Kaupunginhallitus, kokous 31.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 26 Valtuustoaloite: Mielenhyvinvoinnin edistämisen ohjelma

KAJDno-2021-317

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Sari Kyllösen esittämä ja muun Vasemmistoliiton valtuustoryhmän allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

Mielenhyvinvoinnin edistämisen ohjelma.

"Esitämme, että Kainuuseen luodaan maakunnan yhteinen mielen hyvinvoinnin edistämisen ohjelma, jossa esitetään konkreettiset ratkaisut esimerkiksi yksinäisyyden vähentämiseen, riippuvuuksien ja itsemurhien ehkäisyyn sekä kaikkien ikäryhmien mielenhyvinvoinnin lisäämiseen. 

Etenkin korona-aika on lisännyt hyvin nopeasti itsensä yksinäiseksi kokeneiden ihmisten määrää. Myös äkillisesti lisääntynyt etätyö ja -opiskelu, toimeentuloon liittyvät paineet ja yleinen epävarmuus ovat osaltaan heikentäneet kainuulaistenkin ihmisten mielen hyvinvointia. 

Tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan koordinoituja ja yhteen sovitettuja toimenpiteitä niin kunnilta, Kainuun sotelta kuin kainuulaisilta järjestöiltäkin, jotta tarpeeseen pystytään vastaamaan tehokkaimmalla tavalla. Vain näin pystymme välttämään käsissämme kytevän mielenterveyskriisin.

On hyvä huomata, että mielen hyvinvoinnin edistäminen paitsi säästää ihmisiä inhimilliseltä kärsimykseltä se myös luo yhteiskunnalle taloudellisia säästöjä. 

Kainuun suurimpana kuntana Kajaanin kaupungilla on keskeinen rooli tämän tyyppisen hankkeen edistämisessä."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintoäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunginvaltuustossa 22.3.2021 on jätetty valtuustoaloite tarpeesta laatia Kainuuseen oma mielenterveysohjelma. Kainuun alueellinen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (HYTETU) työryhmä seuraa kainuulaisen väestön hyvinvoinnin tilaa indikaattoritiedon avulla. Tunnistetut hyvinvoinnin haasteet Kainuussa liittyvät erityisesti mielenterveyden ongelmiin ja yksinäisyyteen sekä työikäisten yhteisöstä syrjäytymiseen tai syrjäytymisuhkaan.

Kajaanin kaupunki ja Kajaanin ammattikorkeakoulu aloittivat vuonna 2022 valmistelun Kainuun laajuisen mielenterveysohjelman laatimisen ja toimeenpanon tueksi perustettavasta hankkeesta. Hankehakemuksella haetaan ESR-rahoitusta toimintalinjasta 4 (työllistävä, osaava ja osallistava Suomi). Hankkeen tuki on 80 % ja omavastuu 20 %. Mikäli hankehakemus saa rahoittajalta myönteisen päätöksen, hankeaika alkaa syyskuussa 2023. Hankeaika on 1.9.2023 –31.7.2026. Hakemus jätetään 20.3.2023. sulkeutuvaan hankehakuun.

KATE-Kainuun Mielenterveysohjelma -hankkeen tavoitteena on edistää Kainuun hyvinvointialueen asukkaiden mielenterveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä hyödyntäen osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Hankkeessa tuotetaan Kainuun alueelle hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisen ohjelma sekä tuetaan ohjelman toimeenpanoa. Ohjelman avulla lisätään mielenterveysosaamista Kainuun kunnissa ja Kainuun hyvinvointialueella ja kehitetään Kainuun kuntien HYTETU työryhmien toimintaa. Laadittava ohjelma toimeenpanee Kajaanin kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa ja kaupunkistrategiaa.

Hankkeeseen on suunniteltu neljä työpakettia: 1) Nykytilan kartoitus, 2) Mielenterveysohjelman laatiminen, 3) Mielenterveysosaamisen vahvistaminen ja mielenterveysohjelman toimeenpanon tukeminen ja 4) Hankkeen viestintä, arviointi ja tulosten levittäminen

Hankkeen päätoteuttaja on Kajaanin ammattikorkeakoulu. Hankkeen rahoittajina ovat Kainuun kunnista Kajaani, Kuhmo, Sotkamo, Suomussalmi, Hyrynsalmi, Ristijärvi ja Paltamo. Kainuun hyvinvointialue on hankkeen yhteistyökumppani.

Hanketta on esitelty osallisuus- ja hyvinvointijaostossa syksyllä 2022. Hankkeen Kajaanin kaupungin omavastuuosuudet on varattu osallisuus- ja hyvinvointijaoston määrärahoihin vuodelle 2023 sekä taloussuunnitelmavuosille 2024 ja 2025. 

Kajaanin kaupunginlta hankkeen yhdyshenkilönä toimii hyvinvointikoordinaattori.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen vastauksen ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi. 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §