Kaupunginhallitus, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Kaupungin edunajamisen tavoitteet

KAJDno-2023-210

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Kainuun Liitto on pyytänyt lausuntoa ja esityksiä Kainuun edunajamisen tavoitteita ja kärkihankkeita koskevan asian valmistelua varten. Yksityiskohtaisia hallitusohjelmaesityksiä valmistellaan Kainuun maakuntahallituksessa ja IP-maakuntien yhteisiä esityksiä Etelä-Savon maakuntaliiton johdolla. Kainuun edunajamisen tavoitteet hyväksytään maakuntavaltuustossa, jonka seuraava kokous pidetään huhtikuun 5. päivänä. Maakuntahallitus valmistelee ja hyväksyy esityksensä valtuustolle kokouksessaan 14.3.2022.

Edelliset Kainuun edunajamisen tavoitteet osoitteessa edunajamisen tavoitteet ja kärkihankkeet 2022-2024 sekä IP-maakuntien yhteiset hallitusohjelmatavoitteet: Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien yhteiset hallitusohjelmatavoitteet (7.12.2022). 13.2.2023 julkistettu Itä-Suomen visio osoitteessa https://tem.fi/-/itaisen-suomen-visiotyosta-konkreettisia-ehdotuksia-yhteiseen-tekemiseen Kajaanin kaupunki on ollut mukana vision valmistelussa sekä lisäksi Pohjois-Suomen kaupunkien pohjoisen ohjelman valmistelussa. https://oulu.com/oulu/pohjoinen-ohjelma/

Kajaanin kaupunki toteaa lausuntonaan seuraavaa:

Laajassa aluekehityksen yhteistyössä tehtävät edunajamisen tavoitteet, nyt uuteen hallitusohjelmaan tähdäten, ovat kannatettavia, ja niitä tulee viedä eteenpäin. Kajaanin kaupunki yhtyy Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien hallitusohjelmatavoitteisiin sekä tavoitteisiin sisällyttää Pohjoinen ohjelma ja Itä-Suomen vision toimenpiteet tulevaan hallitusohjelmaan. Niiden lisäksi kaupunki haluaa korostaa myös omia aluekehityksen tavoitteita sekä omaa aktiivista edunajamista.

Kajaanin kaupunki nostaa esille omaehtoisen aluekehityksen tavoitteiksi seuraavat:

1. Saavutettavuuden parantaminen

- Valtion on turvattava Kajaanin reittilentoliikenteen pitkäjänteinen jatkuminen Liikenne 12-ohjelman kolmen tunnin saavutettavuustavoitteen mukaisesti, mikäli ensisijaista tavoitetta paluusta markkinaehtoisiin reittilentoihin ei saavuteta

- Savon radan suunnitteluvalmiutta on nostettava merkittävästi ja ratayhteyden parantaminen tulee saada kansalliseksi ratahankkeeksi Etelä- ja Pohjois-Suomen yhdistävänä Pohjanmaan radalle rinnakkaisena ratayhteytenä. Ensi vaiheen tavoitteena on oltava maakuntaliittojen teettämän selvityksen 791 miljoonan parannusinvestoinnit, ja seuraavassa vaiheessa radan modernisointi tulevaisuuden junille, missä puhutaan miljardiluokan investoinneista.

-  Valtatie 5 kehittämistä on jatkettava. Valtion väyläinvestointeihin on tulevalla hallituskaudella sisällytettävä VT 5 Leppävirta–Kuopio 122 M€ hanke vanhankaisen ja vaarallisen tiejakson parantaminen, ja Väyläviraston pitkä aikavälin investointiohjelmiin valtatien jatkokehittämisen seuraavan vaiheena Siilinjärvi-Iisalmi välin parantamisen suunnittelu ja sen arviolta noin 200 M€ investoinnin tarkentaminen.

- Valtatie 22 osalta tavoitteena tulee olla VT 22 Oulu-Kajaani yhteysvälin sisällyttäminen pääväyläasetukseen, ja tien luokituksen muuttaminen VT 6:n jatkoksi Ouluun. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen käynnistämän uuden VT 22 selvityksen tulee johtaa selkeään tavoiteohjelmaan valtatien vaiheittaiseksi parantamiseksi Kainuun tärkeimpänä elinkeinoelämän, osaamisen, erikoissairaanhoidon ja muiden erikoispalvelujen sekä hallinnon maantieyhteytenä.

2. Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen

- Kajaanin ammattikorkeakoulun uusien koulutusavausten aloittaminen: ensihoitajakoulutus turvaamaan alan osaajien saatavuutta sekä esimerkiksi pelialan koulutuksen vaikuttavuutta sekä Game City Kajaania tukevat pelialan uudet koulutukset, joita kaupunki tukee osaltaan.

- Oulun yliopiston Kajaanin yliopistokeskuksen uudet koulutusavaukset: eri opetusalojen tutkintoon/kelpoisuuteen johtavat vaihtuvat opinnot, niiden pitkäjänteisyyden varmistaminen käynnistysvaiheen jälkeen, sekä alueen teknologiayritysten tarvitsema yliopistotasoinen koulutus, joita molempia kaupunki on valmis tukemaan.

- Aktiivinen rekrytointiyhteistyö julkisorganisaatioiden ja yritysten kesken kotimaassa sekä työvoimapulaa osaltaan korjaavan ulkomaisen työvoiman saaminen ja jääminen, jota kaupungin kansainväliset palvelut tukee, mukaan lukien KAMK:n ulkomaiset opiskelijat

3. Kajaanin datakeskusekosysteemin vahvistaminen

- Suomen tulee tavoitella LUMI -supertietokoneen jatkoksi seuraavaa yhteiseurooppalaista EuroHPC-supertietokoneinvestointia, joka ajoittuu vuodelle 2026 ja varmistaa sille riittävä kansallinen vastinrahoitus. Maakunnan ja kaupungin on tuettava sen sijoittumista Renforsin Rantaan

- Cinian Luoteisväylähankkeen etenemisen myötä maan sisäisten runkoverkkojen reititykseen tulee vaikuttaa niin, että yksi niistä kulkee Kajaanin kautta vahvistaen Kajaanin datakeskusekosysteemin houkuttelevuutta

4. Energiaomavaraisuuden ja uusien energiaratkaisujen lisääminen

- Sekä itäisessä että pohjoisessa Suomessa investoidaan uusiin energiamuotoihin ja parannetaan energiaomavaraisuutta ja kehitetään energiateollisuutta testaten pienydinvoimaa, etsien vetyvoiman uusia ratkaisuja sekä rakentaen aurinko- ja tuulivoimaa. Tulevia energiaratkaisuja varten valtion tulee varmistaa riittävien sähkönsiirtoverkkojen rakentamisen.

5. Valtion aluehallinnon palvelujen säilyttäminen

- Mikäli tulevassa hallitusohjelmassa asetetaan yhdeksi tavoitteeksi valtion aluehallinnon uudistaminen, niin maakunnan ja kaupungin tulee vaikuttaa voimakkaasti siihen, että ELY-keskuspalvelut säilyvät Kajaanissa, koska ne ovat yritysten liiketoiminnan kehittymisen ja kasvun kannalta ensisijaisia palveluja.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy esittelytekstin mukaisen lausunnon Kainuun edunajamisen tavoitteisiin.

Päätös

Kaupunginhallitus lisäsi yksimielisesti kohtaan 1. Saavutettavuuden parantaminen 5. kappaleen: "Toimivista joukkoliikenneyhteyksistä on huolehdittava niin maakunnan sisällä kuin maakunnan rajojen ulkopuolellekin. Junaliikenteessä tavoitteena tulee olla työ-, opiskelu- ja asiointimatkustuksen mahdollistavat yhteydet länteen Ouluun ja etelään Kuopioon ja edelleen Helsinkiin. Linja-autoliikenteen nykyistä koronan supistamaa vuorotarjontaa on lisättävä." 

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen em. lisäyksellä.

Kehitysjohtaja Risto Hämäläinen oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.

Tiedoksi

Kainuun liitto