Kaupunginhallitus, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Kuntalaisaloite: Maksuttomat kuukautistuotteet kajaanilaisille nuorille

KAJDno-2020-1516

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin nuorisovaltuusto on tehnyt kaupungille aloitteen, että kaupunki ryhtyy jakamaan ilmaisia kuukautissuojia kajaanilaisille nuorille. Tavoitteena ilmaisjakelulla olisi vähentää ns. kuukautisköyhyyttä nuorten keskuudessa. Tutkimusten mukaan kuukautissuojien kustannukset ovat 2 - 10 € / kk. Skotlanti päätti marraskuussa 2020 ensimmäisenä valtiona maailmassa ryhtyä jakamaan ilmaisia kuukautissuojia kaikille tarvitseville.  

Aloitteesta on pyydetty lausunnot Kainuun Sotelta, sivistystoimelta ja koulutusliikelaitokselta. 

Vastauksissa todetaan, että viimesijainen toimeentuloturva myös nuorilla on toimeentulotuki. Vanhemmille maksetaan lapsilisää lasten elatuksesta aiheutuvien kustannusten korvaamiseksi siihen saakka, kun lapsi täyttää 17 vuotta. Käytännön toteuttamisessa tulisi ratkaista asia, kuinka jakelu toteutetaan vain kajaanilaisille, ei esim. täällä opiskeleville muunkuntalaisille ja vastaavasti, kuinka esim. toisilla paikkakunnilla opiskelevat kajaanilaiset opiskelijat saisivat vastaavan edun. Tarvikkeiden jakelu vaatisi organisointia ja valvontaa, joka sitoo työvoimaa. Soten lausunnossa esitetty tarvikkeiden kustannusvaikutus olisi 10.000 - 30.000 € / vuosi riippuen käyttäjien määrästä.  

Eduskunnan  hyväksymä oppivelvollisuuden laajentaminen ja maksuttomat oppimateriaalit tukevat alle 20-vuotiaiden nuorten taloudellista asemaa huomattavasti syksystä 2021 alkaen. Kaupunki toteuttaa parhaillaan kaupunginvaltuuston hyväksymää talouden sopeuttamisohjelmaa. Omilla päätöksillä tehtävät palvelujärjestelmän laajennukset eivät ole tässä taloudellisessa tilanteessa perusteltuja.

Vastaavaa, vähävaraisille jaettavaksi esitettyä ilmaisjakelua koskevaa aloitetta on käsitelty kuluvan vuoden tammikuussa Helsingin kaupungilla. Aloitteeseen antamassaan vastauksessa sosiaali- ja terveyslautakunta viittaa joitakin vuosia sitten tehtyyn eduskunta-aloitteeseen kuukautistuotteiden ALV-verokannan alentamiseksi 24 %sta. Verokannan muutosta ei ole toteutettu.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kajaanin kaupunki ei aloita aloitteessa esitettyä ilmaisten kuukautissuojien jakelua kajaanilaisille nuorille. 

Kajaanin kaupunki pitää valtakunnallisen ratkaisun saamista asiaan parempana, kuin yksittäisten kuntien tekemiä erillisratkaisuja ja kannustaa tekemään aloitteen valtakunnan tasolla. 

Kajaanin kaupunki suosittelee sekä ekologisena että taloudellisena vaihtoehtona ns. kuukupin käytön harkitsemista kaikille niille, joille sen käyttö on mahdollista. 

Päätös

Asia palautettiin valmisteluun.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Peruskoulun yläasteikäisille, toisen asteen opiskelijoille ja korkeakouluopiskelijoille toteutettiin keväällä 2022 kysely, jolla kysyttiin taloudellista tarvetta ilmaisiin tuotteisiin, halukkuutta niiden käyttämiseen, toiveita tuotevalikoimasta ja jakelun toteuttamistavasta. Kysely lähetettiin noin 3.000 henkilölle, vastauksia saatiin 590 kpl. Vastaajista 67 % oli yläasteelta, 28 % toiselta asteelta ja 5 % korkeakouluasteelta.

Kyselyn mukaan kuukautistuotteiden hankkiminen on aiheuttanut taloudellisia ongelmia 26 %:lle vastaajista. Näistä talouksista 39 % on käyttänyt toimeentulotukea, 61 % ei ole siihen joutunut turvautumaan. Vastaajista 93 % ilmoitti, että tulisivat käyttämään maksuttomia tuotteita, mikäli niitä olisi saatavilla. Tuotevalikoimaa toivottiin monipuoliseksi; tamponeita, siteitä ja kuukuppeja. Vastaajat toivoivat jakelukanaviksi esim. terveydenhoitajan jakelua, jonkin muun suorittamaa jakelua koululla, automaatteja ja suoraan kotiin toimitettavia paketteja. 

Automaatit ja kotiin suoritettava jakelu ovat kalliita valhtoehtoja, tehokkain tapa on tilata tuotteet suoraan kouluille ja suorittaa jakelu siellä. 

Käyttömäärien, jakelutavan ja kustannusten selvittämiseksi toteutettiin 3 kk:n pituinen kokeilu Lehtikankaan ja Otanmäen kouluissa marraskuu 2022 - tammikuu 2023. Jakelua suunnittelemassa ja toteuttamassa oli ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoita osana opintojaan. Jaettavat tuotteet tilattiin Lehtikankaan koululle, jossa ne pakattiin pieniin jakelupusseihin. Tuotteiden jakelun suorittivat aluksi ao. opiskelijat ja myöhemmin vastuuta siirrettiin koulujen oppilaskunnille. Oppilaskunnat ovat valmiita toteuttamaan jakelun myös jatkossa.  

Tuotteita haki Lehtikankaan koulun 250 oppilaasta keskimäärin 60 oppilasta eli noin 25 %. Otanmäen 28 oppilaasta hakijamäärät vaihtelivat 10 - 17 välillä. Yhden tuotepussin hankintakustannus on noin 2 €. Kuukupin hinta on noin 20 €, mutta tämä on kerran annettava tuote. Oppilaskunnan ja hankintojen työkustannuksia ei ole laskettu.   

Ilmaisiin tuotteisiin oikeutettuja oppilaita on kuluvana lukuvuonna perusopetuksessa noin 1.030, lukiossa 330 ja KAOlla 1.200, yhteensä 2.560 oppilasta. Mikäli kokeilun perusteella oletetaan, että heistä 1/4 käyttäisi edun hyväkseen, olisi käyttäjiä noin 640, ja jos käyttäjiä olisi 1/3, olisi lukumäärä 850 hlöä. Kustannus / kuukausi olisi vaihteluvälissä 1.300 - 1.700 €. Mikäli tuotteet jaettaisiin koko vuodelle, olisi kustannustaso suuruusluokkaa 15.000 - 20.000 €.  

Koulutusliikelaitoksella opiskelijoita on laajalta valtakunnalliselta alueelta, ammattiopiston puolella lähes 200 eri kunnasta. Mikäli ilmaisten tuotteiden etu halutaan kohdentaa vain kajaanilaisille, vaatii jakeluun oikeutettujen selvittäminen työtä ja saattaa aiheuttaa opiskelijoiden keskuudessa epätasa-arvon tunteita. Kyselyn saaneista suurin osa oli toisen asteen opiskelijoita, mutta vastaajista vain 28 %. Vastaajamäärän perusteella voi päätellä, että toisen asteen opiskelijat eivät näe asiaa ja tarvetta erityisen merkittävänä.  

Ilmaisjakelun haasteena on, että etu ei kohdistu vain niihin oppilaisiin, joille kyse on taloudellisesta välttämättömyydestä, vaan etu on kaikkien käytettävissä. Aloitteen mukaisesti toteutettuna jakelun kustannukset vuositasolla nousevat korkeiksi. Mikäli jakelu kohdennettaisiin vain perusopetukseen, olisi sen toteuttaminen hallittavampaa ja vuosittaiset kustannukset jäisivät tasolle 6.000 - 8.000 €. Tehokkainta jakelu on toteuttaa siten, että tuotteita tilataan ja jaetaan pääsääntöisesti kerralla lukukaudeksi. 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää, että maksuttomien kuukautistuotteiden jakelu otetaan käyttöön kaupungin perusopetuksen 5 - 9 luokkalaisille. Jakelun toteuttamistavan ja syklin suunnittelevat perusopetus ja hankintapalvelut yhdessä. 

Jakelun kokemuksia seurataan ja kaupunginhallitus tekee päätöksen jakelun jatkosta keväällä 2025.  

Jakelun kustannukset maksetaan kaupunginhallituksen käyttötalousmenoista.  

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että maksuttomien kuukautistuotteiden jakelu otetaan käyttöön kaupungin perusopetuksessa sekä alle 18-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille Kajaanin toimipisteissä.

Kokeilun kustannukset maksetaan perusopetuksen osalta kaupunginhallituksen ja toisen asteen opiskelijoiden osalta Koulutusliikelaitoksen käyttötalousmenoista. 

Tiedoksi

Nuorisovaltuusto