Kaupunginhallitus, kokous 21.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 269 Perusopetuksen hallintoasiantuntijan viran perustaminen

KAJDno-2022-848

Valmistelija

  • Päivi Rissanen, Perusopetuksen tulosalueen johtaja, paivi.rissanen@kajaani.fi

Perustelut

Perusopetusta koskeva sääntely on ollut viime vuosien aikana jatkuvasti erilaisten uudistusten kohteena. Oppilaiden oikeuksista ja velvollisuuksista on päätettävä yhä yksityiskohtaisemmalla tasolla ja tämä trendi näyttää jatkuvan edelleen.

Myös Kajaanin perusopetuksessa oppilaiden tuen tarve on kasvanut. Tämä on näkynyt sekä tuen tarpeessa olevien oppilaiden määrän kasvuna että tuen tarpeiden moninaistumisena. Nämä seikat ovat lisänneet työtä kouluissa, mutta myös oppilaspäätöksiin liittyvän valmistelun lisääntymistä ja hallintopäätösten määrän kasvua.

Kuntalain mukaan virat perustetaan sellaisia tehtäviä varten, joissa käytetään julkista valtaa. Vaikka henkilön tehtäviin sisältyisi julkisen vallan käyttöä vain vähäisessä määrin, henkilön tulee olla kuntaan virkasuhteessa. Viran perustamisesta ja lakkauttamisesta päättää valtuusto tai kunnan johtosäännössä määrätty kunnan muu toimielin; Kajaanissa kyseinen toimielin on kaupunginhallitus.

Julkista valtaa käytetään

• tehtävissä, joissa tehtävän suorittaja voi lakiin perustuvan toimivaltansa perusteella yksipuolisesti päättää toisen edusta, oikeudesta tai velvollisuudesta

• tehtävissä, joissa tehtävän suorittaja voi lakiin perustuvan toimivaltansa nojalla yksipuolisesti antaa toista velvoittavan määräyksen tai muulla tavalla tosiasiallisesti puuttua toisen etuun tai oikeuteen

• tehtävässä, johon kuuluu esittelyä kunnallisessa päätöksentekoprosessissa.

• tehtävässä, jossa käytetään kunnan delegoitua päätösvaltaa

• valmistelutoimenpiteissä, joilla on merkittävä vaikutus julkisen vallan käyttöä koskevaan päätöksentekoon (vastuullinen valmistelu).

 

Hallintopäätöksiä tehdään Kajaanin perusopetuksessa vuosittain reilusti yli 500 kpl. Kajaanin kaupungin viranhaltijat tekevät keskimäärin joitakin kymmeniä päätöksiä vuodessa. Perusopetuksen hallinnossa on ainoastaan kaksi viranhaltijaa, vaikka viranhaltijapäätöksiä tehdään erittäin paljon.

Vuonna 2012 oli Kajaanissa yhteensä 9,1 % eli 329 oppilasta tehostetussa tai erityisessä tuessa. Koko Suomessa vastaava luku vuonna 2012 oli 12,7 %. Kajaanin tuen tarpeessa olevien oppilaiden yhteenlaskettu osuus oppilaista ohitti valtakunnan keskiarvon vuonna 2019, ollen 20,6 % (koko Suomi 20,1 %).

Syksyllä 2022 on perusopetuksessa 3664 oppilasta (ei sisällä perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaita). Tehostetun tai erityisen tuen piirissä olevien yhteismäärä on 24,0 % eli 882 oppilasta. (Primus lokakuu 2022).

Kun tuen tarvitsijoiden määrä kasvaa, lisääntyy samassa suhteessa myös hallinnollinen työ mm. hallintopäätösten ja tuen myöntämisten muodossa. Oppilaiden oikeusturvan toteutumisen kannalta päätökset tulee valmistella hyvän virkamieskäytännön mukaisesti kohtuullisessa ajassa. Huolelliseen työskentelyyn pitää pystyä varaamaan riittävästi aikaa.  

Perusopetukseen on määräajaksi rekrytoitu maaliskuusta 2021 lähtien hallintoasiantuntija. Työn teettämisen tarve on kuitenkin jatkuva. Tehtävään kuuluu perusopetuksen oppilaspäätösten valmistelua (vastuullinen valmistelu) sekä toimiminen tarvittaessa perusopetuksen kasvun ja oppimisen tuen asiantuntijan sijaisena. Molemmissa näissä on julkisen vallan käyttöä. Lisäksi merkittävänä osana tehtävään kuuluu hankerahoitusten haut, hallinnointi ja raportoinnit (Kajaani saa perusopetuksen hankerahoitusten kautta vuodessa jo n. 2,4 M €). Lisäksi hallintoasiantuntija vastaa osaltaan opetussuunnitelman uudistamisesta sekä mm. oppilastietojärjestelmien hallinnoinnista ja kehittämisestä.

Koska tehtävän hoitoon kuuluu julkisen vallan käyttöä, tulee tehtävien hoitamista varten perustaa virka. Virka sijoittuu sivistyslautakunnan alaiseen perusopetuksen yhteiset/hallinto -​tulosyksikköön. Kelpoisuusvaatimuksena virkaan on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto.  ​​​​

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus perustaa perusopetuksen hallintoasiantuntijan viran 1.1.2023 alkaen.

Kelpoisuusehtona virkaan on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Virkasuhteen ehdot määräytyvät KVTESin mukaan.

Päätös

Hyväksyi.