Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 22.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Maaston kaatopaikan vuoden 2022 tarkkailutulokset

KAJDno-2023-374

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi

Perustelut

Maaston entinen kaatopaikka sijaitsee Kajaanissa Lohtajan kaupunginosan luoteispuolella. Kohteessa on vuonna 2015 tehty tarkentavia tutkimuksia, joissa selvitettiin Maaston kaatopaikan vaikutuksia maaperään, huokoskaasuun sekä pohja- ja pintaveteen. Kohteessa on tehty lisäksi pohjaveden seurantaa vuosina 2017–2019.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen pohjalta on kaatopaikalle laadittu riskinarviointi. Kainuun ELY-keskus antoi 8.2.2016 lausunnon Maaston kaatopaikan puhdistustarpeesta ja riskiarviosta. Lausunnossa todettiin, ettei kaatopaikka aiheuta tehtyjen tutkimusten ja riskinarvion mukaan ympäristö- tai terveysriskiä. Tutkimustulosten perusteella kaatopaikan täyttöalueen ja alueen pohjaveden kunnostustoimet eivät ole tarpeellisia ja aluetta voidaan käyttää yleiskaavan mukaisesti retkeily- ja ulkoilualueena.

Syksyllä 2022 toteutettiin kaatopaikan seurantaan liittyvä hajoamistilaselvitys, johon kuuluu kaatopaikkakaasumittaukset ja pohjavesitarkkailua. Vesinäytteet otettiin kuudesta pohjavesiputkesta ja yhdestä tarkkailupisteestä (mittapato). Lisäksi kaatopaikkakaasumittaukset tehtiin kaatopaikan täyttöalueelle asennetuista putkista (101, 103 ja 104). Huokosputkista mitattiin kaatopaikkakaasun eli metaanin (CH4), hiilidioksidin (CO2) ja hapen (O2) pitoisuudet.

Selvityksessä kaatopaikan vaikutuksia todettiin edelleen kaatopaikan itä- ja kaakkoispuolella olevissa pohjavesiputkissa 104 ja 105. Sähkönjohtavuus sekä kloridin ja ammoniumtypen pitoisuudet ovat nousseet edellisistä vuosista. Kaatopaikan itäpuolella kauempana olevissa putkissa (108 ja 109) on todettu lähinnä metallien pitoisuuksia. Myös kaatopaikan eteläpuolella olevassa putkessa (110) on havaittu hieman kohonneita metallipitoisuuksia. Kokonaismetallipitoisuudet ovat laskeneet vuodesta 2017 lukuun ottamatta putken 109 kromi- ja vanadiinipitoisuuksia, jotka ovat hieman nousseet.

Yhdessä putkessa (104) todettiin laboratorion analyysien määritysrajat ylittäviä PAH-yhdisteiden pitoisuuksia asenaftaleenin ja fluoreenin osalta, lisäksi tässä putkessa todettiin dikloorieteenejä, MTBE:tä, TAME:a ja dikloorifenoleita sekä ympäristölaatunormin ylittävä pitoisuus vinyylikloridia. Putkissa 105, 106, 107 ja 108 todettiin yksittäisiä pieniä pitoisuuksia aromaattisia hiilivetyjä, lisäksi putkessa 105 todettiin laboratorion analyysien määritysrajat ylittäviä pitoisuuksia kloorietaania ja 1,1-dikloorietaania. Mittapadon (P5) pintavesinäytteestä analysoidut pitoisuudet ovat matalia ja alittavat laboratorion analyysien määritysrajat suurelta osin.

Kaatopaikkakaasujen mittaustulosten perusteella kaatopaikan tila on prosessin viimeisessä vaiheessa, jossa muodostuvan kaasun määrä ja metaanipitoisuus laskevat. Kaasun koostumus alkaa muistuttaa maaperän tyypillistä kaasukoostumusta, kun kaasun happi- ja typpipitoisuudet kasvavat.

Seurannan jatkaminen

Maaston entisellä kaatopaikalla vuonna 2022 suoritettujen tutkimusten perusteella 10.1.2023 antamassaan lausunnossa Kainuun ELY-keskus katsoo, että kaatopaikan tarkkailua olisi syytä jatkaa jälleen viiden vuoden (5) kuluttua. Kaatopaikan vesien ja kaatopaikkakaasujen tarkkailua jatketaan muutoin samalla tavalla, mutta mittapadolta (P5) otettavasta vesinäytteestä analysoitavia haitta-aineita vähennetään aiemmasta. Vuoden 2027 tulosten valmistuttua sovitaan kaatopaikan jatkotarkkailusta uudelleen.

Lisätietoja: ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen, p.044 4214 397 tai etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Lupajaosto merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.