaa ja käsitellä metalliromua, romuajoneuvoja, sähkö- ja elektroniikkaromua, betoni- ja tiilijätettä sekä tuhkaa. Lisäksi alueella on lupa vastaanottaa ja lajitella rakennus- ja purkujätettä sekä akkuja ja paristoja. Kierrätyslaitoksen päätoiminnot ovat vastaanotto, primäärimurskaus, magneettisten jakeiden käsittely ja ei-magneettisten jakeiden käsittely. Lisäksi laitoksella käsitellään metalliromua leikkaamalla ja betoni- ja tiilijätettä murskaamalla.  

Kirkkoahon toimipisteen pohjavesinäytteen pitoisuuksissa ei havaittu muutosta aiempiin tarkkailutuloksiin. Pitoisuudet alittivat laboratorion määritysrajat tai olivat alhaisia. Pintavesinäytettä ei saatu otettua. 

Saunakankaalla kevään tarkkailussa toiminnan alapuolisessa tarkkailupisteessä haitta-aineiden pitoisuudet olivat hieman yläpuolisesta pisteestä mitattuja pitoisuuksia korkeampia. Syksyn tarkkailussa tilanne oli päinvastainen. Syksyllä yläpuolisen pintavesien tarkkailupisteen tutkimustulokset olivat poikkeuksellisen korkeita, alapuolisessa tarkkailupisteessä poikkeamaa ei kuitenkaan havaittu. Kyseessä voikin mahdollisesti olla myös yläpuolisen tarkkailunäytteen analyysi- ym. virhe. Sekä kevään että syksyn tarkkailutuloksissa toiminnan alapuolisen ojavesinäytteen pitoisuudet olivat huomattavasti alueelta johdettujen hulevesien pitoisuuksia alhaisempia. Saunakankaalla toiminnan alapuolisen pohjavesiputken tarkkailunäytteestä tutkittujen aineiden pitoisuudet olivat alhaisia. Vertailua toiminnan yläpuolisen pohjaveden tarkkailupisteen tuloksiin ei kuitenkaan voitu tehdä, sillä yläpuolisesta tarkkailuputkesta ei saatu näytettä putken kuivuuden vuoksi.
​​

Lupajaoston kevään 2023 alustavat kokousajat:

- keskiviikko 19.4. klo 16.15 kokoustila Lönnrot

- keskiviikko 10.5. klo 16.15 kokoustila Lönnrot

- keskiviikko 7.6. klo 16.15 kokoustila Lönnrot

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.